Temat: Różnica między Gargoyle 1.9.x a LEDE

Poczytałem trochę o projekcie LEDE a z samego Gargoyle korzystam i jestem z niego bardzo zadowolony (wielkie dzięki dla Cezarego za budowanie nowych obrazów). Jednakże kusi mnie zmiana na LEDE które, mam takie wrażenie, jest lepiej wspierane i oferuje większą skalowalność (obsługa urządzeń i dostępne aplikacje). Ale do rzeczy - czy jest może jakieś porównanie ewentualnie ktoś może mi wyłuszczyć jakie są plusy za przesiadką na LEDE z Gargulca?

Na chwilę obecną bardzo mi pasuje to jak działa ww. dystrybucja no i wtyczka WebMon jest bardzo przydatna (dzieciak potrafi w nocy buszować w internecie zamiast spać a dzięki temu wiem czy śpi czy ściemnia). Jednakże przejrzawszy forum zauważyłem że na niektórych urządzeniach z LEDE ich użytkownicy mają wyższe transfery (używają Quick Path o ile dobrze pamiętam). Czy wyższe osiągi są także dostępne bez używania ww. łatki? Jak to wygląda - czyste LEDE vs Gargoyle? Ewentualnie czy jest jakaś wtyczka do LEDE która pełniła by funkcję WebMon'a z Gargoyle?

2

Odp: Różnica między Gargoyle 1.9.x a LEDE

Gargoyle to poprzednie wydanie stabilne OpenWrt CC. Lede to następca OpenWrt, więc dwa kilometry dalej niż jest OpenWrt.

Tak swoją drogą to Gargoyle właśnie się przepisuje na LEDE...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary a jak to się ma z tymi prędkościami, faktycznie w LEDE (czystym bez patchy) są one wyższe niż w OpenWRT czy też Gargoyle?

4

Biorąc pod uwagę że w gargoyle masz monitory ruchu itd - to tak.

5

Czyli nawet nie używanie WebMon'a by i tak wysycało łącze, o ile dobrze rozumiem? A jak to się ma z tą możliwością w LEDE, chodzi mi o używanie WebMon'a, czy istnieje taka wtyczka ewentualnie jakiś zamiennik żeby coś takiego uzyskać?

BTW czy planujesz wypuszczanie LEDE z Quick Path dla np WDR4300 bądź innych, kompatybilnych modeli?

6

Fastpath, o ile oficjalnie to wejdzie do źródeł. Na razie poprawiają problemy które pojawiły się tu i ówdzie.

Webmon jest rozwiązaniem spotykanym tylko w gargoyle. Normalnie w openwrt/lede tego nie znajdziesz.

7

Czyli nie ma co liczyć na taki dodatek w LEDE, trochę szkoda bo sam interfejs bardzo sprawnie chodzi i prekonfigurowane usługi jak OpenVPN czy inne są bardzo fajnie zrobione i dostępne praktycznie od razu. System plików dostępny dla urządzeń półprzewodnikowych też się fajnie spisuje. No cóż chyba będzie trzeba poczekać na nową wersję Gargoyle albo poszukać jakiegoś rozwiązania dla LEDE.