Temat: TL-WR1043ND v1.10 - instalacja OpenWRT

Witam!
Jestem kompletnym zielonym, który od dwóch/trzech dni czyta o instalacji OpenWRT na w/w sprzęcie, ale niestety informacje nie są spójne. Dlatego stwierdziłem, że przyjdę tutaj i się po prostu zapytam, bo (...) można dostać od szukania informacji na ten temat.
Najpierw dlaczego, by określić mój cel. Otóż OpenWRT chcę zainstalować w nadziei, że mój router przestanie od czasu do czasu sprawiać, że wifi przestaje działać, przez co wymaga restartu. Żadne dodatkowe bajery, czy poprawy szybkości mnie nie interesują, ponieważ jeśli wifi działa, to transfery i tak są powyżej tego co potrzebuję, a ewentualne trudności pojawiają się, jak się robi sieczka na 2,4GHz w moim bloku. Jeśli na poprawę stabilności nie mam co liczyć, to mnie zawczasu uświadomcie.

Przechodząc do pytania odnośnie instalacji, to czy trzeba robić downgrade do wersji niemieckiej, czy można po prostu na system tp-linka przed soft update przez przeglądarkę (przez jednostkę podłączoną po kablu) zainstalować openwrt w wersji od AA w górę (a docelowo od BB 14.07 w górę, bo wcześniej podobno były jakieś błędy z działaniem wifi)? Żeby wszystkie porty WAN i LAN działały.
Na tej stronie dowiedziałem się o istnieniu LEDE, jeśli działa stabilnej od CC, to czemu nie.

Router obecnie jest podpięty po kablu do jednego PCta, daje radio dla drugiego PCta (mnie) i laptopa, oraz jest podłączony dwoma ethernetami do telewizorów Samsunga, korzystających z AllShare. Innych rzeczy nie wykorzystuję i nie zanosi się, bym wykorzystywał.

Dużo tekstu jak na proste pytanie, ale chciałem określić na czym mi zależy i jakie funkcje muszą działać na nowym oprogramowaniu.

2

Odp: TL-WR1043ND v1.10 - instalacja OpenWRT

Tak, jak masz dużo sieci na 2.4GHz to wgranie openwrt/lede i tak nic nie da.
Nie, żadnej wersji niemieckiej.
Nie, żadnej wersji AA czy BB.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Problemem nie jest tłok na 2,4GHz, przez 99% roku jest ok i to jest poza tematem.
Problem jest to, że co jakiś czas router wymaga restartu, by wifi znowu działało. Pytałem, czy openwrt/lede sprawi, że okazjonalne utraty połączenia na wifi odejdą do przeszłości. Jeśli tak, to która wersja najlepiej się sprawdzi. I taka, by w/w funkcjonalności działały.

4

Podstawowa sprawa - instalujesz najnowsze wydanie jakie jest dostępne (w tym przypadku - lede). Natomiast czy to sprawi że wifi będzie stabilne to musisz sprawdzić. W ostateczności restart zrobisz sobie automatycznie w cronie.

5

LEDE w żadnym wypadku nie jest stabilne na v1.
Lepiej już wgrać OpenWRT, które faktycznie działa OK.

6

Pogłoski. Zależy do czego się używa i jak szybko się ram zapcha. Przy lede na forum cały czas wyznają zasadę - nie należy używać lede na routerach z 4MB flash lub 32MB ramu, co nie oznacza że lede na nich nie działa. Działa, tyle że trzeba z ramem uważać.

7

Czyli mogę na nieważne którą wersję oprogramowania od tplinka (jeszcze przed przejściem na openwrt spróbuję wgrać najnowszą wersję od producenta - zakładam, że na razie nie muszę wycinać bootloadera, skoro poruszam się z oryginalnego na oryginalny soft) przez firmware update zainstalować CC/LEDE?

I co to jest ten "cron" w lede, bo google nic nie wypluwa?

8

Serio? cron występuje we wszystkich *uniksch, to po prostu coś jak scheduler w windowsie.

Zrób upgrade do najnowszej wersji dostępnej na stronie tplinka, później możesz zrobić upgrade do openwrt/lede czy co tam wybierzesz.

