26

Odp: asus rt-n14u + OpenWrt + e3372h-153 Konfiguracja WAN oraz 3ginfo

luci-app-mwan3 ma w zależnościach mwan3 po prostu i dogrywa najwyższą wersję jaka jest dostępna w repozytoriach. Czyli nic nie obniżasz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-07-23 16:05:26)

Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Wszystko co zaplanowałem już działa.
Skonfigurowałem mwan3 i bardzo ładnie to wygląda.

1. Usunąłem wersję mwan3 z luci i plik konfiguracji wgrałem do wersji bez luci. Czy zyskałem w ten sposób na wydajności, czy jedynie zwolniłem miejsce we flash'u?

2. Zastanawia mnie idea metryk przy samych interfejsach i w konfiguracji mwan3.
a) Czy chodzi o to, że metryki interfejsów mają najwyższy priorytet lub są brane pod uwagę wtedy gdy nie działa żadna reguła mwan3?

b) Jeśli jest w użyciu jakaś reguła to metryki "główne" interfejsów są ignorowane, a brane pod uwagę są wartości metryk wpisane w mwan3, a jeśli są takie same to dopiero wagi rostrzygają?

28

1. Jedynie zwolniłeś miejsce we flash
2. Metryki  potrzebne są wtedy jak masz dwa interfejsy i oba dostarczają trasy domyślne. Ale wytłumaczenie tego musisz sobie poczytać samodzielnie bo w dwóch zdaniach będzie ciężko opisać ideologię smile

29

adalbert.dudziak napisał/a:

Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Wszystko co zaplanowałem już działa.
Skonfigurowałem mwan3 i bardzo ładnie to wygląda.
...
2. Zastanawia mnie idea metryk przy samych interfejsach i w konfiguracji mwan3.
a) Czy chodzi o to, że metryki interfejsów mają najwyższy priorytet lub są brane pod uwagę wtedy gdy nie działa żadna reguła mwan3?
b) Jeśli jest w użyciu jakaś reguła to metryki "główne" interfejsów są ignorowane, a brane pod uwagę są wartości metryk wpisane w mwan3, a jeśli są takie same to dopiero wagi rostrzygają?

Tak jak pisał Cezary. Musisz nadać metryki dla Wan-ów które dają domyślne trasy.
odp. 2a) Sytuacja bez mwan3.
Jeżeli nie narzucisz metryk na żadnego z dwóch WANów to domyślnie oba mają metrykę 0 czyli najwyższą.
* Wan który wstaje jako "drugi" nadpisze trasę domyślną i będziesz miał tylko np. takie coś

root@LEDE:~# route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0.4

zamiast np. tego 

root@LEDE:~# route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         10.0.0.1        0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0.2
0.0.0.0         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0.4

* Możesz sobie "ręcznie" lub skryptem wpisać skasowaną przez system trasę domyślną z metryką 0, ale znowu istnieje inny problem, ponieważ system weźmie trasę pierwszą z listy, pomimo że będziesz miał obie trasy. Czyli zawsze pod górę smile

odp 2b)Z użyciem mwan3 dokładnie tak jak piszesz. Przy tych samych metrykach wagi rozstrzygają.

Reasumując. Aby mwan3 mógł w ogóle rozdzielać ruch na oba Wan-y, to muszą być obie trasy domyślne w tablicy routingu. Aby system nie skasował żadnej trasy domyślnej to trzeba go "oszukać" różnymi metrykami.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

Dzięki za wyjaśnienia.
Uwielbiam ten moment kiedy coś wydaje się "nie do ogarnięcia", im więcej się czyta tym większy mętlik, aż tu nagle "pyk" i zaczyna się wszystko w głowie układać. Nie twierdzę, że temat zgłębiłem ale mam wrażenie, że podstawy do zadawania odpowiednich pytań i zgłębiania tematu jako takie już są.

1. Napotkałem problem związany z siecią wifi i podłączeniem do niej urządzeń z androidem (nexus 7 2013 oraz s4 oba na 7.1.1). czasami łączy się i działa, czasami łączy się na 10 sekund, a następnie nie wykrywają przez jakiś czas sieci, a gdy ją wykryją to nie mogą się połączyć (w chwili łączenia ikona zasięgu spada do zera, widać napis "łączę", a po paru sekundach znika napis, zasięg ponownie widać jako pełen). Starałem się nadać stałe IP, wyczyścić ustawienia sieciowe i nic to nie dało. W tym samym czasie laptop z Win10 łączy się bez problemu. Czy objawy są "znajome"? Obawiam się, że mogłem pominąć coś oczywistego.

