Temat: LEDE problem z OpenVPN i wydajnością modemu
Czy pomyślicie o bazowaniu tylko na wydaniach stabilnych LEDE? Bo lubię modyfikacje cezarego, wgrywało się i działały ![]()
1. Mam routery 842ND V3 oraz V2. Podłączony jest do routera modem Huawei E3372 HiLink. Po zainstalowaniu luci-17.01-snapshot-r3435-65eec8b prędkość spadła do 9Mb/s, wcześniej spokojnie dociągała do ~50. Pod komputerem spokojnie jest 40+. Nie pamiętam jaką miałem starszą wersję ani nawet czy lede czy jeszcze openwrt. Nawet interfejs luci zaczął mulić na tym routerze. Reset do domyślnych nic nie daje. Na razie nie mam możliwości zainstalować nic innego.
2. Router TP-Link TL-WR1043ND i serwer OpenVPN (luci-17.01-snapshot-r3435-65eec8b). Za nic nie mogę skonfigurować żeby klienci VPNa mogli się połączyć z siecią lokalną. Usuwałem wszystkie reguły firewalla, resetowałem do domyślnych. Zostawiałem tylko reguły ogólne:
config defaults
option input 'ACCEPT'
option output 'ACCEPT'
option syn_flood '1'
option drop_invalid '1'
option forward 'ACCEPT'Niestety żadna z opcji nie działała ani konfiguracja z webui ani przez SSH. Próbowałem tez konfiguracji stąd:
https://lede-project.org/docs/howto/openvpn.server i innych stron.
Skonfigurowałem zawsze po kolei:
1. Interfejs
2. Strefę
3. Zezwalałem strefie na dostep do i/lub z lan
Zainstalowałem LEDE Reboot 17.01.2 r3435-65eec8bd5f (openvpn-openssl 2.4.3-1) i wszystko działa z konfiguracją poniżej bez konfiguracji nawet strefy dla vpna
config include
option path '/etc/firewall.user'
config defaults
option input 'ACCEPT'
option output 'ACCEPT'
option syn_flood '1'
option drop_invalid '1'
option forward 'ACCEPT'
config zone
option input 'ACCEPT'
option forward 'ACCEPT'
option output 'ACCEPT'