Temat: W jakim standardzie zarobić gniazdka i kable rj45

Witam. Im więcej czytam tym mam większe wątpliwości. Zarobiłem instalacje w standardzie 586a gniazdka i kable końcowe. Instalacja wygląda tak modem->router>switch gigabit 8 port. Komputer z kartą giga nie chce się zestawić ze switchem na giga tylko na 100. Zarobię kable jednego klienta na próbę, tylko w jakim standardzie? Jakieś zdjęcie grafika?

2

Odp: W jakim standardzie zarobić gniazdka i kable rj45

Raczej sugerował bym sprawdzenie czy masz dobrze te wtyczki zaciśnięte.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Standard A czy B obecnie nie ma przeważnie znaczenia bo przełącznik lub karta sam to odwróci (chyba, że używasz jakichś zabytków), ważniejsze jest żeby się rzeczywiście nie pomylić z kolejnością i jak Cezary wspomniał porządnie zacisnąć. Acha, i nie używaj skrętki STP (linka) na odległościach dłuższych niż parę metrów, taki kabel nadaje się tylko na pacze, tylko UTP (drut) min. cat. 5E a najlepiej 6. Jeżeli kable lecą wzdłuż i blisko jakich linii energetycznych to dobrze jest je odsunąć jak najdalej, skrócić do minimum wspólne przebiegi i ewentualnie użyć kabli ekranowanych ale to już wymaga odpowiedniej wiedzy i umiejętności bo źle i nielogicznie pozaciskane ekrany mogą więcej popsuć niż naprawić.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

4

Nie wiem już czego się przyczepić. Sytuacja wygląda tak: budynek, instalacja sieciowa pod tynkiem z gniazdkami w pokojach. Wszystkie gniazda prowadzą na strych tam są końcówki kabli rj45. Kabel położony cat5e, na pudełku pisze nawet gigabit ethernet. Kable i gniazda sprawdziłem testerem i wszystko jest w porządku. Mimo to, żadne z urządzeń gigabit nie chcą się zestroić na giga tylko na 100Mbps. Zarobiłem ten kabel co w ścianach 3metry na próbę i spiąłem dwa urządzenia ustawiły się na giga. Zostaje kabel, którego już nie zmienię i gniazdka w ścianach(kontakt simon premium 54.

5

A może masz kabel gdzieś zagiety czy coś podobnego?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Ale na wszystkich gniazdach tak jest, łącznie 5 gniazd podwójnych. Może zakłócenia? Wszystkie kable ethernet i telewizyjne i jeden prądowy wychodzą z jednej dziury. Spróbuję jeszcze odciąć prąd w tym kablu prądowym.

7

A nie masz czasem takiego cudownego, chińskiego kabla, gdzie 4 żyły są miedziane, a pozostałe 4 są stalowe, jedynie miedziowane? Są takie wynalazki i efekt stosowania jest taki, że na paru metrach działa gigabit, a przy trochę dłuższych połączeniach nie da się znegocjować gigabita, jedynie 100mbit maks. Przyjrzyj się żyłom w kablu, czy wszystkie wyglądają tak samo, poskrob nożem. Ewentualnie zrób taki sam długi kabel jak leci do klientów i zobacz czy działa na stole. Jeśli się okaże, że działa na stole ok na tym kablu, to albo uszkodzone kable w ścianach albo zakłócenia od sieci zasilającej/elektrycznej lub tym podobnej.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr