Temat: Openwrt Ethernet USB

Witam,
podczas ostatniej burzy uszkodzone zostały porty ethernet w routerze, działa internet po wifi. Czy istnieje sposób aby połączyć komputer stacjonarny po usb z openwrt, w stylu podobnym do usb tethering w telefonie komórkowym???

komputer <-----usb----->Openwrt<----->Internet

2

Odp: Openwrt Ethernet USB

Kup po prostu nowy router.

WR1043ND v4 - WiFi 2.4 Ghz N, 750 Mhz CPU, 64 MB RAM, 16 MB Flash 4x 1G/s Ethernet - 150 zł
Archer C7 - WiFi 2.4 Ghz i 5 Ghz, CPU 750 Mhz, 128 MB RAM, 16 MB Flash, 4x 1Gb/s Ethernet - 350zł
TP-Link Archer C2600 - WiFi 2.4 Ghz i 5 Ghz, 2x 1.4 Ghz CPU, 512 MB RAM, 32 MB Flash, 4x 1Gb/s Ethernet - 500zł

Ubiquiti EdgeRouter ER-X - BEZ WiFi, 5x 1Gb/s Ethernet 2x 880Mhz CPU, 256 MB RAM, 256 MB Storage - 250 zł

3

@krypton
Zblizony problem pokazany jest tutaj: https://wiki.openwrt.org/doc/howto/usb. … .tethering

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

Wydajność tego rozwiązania będzie i tak niska.
Chyba, że zainwestuje w adaptery USB 3.0.

Najbardziej stabilnym rozwiązaniem będzie i tak kupno nowego routera. Nawet jakiegoś taniego, za 50zł z Tesco.

5

W najgorszym wypadku kupię kartę wifi do komputera, nie będę wymieniał czegoś co w 9/10 przypadków działa jak należy

6

9/10?
OK.

7

WAN działa
WIFI działa
RJ45 nie działa

czyli wszystko co ma wifi ma internet jak należy ( 3 laptopy + 6 tel)
stacjonarny jako jedyny jest po kablu wiec tu jest tylko problem

8

Kup wspieraną kartę (np. na chipie Asix), zainstaluj moduły, dodaj interfejs do bridge systemowego i będzie działać.
Kiedyś tak miałem gdy potrzebowałem dodatkowego portu w 1043NDv2 - wydajność zła nie była. Karta była stumegabitowa i tyle szło.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

9 (edytowany przez mar_w 2017-09-10 19:51:06)

@krypton
Chyba masz tylko 2 opcje:
1. karta wifi do stacjonarki
2. lub karta ethernet-usb (cena od 7 zł) ale nie testowałem czy są drivery

bo teraz to nie masz interfejsu na tym USB, żeby móc przypisać adres IP, a odwrotny tethering w androidzie (mój post #3) tworzy kartę podłączoną do USB. Coś odwrotnie do modemu LTE Hi-Link.

EDIT: w chwili pisania posta myślałem o tym samym co @Patryk_

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

10

Można się pokusić by mieć zarówno WAN jak i LAN na tym samym jedynym działającym porcie, router by robił routing na wirtualnych interfejsach tylko wtedy by się przydał jakiś najtańszy używany switch za kilka zł by potem to podzielić dalej.

11

Kup nowy sprzęt. W tym zapomnisz się, wgrasz aktualizację bez włączonego wifi i będzie po routerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.