2. Czy dla interfejsu LAN również powinienem nadać metrykę? Do tej pory czytałem o metrykach w kontekście interfejsów WAN.

31

2. nie
1. nie spotkałem się z tym (serio). Sam używam nexusa 7, mam też kilka telefonów z androidem 7. Patrz w logi routera.

Odnośnie wifi, nie wiem do końca co pomogło ale zrobiłem następujące rzeczy:
1. zmieniłem szyfrowanie z "auto" na "Wymuś CCMP (AES)"
2. na obu urządzeniach były zapisane sieci wifi, które wcześniej były rozgłaszane przez ten router(na etapie testów je tworzyłem), usunąłem je.

Tu chciałem zadać pytanie o możliwość komunikacji routera z na przykład arduino aby przesłać z zewnętrznych czujników więcej danych do androida lub sterować przekaźnikami, jednak najpierw poszukałem i okazuje się, że "Ameryka już dawno odkryta":) Mam co czytać na forum.
Zgłębię temat jednak na początek proszę o doradzenie mi czy ten router, który posiadam w zestawie z Arduino Leonardo lub Rpi3 i rs232(usb-stc-isp) będzie w stanie "to udźwignąć/uruchomić"?
Jeśli nie zacznę od skompletowania peryferiów.

33

Spokojnie. Nie takie rzeczy ludzie robili na słabszych routerach.

34 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-07-24 18:24:27)

Problemu wifi jednak nie rozwiązałem.

Objawy są takie.
Sieć A w trybie klienta łączy się z siecią domową i tworzy interfejs WAN, sieć B jest głównym AP.
Jeśli jestem połączony z siecią B(AP) i wychodzę z zasięgu sieci A(Klient), to rozłącza mi sieć B i przestaję ją widzieć na Androidzie.
Gdy wracam do zasięgu siecu A(Klient) to łączy się automatycznie z siecią B(AP).
Gdy jestem podłączony z siecią B(AP) i wyłączę interfejs wan A(Klient) to utrzymuje połączenie z siecią B(AP) i dalej działa internet z Modemu.

Zauważyłem również problemy w LuCi z nazewnictwem sieci, czasami obie nazywają się A, czasami obie B, a czasami jak powinny A i B. Może takie objawy na coś wskazują i są bardziej "znajome".

Update:
Obie sieci w LuCi są przedstawione jako sieć B. Mimo to sieć A(klient działa).
W ustawieniach sprzętowych Lan sieć A i B były dodane w "bridge".
Konfiguruję wszystko od nowa, na świeżo i mam nadzieję, że to sprawka kota łażącego po klawiaturze, a nie mojego gapiostwa.

35

Zostaw luci w spokoju. Do diagnostyki używaj konsoli, nie luci.

Skonfigurowałem z poziomu konsol od nowa i problem nadal występuje.
Poszukałem i znalazłem wpisy na temat tego błędu/zachowania:
Tu,Tu oraz Tu.

Powalczę. W ostateczności połączę router w samochodzie po kablu do Tabletu. Jednak rozwiązanie postaram się znaleźć.

37

Czekaj. To że jak przestaje działać klient to pada AP to normalna sprawa, tak działa sterownik właśnie. Jeżeli to o tym pisałeś, bo linki które podlinkowałeś własnie to opisują.

Doprecyzowując.
Jak klient "wychodzi z zasięgu" to AP przestaje działać.
A jak jestem w zasięgu klienta i wyłączę go manualnie to AP działa bez problemu.
Nie wiem czy dobrze odfiltrowałem informację, bo wersji jest sporo ale AP przestaje działać bo interfejs przechodzi w tryb skanowania/poszukiwania "zasięgu" sieci, do której podłączony jest klient, mam nadzieję że dobrze to zinterpretowałem.
Czy można to jakoś obejść?

39

Jak poszukasz to znajdziesz masę skryptów które robią to samo - jeżeli klient nie działa to go wyłączają i uruchamiają samo AP.

