Temat: Współpraca WR1043 Gargoyle z modemem HiLink Polsat i dynamiczny DNS

Jak w temacie.
Posiadam taki zestaw oraz usługę dynamicznego DNS. Potrzebuje mieć zewnętrzne IP (korzystam z ddns.net).
Router ma adres 192.168.2.1, modem 192.168.8.1, ustawiony dynamiczny DNS w routerze. Na zewnątrz moje IP to IP ogólne Polsat.
Jak skonfigurować router żeby na zewnątrz być widzialnym przez dynamiczny DNS ?

2

Odp: Współpraca WR1043 Gargoyle z modemem HiLink Polsat i dynamiczny DNS

1. Konfigurujesz ddns: https://eko.one.pl/?p=openwrt-ddns jako źródło adresu podajesz z internetu (web)
2. Wykupujesz w polsacie usługę vpn czy publicznego adresu IP (jakkolwiek by się to nazywało i o ile mają to)
3. Robisz w modemie przekierowanie albo DMZ na adres 192.168.8.100 albo określonego portu/portów (o ile modem to ma, jak nie to zmień soft w modemie)
4. Musisz odblokować na firewallu w routerze określony port na wan który potrzebujesz: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … estronywan

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Punkt 1 i 2 mam załatwiony.
punkt 3. modem nie ma opcji przekierowania ani DMZ.
Z routerem Polsatu D-Link DWR-116 modem współpracuje w ten sposób, że na zewnątrz jest widziany DNS. Można tak zrobić też z Gargoyle ?

4

Co to znaczy "na zewnątrz jest widziany DNS"?

5

Tzn. W www.mojeip pokzauje adres ip dynamiczny w wykupionej usłudze polsat

6

No tak, podłączając modem pod gargoyle lub coś innego powinieneś widzieć publiczne ip wychodząc przez to łącze. To normalne, zwykłe zachowania.

Na razie rozmawiamy o tym jak z zewnątrz dostać się do usługi na routerze.

7 (edytowany przez hoverpl 2017-07-13 09:04:47)

Podłączając modem do gargoyle przez mojeip widze adres polsat przez ktory nie moge sie dostac do routera (ogólny przyznawany do puli użytkowników publiczny).
W drugim przypadku podlaczajac modem do routera polsat w mojeip widze adres ip ktory po wpisaniu do przegladarki np. Telefonu  dostaje sie do strony routera czyli przez port 80 (jest on inny niż w pierwszym przypadku).
Router polsat traktuje modem jako integralną swoja część.
Z gargoyle sprawa wyglada tak:
192.168.1.1 adres gargoyle -> 192.168.8.1 adres modemu -> adres zew. Polsat publiczny

8

Przecież Ci napisałem co masz zrobisz. Nie dostaniesz się do routera z gargoyle i zewnętrznym modemem hilink dopóki nie wykonasz w/w kroków. I tym dyskusję w sumie można zakończyć.

Jak byś miał zwykły modem - nie hlink to musiał byś spełnić punkty 1/2/4. A tak dodatkowo musisz zrobić jeszcze punkt 3, bez tego się nie dostaniesz bo hilink jest routerem sam w sobie.

9

Zgadza się. Gdyby można było konfigurować modem to sprawa jest prosta.
Ale jednak dwa sprzęty polsatu współpacują ze sobą konfigurując tylko router...

10

Ale tu mi podsunąłeś pomysł. Mam inny modem, nie polsatowy. Z nim zepnę gargoyla.