1 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-07-29 00:09:10)

Temat: Dodatek do 3ginfo, aplikacja android

Pierwsza wersja aplikacji, będę wdzięczny za zwrócenie uwagi na błędy jaki i sugestie poprawek czy rozwoju.

Witam,
przy okazji konfiguracji mojej instalacji routera w samochodzie oraz testowania parametrów sygnału, przygotowałem projekt bazujący na aplikacji Tasker, który dostosowywałem do własnych potrzeb. Mi aplikacja bardzo się przydała, więc udostępniam ją z nadzieją, że komuś również pomoże. Mi brakuje meteorytyki odnośnie bardziej zaawansowanej interpretacji parametrów sygnału aby zaproponować więcej niż jest teraz, dlatego sugestie/uwagi bardziej doświadczonych użytkowników są mile widziane.

1. Krótki opis Aplikacji/projektu
Aplikacja pobiera dane z modemu w formacie JSON za pomocą projektu 3ginfo
W moim odczuciu największą korzyścią wynikającą z dodatku jest fakt, iż wyświetla dane "wstępnie zinterpretowane" gdzie długość paska mówi więcej na pierwszy rzut oka o znaczeniu wskazania.
Dodatkowo dane są odświeżane co około 4 sekundy, co może pomóc na przykład podczas ustawiania anteny w "mniej komfortowych miejscach".
Aplikacja posiada przycisk, który wyszuka i wyświetli w przeglądarce informacje o aktualnie wykorzystywanym BTS(btsearch.pl)

Screen programu:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e162b688a996.png https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a38620fd3185.png

2. Instalacja
- Program musi mieć skąd odebrać dane, dlatego należy zainstalować i skonfigurować na swoim routerze program 3ginfo. Wystarczy wersja "text", jednak "pełna wersja" w niczym nie przeszkadza.

- telefon musi być w siec, w której jest router, czy to po wifi czy to po kablu ethernet. Całość testowałem również po VPN i działa. Tak czy inaczej wiemy o co chodzi, dane są pobierane przez SSH.

- projekt opiera się na aplikacji Tasker i udostępniam pliki projektu do importu do Taskera, jak i gotową aplikację do instalacji na androidzie(pliki do pobrania na końcu tej sekcji).

- Instalacja aplikacji ma tę zaletę, że jest niezależna i nie wymaga instalacji ani Tasker'a ani dodatków aby całość uruchomić.
Dodatkowo kolejne wersje będą aktualizacjami, a nie odrębnymi aplikacjami. Uzupełnię niebawem procedurę instalowania aplikacji z kart SD itp.

- Dodanie projektu do Tasker'a z kolei ma tę zaletę, że można edytować projekt i dostosować do swoich potrzeb, kto korzysta ten wie. Uzupełnię niebawem opis o procedurę dodania projektu do taskera. W końcu nie jest to forum o androidzie, choć większość użytkowników pewnie i tak da sobie radę.

Na moim dysku Google, będę trzymał aktualne wersje. Wygodnie będzie można instalować z poziomu dysku właśnie.

Projektu Tasker - Tu
Aplikacja - 3ginfo.0.2.apk

3.Konfiguracja
Ogranicza się do kliknięcia "ustawienia" i podania adresu IP(przykładowy format 192.168.1.1) oraz podania hasła.
Domyślnym użytkownikiem jest root, tego w tej wersji aplikacji nie da się zmienić.
Po wejściu w ustawienia i wyczyszczeniu adresu i hasła, po kliknięciu w zapisz zmienne są nadpisywane nowymi wartościami(ten mechanizm zostanie poprawiony).

4.Plan rozwoju
a) Dodanie parametrów sygnału dla UMTS/3G.
Czy można założyć, że parametry Ecio i Rscp nie występują przy LTE, a jedynie przy UMTS/GSM?
Pytam ponieważ nie wiem czy to API nie wysyła mi tych danych czy jest tak jak napisałem powyżej.

b) Dodanie kolorów dla poszczególnych poziomów sygnału, zgodnie z propozycjami z Tego tematu
Ponieważ nie wszystkie parametry mają zdefiniowane min i max muszę się zastanowić jaki zakres wartości dla poszczególnych parametrów pokazać. Jakieś propozycje?

c) Poprawienie przechowywania hasła, póki co jest przechowywana w zmiennej programu

d) dodanie odległości do najbliższego BTS na podstawie wskazania GSM.
Tu potrzebuję pomocy w zdobyciu współrzędnych BTS. Próbowałem adres BTS przekazywać jako parametr do Map, jednak rzadko automatycznie znajduje adres. Jak będą współrzędne to obliczenie odległości i zrobienie linku włączającego automatyczna nawigację do niego będzie stosunkowo proste. Ostatni BTS będzie zapisany, więc po stracie sygnału można "się do niego zbliżyć".
Mi się to przydało jak z narzeczoną byłem u jej Babci na wsi, jednak wtedy adres BTS'a jak i ustawienie nawigacji odbyło się manualnie.

e) Dodanie na wskaźnikach znaczników z pozycją przed odświeżeniem. Widać jak na dłoni jak zmieniły się wskazania.

f) dodanie pola ze średnią wartością w czasie dla poszczególnych wskazań (może min i max również)

g) lepsze dostosowanie do różnych wyświetlaczy. Dajcie proszę znać jak u Was wygląda aplikacja. Teraz jest dostosowana do pozycji horyzontalnej jak i portretowej, nie wiem jednak jak zachowa się skalowanie. Sprawdzałem na 3 urządzeniach i elementy się nie rozjeżdżały i mam nadzieję, że taka tendencja zostanie zachowana.

h) uporządkowanie zmiennych, zoptymalizowanie całości, poprawa layoutu... kosmetyka

Napisałem co planuję od razu ponieważ są punkty, przy których przyda mi się pomoc/sugestia.
Jednocześnie jeśli ktoś ma jakąś potrzebę lub sugestię to śmiało, aplikacja może i mała ale może być kompletna i przydatna.

