Temat: OpenWRT przekierowanie portów 80 i 8080
Cześć wszystkim,
Ostatnio do mojej domowej sieci dołączył własnej roboty serwer NAS, który ma adres IP 192.168.1.202.
Dostęp z poziomu komputera wpiętego do tej sieci lokalnej do NASa mam przez ssh oraz przez przeglądarkę (192.168.1.202) po porcie 80.
Posiadam zewnętrzne IP od dostawcy i chciałbym mieć dostęp z internetu zarówno do panelu konfiguracyjnego mojego routera jak i do panelu mojego serwera NAS.
Krótko mówiąc jeśli wpiszę w przeglądarkę mójadresipzewnetrzny:8080 to chciałbym zobaczyć panel NASa, a gdy wpiszę mójadresipzewnetrzny to chciałbym zobaczyć panel mojego routera.
Obecnie po wpisaniu mójadresipzewnetrzny widzę panel routera.
Tak wygląda mój plik /etc/config/firewall:
config rule
option name 'omv_web'
option src 'wan'
option target 'ACCEPT'
option proto 'tcp udp'
option dest_port '8080'
config redirect
option src 'wan'
option src_dport '8080'
option proto 'tcp'
option dest 'lan'
option dest_ip '192.168.1.202'
option dest_port '80'Niestety to nie działa.. Próbowałem również przez luci robić port forwarding jak i rule i no nie wiem jak to zrobić, żeby działało, a wiem, że tak się na pewno da.
Mój soft na routerze: CHAOS CALMER (15.05.1, r48532)
Moja topologia sieci wygląda tak, że na dachu mam anteno-router ubiquiti i z niego kabel wchodzi do portu LAN mojego routera. Do tego samego routera do portu lan jest wpięty serwer NAS. Serwer DHCP w routerze po MACu zawsze przydziela mu takie samo IP.
Nie wiem jak u mnie jest z NATem, ale z tego co wiem, dostawca zrobił mi DMZ i przez to oni nie mają zdalnego dostępu do ubiquiti. To było wtedy jak pomimo wykupienia zewnętrznego IP nie miałem dostępu do mojego routera. Teraz tak jak pisałem wyżej po wpisaniu mojego zewnętrznego IP w przeglądarkę otrzymuję panel logowania do OpenWRT.
Proszę o wsparcie ![]()
Dziękuję!
Adam