Temat: Monitorowanie łącza WAN i WWAN. Statystyka miesięczna.

Witam Kolegów ponownie,

czy komuś z Was udało się zrobić w jakiś prosty sposób zliczanie ruchu na interfejsie WAN i WWAN.

Interesuje mnie zliczanie głównie pobranych i wysyłanych danych za zadany okres rozrachunkowy, dla celów kontrolnych oczywiście.

Szukałem na forum, ale nie ma kompletnego sposobu na rozwiązanie tego zadania.

Cezary,

może masz jakiś prosty sposób? Próbowałem luci-app-statistics, może by i pasował,
ale nie za bardzo wiadomo jak to poprawnie skonfigurować.

wielkie dzięki za pomoc.

2

Odp: Monitorowanie łącza WAN i WWAN. Statystyka miesięczna.

luci-app-statistics, vnstat, bitmeteros, bandwidthd, nlbwmon ostatnio. Zainstaluj, uruchom i tyle, w sumie chyba wszystkie są prekonfigurowane żeby słuchać na wanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A który Twoim zdaniem jest najprostrzy i najbadziej skuteczny?

Używasz któregoś sam?

4

A jeszcze pytanie oczywiście, które z nich są widoczne z poziomu Luci?

5

Każde z nich ma albo interfejs do luci albo własną stronę z wynikami. Zainstaluj wszystkie i zobacz które najbardziej Ci odpowiada.

Ja używam własnego rozwiązania.

6

Zainteresował mnie pakiet nlbwmon,

1. uzywam obrazu Chaos Calmer 15.05, czy jest szansa, że ten pakiet pojawi się w repozytorium, bo na razie nie ma go.
2. czy działa z poziomu luci? czy jest jakieś odwołanie na własną stronę?
3. gdzie skonfigurować go, aby dane historyczne ładował na pamięci flash w modemie LTE?
4. przewidujesz może jakiś pełny opis od siebie, podobnie jak zrobiłeś dla: BitMeter OS. Byłoby miło smile.

dzieki.

7

1. Nie. CC nie jest rozwijany ani wspierany już.
2. Tak. Widziałeś przecież screenshoty zapewnie, to właśnie było z luci
3. przeczytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-nlbwmon
4. nie czytasz...

8

Ok, czyli musze się przenieść. na 17.01.

1. Rozumiem, że całą konfigurację musze zrobić jeszcze raz od początku, czy też konfiguracja CC jest przenoszalna na 17.01?

2. Czy wszyskie pakiety i usługi działają już podobnie jak na CC i konfiguruje się je tak samo?

3. jak zrobić bezpiecznie przejście z z CC na LEDE? reset do fabrycznych a potem wgrac obraz upgrade? czy jakoś inaczej sugerujesz?

9

1. od początku ręcznie skonfigurować. Nie jest przenaszalna
2. tak
3. po prostu zaktualizuj bez zachowania konfiguracji

10

Witaj Cezary, mam problem techniczny.

1. najpierw zainstalowałrm pakiet luci-app-statistics
2. potem polecenieniem remove go usunąłem
3. ostatecznie doszedłem do wniosku że go jednak zainstaluję i spróbuję opanowąc konfigurację tego pakietu
4. przy próbie kolejnej instalacji pakietu wyskakuje błąd:

root@Router1043ND:~#  opkg install luci-app-statistics
rack.lua: Read-                   Installing luci-app-statistics (git-16.018.33482-3201903-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/chaos_calm … 1_all.ipk.
Collected errors:
* wfopen: //usr/lib/opkg/info/luci-app-statistics.postinst: Read-only file system.
* wfopen: //usr/lib/opkg/info/luci-app-statistics.control: Read-only file system.
* wfopen: //usr/lib/opkg/info/luci-app-statistics.postinst-pkg: Read-only file system.
* wfopen: //usr/lib/opkg/info/luci-app-statistics.prerm: Read-only file system.
* wfopen: /etc/uci-defaults/luci-statistics: Read-only file system.
* wfopen: /etc/config/luci_statistics: Read-only file system.
* wfopen: /etc/init.d/luci_statistics: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/controller/luci_statistics/luci_statistics.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/view/public_statistics/graph.htm: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/view/admin_statistics/index.htm: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/i18n.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/colors.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/irq.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/entropy.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/interface.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/uptime.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/disk.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/load.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/cpu.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/ping.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/tcpconns.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/dns.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/splash_leases.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/iwinfo.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/iptables.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/df.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/netlink.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/conntrack.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/olsrd.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/nut.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/processes.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool/definitions/memory.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/datatree.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/statistics/rrdtool.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/irq.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/entropy.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/exec.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/csv.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/interface.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/uptime.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/disk.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/load.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/network.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/cpu.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/ping.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/tcpconns.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/dns.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/splash_leases.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/iwinfo.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/iptables.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/df.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/netlink.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/conntrack.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/collectd.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/olsrd.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/nut.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/unixsock.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/processes.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/email.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/rrdtool.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/lib/lua/luci/model/cbi/luci_statistics/memory.lua: Read-only file system.
* wfopen: /usr/bin/stat-genconfig: Read-only file system.
* set_flags_from_control: Failed to open //usr/lib/opkg/info/luci-app-statistics.control: No such file or directory.
* pkg_write_filelist: Failed to open //usr/lib/opkg/info/luci-app-statistics.list: Read-only file system.
* opkg_install_pkg: Failed to extract data files for luci-app-statistics. Package debris may remain!
* opkg_install_cmd: Cannot install package luci-app-statistics.

Nie bardzo wiem co zrobić, czy możesz mi jakoś pomóc. podejrzewam, że polecenie remove pozostawiło pliki z pierwotnej instalacji i teraz nie udaje się ona ponownie.

dzięki.

11

Zapchałeś flash i nie ma już gdzie tego zainstalować. Albo zrób od początku albo w /overlay usuń to co zbędne.

12

Noto czeka mnie reainstalacja softu CC.

A przy okazji pytanie, na drugim serwisowym 1043ND zaczynam stawiać 17.01, czy planujesz dorobić powłokę graficzną: material.

Bo pomimo wybrania jej w konfiguracji wyswietla sie nadal szata oryginalna LUCI bootstrap.

13

material jest normalnie w pakietach w repo. Instalujesz, wybierasz w gui i jest.

Nie, nie zamierzam tego dodawać do obrazów - jest dość duże i niepotrzebnie zapycha miejsce. Jak ktoś lubi to sobie doinstaluje.

14

Witaj Cezary,
więc spędziłem nad  routerem kilka godzin, a ponieważ nie robię tego pierwszy to mam wrażenie, że gdzieś jest jakiś błąd. MWAN3 i sam system jakoś nie widzi działającego interfejsu WAN2 - modem LTE, (pingi z wwan0 oraz eth0 działają) próbowałem zrobić konfigurację kilka razy i interfejs WAN2 nie jest widoczny przez MWAN3, ale jak skonfigurowałem modem LTE na WAN to wszystko działa i MWAN3 widzi ten interfejs. a WAN2 nie chce.  Wydaje się, że firewall także był skonfigowany poprawnie. Sęk w tym, że używam ADSL i LTE i potrzebuję oba WAN i WAN2 jedocześnie. Masz może jakieś info, że może być bład w obrazie systemu? robiąc konfigurację usuwam WAN6 i zakładam czysty nowy WAN2. zarówno z Luci jak i z terminala. MWAN3 go nie widzi. Masz może jakiś pomysł? Wieczorem usiądę jeszcze raz do routera i spróbuję ponownie.
Do softu do monitorowania jeszcze nie doszedłem.
WT

15

Pokaż w końcu co i jak zrobiłeś zamiast pisać ogólnikami.

16

Postawię jeszcze raz soft i mogę coś podesłać, co Ci najwięcej powie?

17

Pokaż zawartość plików które zmieniłeś.

18

Mam podejrzanego, używam modemu E3372h. WAN skonfigurowany jako DHCP a WAN2 jak protokół NCM, przy podniesionym lte nie wyswietla adresu IPv4, w wersji CC 15.01 bylo to wyswietlane.
Ponadto 3ginfo pokazuje status połączenia jako rozłączony, chociaż modem skonfigurowany i zalogoway do sieci LTE.
wszystkie pozostałe parametry połączenia pokazane są przez 3ginfo. coś nie gra z NCM. Jaki plik mam Ci pokazać?

19

To znaczy że 3ginfo nie skonfigurowałeś poprawnie, bo w konfigu nie podałeś network poprawnego.

Odnośnie man3 w lede: jeżeli masz modem na ncm to musisz dodać tą poprawkę: https://github.com/openwrt/packages/com … f716a9ce30

Inaczej mwan3 odczytuje status ze złego interfejsu.

20

dla 3 ginfo podałem poprawnie port modemu i WAN2. założę poprawkę i zobaczymy, tak jakby w ogóle nie było widoczne WAN2 dziwne, i dam znać.

21 (edytowany przez WodnyTraper 2017-08-28 21:50:35)

Niestety nie rozumiem jak użyć tej poprawki, mogę prosić o jakąś podpowiedź. Moja wiedza nie jest aż tak głęboka.

22

WodnyTraper napisał/a:

dla 3 ginfo podałem poprawnie port modemu i WAN2. założę poprawkę i zobaczymy, tak jakby w ogóle nie było widoczne WAN2 dziwne, i dam znać.

uci show 3ginfo

pokaż.

23

założę nowy post. Bo pewnie nie jestem jedyny z tym problemem.

24

WodnyTraper napisał/a:

Niestety nie rozumiem jak użyć tej poprawki, mogę prosić o jakąś podpowiedź. Moja wiedza nie jest aż tak głęboka.

Masz dodać linie których brakuje w tym pliku. Te z + z przodu to linie dodane, te z - to linie usunięte. W ostateczności możesz to nawet zrobić ręcznie przez edycję plików lib/mwan3/mwan3.sh oraz etc/hotplug.d/iface/15-mwan3

25

Ja bym ci sugerował przeflashować modem na hilinka, 99% problemów byś się pozbył od ręki.