Temat: TL-WR1043ND v1.10 - instalacja OpenWRT
Witam!
Jestem kompletnym zielonym, który od dwóch/trzech dni czyta o instalacji OpenWRT na w/w sprzęcie, ale niestety informacje nie są spójne. Dlatego stwierdziłem, że przyjdę tutaj i się po prostu zapytam, bo (...) można dostać od szukania informacji na ten temat.
Najpierw dlaczego, by określić mój cel. Otóż OpenWRT chcę zainstalować w nadziei, że mój router przestanie od czasu do czasu sprawiać, że wifi przestaje działać, przez co wymaga restartu. Żadne dodatkowe bajery, czy poprawy szybkości mnie nie interesują, ponieważ jeśli wifi działa, to transfery i tak są powyżej tego co potrzebuję, a ewentualne trudności pojawiają się, jak się robi sieczka na 2,4GHz w moim bloku. Jeśli na poprawę stabilności nie mam co liczyć, to mnie zawczasu uświadomcie.
Przechodząc do pytania odnośnie instalacji, to czy trzeba robić downgrade do wersji niemieckiej, czy można po prostu na system tp-linka przed soft update przez przeglądarkę (przez jednostkę podłączoną po kablu) zainstalować openwrt w wersji od AA w górę (a docelowo od BB 14.07 w górę, bo wcześniej podobno były jakieś błędy z działaniem wifi)? Żeby wszystkie porty WAN i LAN działały.
Na tej stronie dowiedziałem się o istnieniu LEDE, jeśli działa stabilnej od CC, to czemu nie.
Router obecnie jest podpięty po kablu do jednego PCta, daje radio dla drugiego PCta (mnie) i laptopa, oraz jest podłączony dwoma ethernetami do telewizorów Samsunga, korzystających z AllShare. Innych rzeczy nie wykorzystuję i nie zanosi się, bym wykorzystywał.
Dużo tekstu jak na proste pytanie, ale chciałem określić na czym mi zależy i jakie funkcje muszą działać na nowym oprogramowaniu.