Temat: współpraca dwuch routerów - da sie?

witam.
mam dwa edimaxy 6104k jednego już zagospodarowałem ale brakło mi I/O. Pomyślałem że użyje drugiego i skonfiguruje to tak żeby jeden miał powiedzmy wejścia a drugi wyjścia na pinach gpio. pytanie takie jak zrobić żeby wejście w jednym wzbudzało wyjście w drugim...?czytałem w internecie o ssh ale jak to sie je - nie mam pojęcia?

pozdrawiam

2

Odp: współpraca dwuch routerów - da sie?

a nie taniej jakiś mikrokontroler?
u mnie to działa tak: mam plytke na bazie atmega1280 - 50-pare gpio w tym kilkanaście z PWM. do tego jeszcze wejscia analogowe są. i ten kontroler jest podłączony bezpośrednio do rs232 w routerze. reszta to kwestia oprogramowania kontrolera wink

jak koniecznie chcesz do tego drugi router wykożystać, to ja kiedyś robiłem takie coś... tylko ze u mnie jeden router drugiego curlem klikał i skrypty były odpalane przez serwer na którymś z urządzeń.

to takie troche naokoło rozwiązanie, ale działa wink

3

dwa edimaxy już mam można powiedzieć prawie gratis...docelowo chce się przesiąść na mmnet1002 ale to trochę kosztuje do tego trzeba jakąś płytkę drukowaną itp. na razie muszę zostać przy edimaxie:)

4

mmnet1002 fajna sprawa.
ale to tylko 400mhz.
zz mniej więcej tą samą cenę kupisz dockstara i jakąś płytke z mikrokontrolerem.
mowie ci - niebo a zmiemia
masz 1.2ghz, 128 mega ramu, duży flash. ja bym się nawet nie zastanawiał mając te dwie opcje wink
no i płytek trawić nie trzeba, bo wiekszość płytek prototypowych a'la arduino ma już gotowe wyprowadzenia - tylko podpiąć kabelki big_smile