9

To, ze wifi przestaje dzialac moze oznaczac jakis problem sprzetowy i lede tutaj nic Ci nie pomoze.

10 (edytowany przez spamsool 2017-09-26 11:36:53)

Od kilku dni testuję Lede z Luci od Cezarego właśnie na 1043nd v1 z 32MB ram i póki co chodzi stabilnie, jednak wyłączyłem kilka domyślnie uruchomionych usług (Samba, OpenVPN, drukarka, ddns) oraz włączyłem kompresję ram (zram) + ustawiłem chwilowo do testów (nie wiem czy to prawidłowa wartość dla mnie) vm.swappiness = 1
Z wifi korzysta jednocześnie kilkanaście osób i mam póki co 4 dni uptime (tyle co zdążyłem zainstalować nowy build z fast path).

Jednocześnie mam wrażenie że jednak build Cezarego z Luci jest moim zdaniem mimo wszystko cięższy dla 1043nd v1 32MB od builda stworzonego przez gwlim
https://github.com/gwlim/Fast-Path-LEDE … 3NDv1/32MB

No ale trzeba wspierać nasze a nie obce buildy więc póki co używam naszego od Czarka wink
Najbardziej chyba muli właśnie Luci więc na 32 MB ram najlpiej mieć albo czyste Lede albo build gwlim z Luci.
Build od Cezarego też jest fajny ale z Luci trochę na 32 mega ram przyciężki (za to ma więcej pakietów i funkcjonalności w standardzie).

11 (edytowany przez Cezary 2017-09-26 11:32:00)

Tak, samo luci na 32MB działa pokracznie. Więc - wyłącz uhttpd. Jak już ustawiłeś to do niczego innego zapewne już luci nie potrzebujesz.

Łatki gwlima to nie jest tylko SFE ale cała masa innych usprawnień dla atherosa-qualcomma. System jest po prostu szybszy.

12

r43k3n napisał/a:

LEDE w żadnym wypadku nie jest stabilne na v1.
Lepiej już wgrać OpenWRT, które faktycznie działa OK.

Właśnie nie, na OpenWRT często były problemy z ath9k, zrywało połączenia, wifi sypało błędami, na najnowszym LEDE nic takiego się nie dzieje - ath9k działa dużo stabilniej.

13

temp7179 napisał/a:

Czyli mogę na nieważne którą wersję oprogramowania od tplinka (jeszcze przed przejściem na openwrt spróbuję wgrać najnowszą wersję od producenta - zakładam, że na razie nie muszę wycinać bootloadera, skoro poruszam się z oryginalnego na oryginalny soft) przez firmware update zainstalować CC/LEDE?

Wgraj najnowszy oficjalny soft, ponieważ jest tam ulepszony bootloader, który posiada funkcję 'antycegła' - recovery przez tftp. Możesz prosto podnieść ruter po uwaleniu bez rozkręcania obudowy i wpinania się UART. Na 1043nd już nie raz mniei to uratowało więc polecam najpierw wgrać najnowsze oficjalne firmware TL-WR1043ND_V1_140319 a potem możesz bawić się do woli i wgrywać co tylko masz ochotę bez strachu że coś uwalisz bezpowrotnie smile

14

temp7179 napisał/a:

Witam!

Przechodząc do pytania odnośnie instalacji, to czy trzeba robić downgrade do wersji niemieckiej, czy można po prostu na system tp-linka przed soft update przez przeglądarkę (przez jednostkę podłączoną po kablu) zainstalować openwrt w wersji od AA w górę (a docelowo od BB 14.07 w górę, bo wcześniej podobno były jakieś błędy z działaniem wifi)? Żeby wszystkie porty WAN i LAN działały.

Jeśli masz obecnie cokolwiek innego wgrane niż soft oficjalny producenta to najpierw wgraj to:
https://www.ofmodemsandmen.com/downloadso.html#factory czyli plik https://www.ofmodemsandmen.com/download … 1043nd.bin

a na to wgraj najnowszy oficjalny firmware producenta by uzyskac antycegłę recovery a potem wgrywaj co tylko chcesz smile