qbasasa napisał/a:problem występuje nawet jeżeli do huba podpięty jest tylko modem lte,
normalnie podpiętą mam dukarkę, dysk i modem hspa+,
jedynym co zyskuje mając lte jest mniejszy ping, ponieważ niestety nawet na lte transferów jakie reklamuje plus nie da się osiągnąć w mojej lokalizacji więc limit osiągam już używając hspa+.
Nie sądzę aby był to problem sterownika ncm gdyż jest on wykorzystywany przez kilka różnych wersji firmware i nie widziałem zgłaszanych tego typu problemów (w Olegu, projektach firmware Google dla RT-N56U, RT-N65U). Może tj. kwestia konfiguracji (konkretnie wznowienia połączenia po zerwaniu lub zawieszeniu modemu). Nie wiem jakiej prędkości oczekujesz LTE od Plusa? Ale wydaje mi się że jesteś w identycznej sytuacji jak ja z przed ponad roku (06/2012)-gdy otrzymałem sprzęt, zasięg wg mapy operatora był dobry a jakość połączenia koszmarna (skoki do 25Mbps, zwiechy, gubienie pakietów, upload na poziomie 0,5Mbps...ect.-poziom sygnału ok. -80dB i po lokalizacji nadajnika nie mogłem zainstalować anteny kierunkowej gdyż daleko i przeszkody po drodze). Cóż zrezygnowałem i korzystałem kolejny rok z HSPA+ (jedynie zrobiłem update instalacji o antenę kierunkową zewnętrzną co wpłynęło bardzo korzystnie na stabilność, niższy ping). W lipcu przed urlopem dzwoniłem po informacje do BOK Polsatu, Plusa-o info zasięgu w miejscu pobytu czasowego i przy okazji spytałem o LTE w Łodzi-niestety Plus zszedł z jakością obsługi do poziomu CP. Nawet nie sprawdzałem http://mapa.btsearch.pl/ (mam 3 nowe stacje wg mapy w pobliżu) ale zamówiłem konektor do E398 i po połączeniu do anteny piękna niespodzianka sygnał -67dB i prędkości na średnim poziomie DL30Mbps/UL15Mbps max. 40/19Mbps, ping do Google 30-40ms, zero strat, teraz przy ciągłych opadach deszczu 50-60ms i również 0 strat, prędkość bz. , mam jedynie problem z limitem. A biorąc właśnie ten czynnik pod uwagę to nie ma opcji że przy dobrych parametrach sygnału LTE będzie w jakiś sposób porównywalne z HSPA+ (chyba że Z.S. podbije limity razy 5-10, czego się nie spodziewam w szybkiej perspektywie). Z pewnością nie licz na takie rozwiązanie że ten router obsłuży Ci bez bólu modem+dysk lub webcam-za słaba jednostka CPU/RAM.