1 (edytowany przez kecik18 2011-03-22 08:51:31)

Temat: Problem z Extrootem

Witam, mam następujący problem. Mianowicie zainstalowana Gargoyla, zrobiony Extroot, wszystko działa pieknie z jednym małym "ale". Czasami przy reboocie serwera, (tak po prostu z konsoli) mój extroot nie wstaje, miga dioda system tak około 2 razy na sekundę , miga i miga. Żeby ponownie uruchomić go muszę zrobić mały sposób, mianowicie muszę odpiąć dysk zewnętrzny na którym mam zrobiony extroot, włączyć router bez niego , router ładuje swoje ustawienia, wtedy podłączam dysk po około 20 sekundach gdy dysk się uruchamia i rozkręca, robię restart "pradowy" i routera i dysku, po tym zabiegu extroot wstaje. Czego może być to powód.

2 moja sprawa, chciałem podłączyć na hubie mój extroot, dysk z nim jest w obudowie zasilanej dodatkowo. czy mogę kupić pasywnego huba?? Nie będzie żadnych problemów, dodam ze chce tylko do huba jeszcze podłączyć kamerkę

2

Odp: Problem z Extrootem

Może być pasywny.

Najpewniej psujesz system plików i nie potrafi go zamontować. Ale bez kabla szeregowego się nie dowiesz dlaczego się tak dzieje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No ale to jest normalna komenda rebootowania, z pod konsoli po zainstalowaniu pewnych paczek. raczej nie powinien się psuć system plików , tak mi się wydaje, zdażyło mi sie też raz takie coś po restarcie firewalla

4

Mówię - bez kabelka szeregowego nie zobaczysz co się dzieje. Na razie to tylko zgadywanka jest.

5

ale router jest na gwarancji nie chiałbym go rozkręcać, nie dało by sie jakoś inaczej logów wyciągnąc co w tym czasie się dzieję??

6

W sumie to musiał byś sobie oskryptować każdą funkcję z block-mount/block-extroot bo nie wiadomo gdzie i co się dzieje. I jeszcze same skrypty startowe. Problem z tym, że jeżeli router sie nie uruchamia to nie masz jak się do niego dostać żeby ew logi przeczytać. Kabel szeregowy...