40 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-07-25 16:08:57)

Po wyłączeniu klienta nie będzie w stanie samoistnie się ponownie do sieci podłączyć.
Dodałem na tablecie info jakie interfejsy są włączone i button, który włącza/wyłącza klienta, może nie jest to w 100% automat ale taki kompromis spełnia moje oczekiwania.

Czy mógłbyś podesłać sprawdzony przykład skryptu realizującego to zadanie?

Update:
Zorganizowałem to w ten sposób, że gdy "tablet" wykryje sieć domową, Tasker wysyła do routera komendę włączającą klienta. Poszukam jeszcze bardziej optymalnego rozwiązania.

41

np to
https://wiki.openwrt.org/doc/recipes/ap … tion_files

* DVBT2 - T230C *

42

Możesz też sprawdzić pakiet "travelmate": https://github.com/openwrt/packages/blo … /README.md

On robi podobną sprawę (choć sam go nie używam).

43 (edytowany przez mar_w 2017-07-25 20:02:26)

A kolejna opcja to dołożenie kompatybilnej karty Wifi na USB (za parę złotych) i ustawienie na niej AP-clienta. Radio w routerze w zwykłym trybie AP.
Wtedy będzie się wykładać WAN (klient Wifi), bez szkody na zaniki wbudowanego radia, bez potrzeby skryptów.

* DVBT2 - T230C *

mar_w miałem podobny pomysł i chciałem pisać czy takie rozwiązanie zda egzamin.
Mam kartę na usb TL-WN321G, jednak nie wykrywa mi jej jako radio.
Dostałem przed chwilą paczkę z hub'em aktywnym i zacznę testy.

Pytania:
1. Jak mogę sprawdzić czy w ogóle wykrywa mi kartę jako urządzenie podłączone do usb?
2. Zauważyłem lepsze parametry sygnału modemu po podłączeniu do hub'a aktywnego.
Nie wiem czy mam słuszne wnioski ale modem jest w stanie pobrać więcej prądu i pewnie stąd ten wzrost.
Skoro wcześnie nie mógł "pobrać" tyle ile potrzebuje to czy podłączenie bezpośrednio do routera "nie męczy go"?
Prawdopodobnie USB daje standardowe 0,5A, może modem potrafi wykryć jakie ma możliwości i "nie stara się pobrać" więcej niż jest mu w stanie dać urządzenie, do którego jest podłączony.

45

1 cat /sys/kernel/debug/usb/devices może sterowników po prostu nie masz

Wykryło urządzenie:

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=03 Cnt=02 Dev#=  5 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=148f ProdID=2070 Rev= 1.01
S:  Manufacturer=Ralink
S:  Product=802.11 g WLAN
S:  SerialNumber=1.0
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=450mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 7 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

Jednak nie widzę karty, jako radio możliwe do konfiguracji.
Czy na podstawie togo co podesłałem można stwierdzić czego mi brakuje?
Czy paczki sterowników instaluje się dla konkretnego urządzenia, rodziny urządzeń, czy sposobu w jaki się komunikują z routerem? Jest jakaś prawidłowość, czy każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie?

47

Sterowników, już pisałem.  Od
opkg update
opkg install kmod-rt2800-usb

zacznij.

48

Ten sterownik co podal Cezary jest dla rodziny urzadzen:
https://wikidevi.com/wiki/Rt2800usb

Byc moze bedziesz tym szczesliwcem, bo nie wszystkie chipsety maja wsparcie w modulach

* DVBT2 - T230C *

Także sterowniki do wykrycia samej karty są wymagane jak i do "przekonania" jej aby była konfigurowalnym radio'em.
Głośno myślę.

Podczas instalacji pakietu "kmod-rt2800-usb" router się wyłączył i złapał bootloop'a:)
(miga power, następnie zapalają się na 2 sekundy wszystkie diody, potem gasną i znów miga power)
Instalowałem z poziomu konsoli. Podczas instalacji karta była wsadzona do huba i podłączona do routera.
Cóż, stawiamy na nowo.

Przy okazji zapytam, czy tworząc backup konfiguracji, a następnie ją przywracając przywracają lub instalują się pakiety, które były zainstalowane w chwili robienia backupu konfiguracji?

50

A po co instalujesz? Zrób failsafe i albo napraw to co zepsułeś albo zrób firstboota i już. Jeżeli to oczywiście nie to że wywaliłeś do cna system