Temat: UPC i dodatkowy router z OpenVPN
Cześć,
piszę z prośbą o poradę.
Mam taką sytuacje:
Od operatora UPC dostałem modem Connect BOX (dalej CB) i tylko do niego są podpięte wszystkie urządzenia sieci LAN (192.168.3.0).
Posiadam router WR1043ND (LEDE) z usługą OpenVPN (skonfigurowana, działa). WAN Routera 1043 jest podpięty do LAN CB, tylko po to aby zapewnić obsługę VPN. Nie posiada podpiętych żadnych urządzeń do swojej sieci LAN.
Gdy połączę się z zewnątrz do VPN to mam dostęp do wszystkich urządzeń z sieli LAN CB.
Problem polega na braku możliwości dostępu z LAN CB do sieci (i urządzeń) rozgłaszanych przez Open VPN (bo NAT). Na CB nie ma możliwości dodawania tras statycznych. Można przekierowywać porty.
Szukam jakiegoś wyjścia z sytuacji. Wiem ze CB można przełączyć w tryb modemu i całą obsługę LAN zostawić WR1043ND jednak CB ma ogromną dla mnie zaletę w postaci WIFI 5GHz. Chciałbym zatem aby cała obsługa LAN została na CB a WR1043ND odpowiadał jedynie za Open VPN.
Z rzeczy które przyszły mi jeszcze do głowy to połączyłem porty LAN obydwu urządzeń (wyłączyłem DHCP na WR1043ND). Routerowi WR1043ND nadałem IP LAN 192.168.3.2 (takie samo jak wcześniej tylko tym razem nie WAN). Niestety w takiej konfiguracji OpenVPN nie chce zadziałać. Nie jestem do końca pewien dlaczego. Myślę ze gdyby po spięciu portów LAN VPN zadziałał to miałbym wszystko czego potrzebuje.
Być może macie jeszcze inne, lepsze pomysły na rozwiązanie tego problemu?
Bardzo proszę o komentarze.
Pozdrawiam,
Paweł