Historia wersji:
  • 29.07.2017 v0.2 - 3ginfo.0.2.apk
    - próba znalezienia i poprawienia błędu, z powodu którego pierwsza wersja programu nie pobiera danych
    - rozszerzenie ekranu ustawień o możliwość zdefiniowania portu oraz użytkownika
    - dodanie czyszczenia ustawień (przytrzymanie przycisku "cancel") oraz ładowanie wstępnych danych (przytrzymanie przycisku"save")
    - poprawienie i obsłużenie błędu zawieszającego pętlę główną programu co powodowało przerwanie odświeżania danych
    - maskowanie hasła na ekranie ustawień

• 27.07.2017 beta testy wersji alfa:) -

2

Odp: Dodatek do 3ginfo, aplikacja android

U mnie po wpisaniu adresu rutera (192.168.1.1) i hasła nie działa.

3 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-07-27 19:56:47)

1. Sprawdź proszę w konsoli, łącząc się po SSH czy dostajesz odpowiedź na komendę:

3ginfo json

2. Dostajesz jakiś komunikat? Niektóre błędy są już obsłużone.
3. Z jakiej wersji korzystasz? Tasker czy app
Mogłem od razu obsłużyć wszystkie błędy w aplikacji to byśmy od razu wiedzieli co i jak... Konstruktywna autokrytyka;)
Dodatkowo póki co trzeba korzystać z portu 22, jeszcze nie ma opcji zmiany portu w aplikacji.

4

U mnie też nie działa. Zainstalowałem app. Żadnych komunikatów. 3ginfo json normalnie zwraca wszystkie parametry.

Xiaomi Mi Router 3G + Huawei E3372s-153 HiLink
Gargoyle 1.11.0.0 (0e0ff65f) by obsy
mój speedtest.pl

5

Na zdjęciu widać, że soft to HiLink, więc niech mi ktoś w sposób LOGICZNY wytłumaczy po co instalować 3Ginfo i jakieś aplikacje na telefonie jeśli wystarczy odwiedzić adres: http://192.168.8.1/html/deviceinformation.html
?

6 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-07-29 07:20:15)

Dodałem kolejną wersję - 29.07.2017 v0.2 - 3ginfo.0.2.apk

tenobcy, tomaszek mam wrażenie, że znalazłem błąd.
W fazie testów zainstalujcie proszę AutoTools i dajcie znać czy ruszyło. Aplikacja jest płatna, jednak jest 30-sto dniowy trial. Nie trzeba przyznawać dostępu do roota jeśli zapyta o dostęp.
Dodam, że aplikacja powinna działać na androidzie od 5.0 / Lollipop do 7.1 / Nougat

intruder częściowo na Twoją prośbę odpowiedziałem w pierwszym punkcie pierwszego posta tego wątku.
Aplikacja będzie jedną z opcji realizacji tego samego zadania. Każdy wybierze tę, która mu odpowiada lub lepiej kontekstowo dopasuje się do sytuacji.
Mam nadzieję, że bardziej kompletne dane, wstępna ich interpretacja jak i możliwość rozwoju i dostosowania całości do pomysłów i potrzeb użytkowników, czyni tę alternatywę sensowną.
Może uda się obsłużyć więcej urządzeń niż HiLink, może nie tylko z Openwrt czy w ogóle Linux'a ale również z Windowsa.
Aplikacja "jest podatna" na rozwój i modyfikacje, strona modemu już mniej.
Swoją drogą dzięki za podesłanie linka, nigdy tej strony nie odwiedzałem, a jest to kolejny sposób na pobranie danych jednak ograniczona do tego konkretnego modemu czy wersji oprogramowania.
3ginfo pozwala uzyskać dane w jednym formacie z wielu modemów, które aplikacja "przeczyta", to z kolei odpowiedź na pytanie "czemu instalować 3ginfo".

Kładłeś nacisk na LOGICZNE wytłumaczenie, mam nadzieję, że choć odpowiedź nie pełna to spełniłem Twoją prośbę.
Dałeś mi do myślenia, mam nadzieję że aplikacja się przyda i zaoferuje więcej niż link który podesłałeś.
Jednak najpierw musi zadziałać u innych, nie tylko u mnie;)

Dodatkowo mam możliwość zrobić coś więcej niż "Hello world" lub innych aplikacji na własny użytek.

Pytanie:
Czy na forum można robić "spoiler'y"

7 (edytowany przez tenobcy 2017-07-31 13:24:07)

Z AutoTools działa, bez AutoTools nie działa. Strasznie tnie tablet z 2GB ramu, ogólnie to dziwnie działa. Jak dla mnie nie przydatna w takiej formie apka, sorry.

tenobcy dzięki za sprawdzenie i informacje.
Aplikacja nie jest skończona, więc problemy mogą się pojawiać do czasu pierwszej "stabilnej" wersji.