Temat: UPC i dodatkowy router z OpenVPN

Cześć,

piszę z prośbą o poradę.

Mam taką sytuacje:
Od operatora UPC dostałem modem Connect BOX (dalej CB) i tylko do niego są podpięte wszystkie urządzenia sieci LAN (192.168.3.0).
Posiadam router WR1043ND (LEDE) z usługą OpenVPN (skonfigurowana, działa). WAN Routera 1043 jest podpięty do LAN CB, tylko po to aby zapewnić obsługę VPN. Nie posiada podpiętych żadnych urządzeń do swojej sieci LAN.

Gdy połączę się z zewnątrz do VPN to mam dostęp do wszystkich urządzeń z sieli LAN CB.

Problem polega na braku możliwości dostępu z LAN CB do sieci (i urządzeń) rozgłaszanych przez Open VPN (bo NAT). Na CB nie ma możliwości dodawania tras statycznych. Można przekierowywać porty.

Szukam jakiegoś wyjścia z sytuacji. Wiem ze CB można przełączyć w tryb modemu i całą obsługę LAN zostawić WR1043ND jednak CB ma ogromną dla mnie zaletę w postaci WIFI 5GHz. Chciałbym zatem aby cała obsługa LAN została na CB a WR1043ND odpowiadał jedynie za Open VPN.

Z rzeczy które przyszły mi jeszcze do głowy to połączyłem porty LAN obydwu urządzeń (wyłączyłem DHCP na WR1043ND). Routerowi WR1043ND nadałem IP LAN 192.168.3.2 (takie samo jak wcześniej tylko tym razem nie WAN). Niestety w takiej konfiguracji OpenVPN nie chce zadziałać. Nie jestem do końca pewien dlaczego. Myślę ze gdyby po spięciu portów LAN VPN zadziałał to miałbym wszystko czego potrzebuje.

Być może macie jeszcze inne, lepsze pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Bardzo proszę o komentarze.

Pozdrawiam,
Paweł

2

Odp: UPC i dodatkowy router z OpenVPN

pablos891 napisał/a:

...Myślę ze gdyby po spięciu portów LAN VPN zadziałał to miałbym wszystko czego potrzebuje...

Też byś nie miał, ponieważ urządzenia w sieci LAN CB dostają trasę domyślną przez CB oraz bramę sieci LAN przez router CB.
Przez DHCP z CB nie masz jak poinformować urządzeń w sieci LAN że istnieje sieć VPN np. 10.8.0.0/24 która ma bramę przez  192.168.3.2. Sam to napisałeś:

...Na CB nie ma możliwości dodawania tras statycznych...

Chyba, że z palca na każdym urządzeniu wpiszesz, że o sieć 10.8.0.0/24 trzeba pytać 192.168.3.2

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

@mar_w: Masz racje.

A czy istnieje sposób, aby to 1043ND ogłosił do CB ze posiada połączenie do 10.8.0.0/24? CB przekazało by to dalej do podłączonych do siebie urządzeń.

mar_w napisał/a:

Chyba, że z palca na każdym urządzeniu wpiszesz, że o sieć 10.8.0.0/24 trzeba pytać 192.168.3.2

to też jest jakieś rozwiązanie. Tylko mam kilka rzeczy których nie wiem:
Czy zadziała w przypadku, gdy LAN CB będzie wpięty w WAN 1043ND?
Załóżmy ze do VPN wpiął się router-klient z innej lokalizacji posiadający sieć LAN 192.168.4.0/24 (1043ND zna i pinguje się z tą siecią). Czy wystarczy wtedy ze na urządzeniu wpiętym do LAN CB wpiszę że o sieć 192.168.4.0/24 (zamiast 10.8.0.0) trzeba pytać 192.168.3.2?
Czy możecie podać przykład takiej komendy (dodania trasy na urządzeniu), abym mógł ją wpisać na laptopie z Windows 8 podpiętym do LAN CB aby osiągnąć sieć 192.168.4.0/24? Gdzie ją wpisać, w CMD?

Dzięki za odpowiedź

4 (edytowany przez mar_w 2017-08-11 16:04:50)

...Czy zadziała w przypadku, gdy LAN CB będzie wpięty w WAN 1043ND?

W tym przypadku na porcie WAN 1043 będziesz miał adres sieci LAN CB, więc to będzie jak zwykły host w sieci LAN CB, tylko odblokuj mu wszystko na WAN-ie, bo to nie jest typowy WAN wystawiony na świat i nie musi mieć zablokowanego ruchu bo jest za NAT-em routera CB.

Ale nie ma jak poinformować bramę (router CB) że za tym pojedynczym adresem LAN kryje się więcej sieci...

Jeżeli 1043 -192.168.3.2 jako serwer vpn - 10.8.0.1 wie, że sieć 192.168.4.0/24 jest za klientem VPN np 10.8.0.2 to znaczy, że ma do niego trasę przez tun.
Na 1043 - x.x.3.2 - Włącz Forward w obie strony ( między strefą WAN i VPN oraz VPN i WAN)

Skoro nie można poinstruować bramy (router CB) o tej trasie, to musisz wpisywać trasę na klientach.
O Windowsie jest dużo tutoriali więc na pewno sobie poradzisz.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *