1 (edytowany przez Cultstyle 2017-07-08 09:04:29)

Temat: Lede + openvpn na WR1043nd v2 - kilka pytań

Cześć,
Konfigurowałem zgodnie z tym tutorialem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun
Zatrzymałem się na być może prostym pytaniu, lecz po zarwanej nocy ciężko mi wymyśleć:
"Dostęp do lokalnej sieci za serwerem" i tutaj jest pole:
Dodatkowo należy jeszcze dodać na serwerze do strefy VPN opcję masq 1:

config zone
        option name 'vpn'
        option input 'ACCEPT'
        option forward 'ACCEPT'
        option output 'ACCEPT'
        option network 'vpn'
        option masq '1'

Moje pytanie nr 1: w którym pliku muszę dodać/edytować ten wpis i gdzie go znajdę ?? Przeszukiwałem zawartość plików routera przez winscp.
Pytanie nr 2 dotyczy:# uci add_list openvpn.home.push='route 192.168.1.0 255.255.255.0'
Chcę puścić ruch do sieci, w którą będzie wpięty router. Rozumiem, że po słowie route podaje sieć, w którą będzie wpięty router prawda ?
Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Lede + openvpn na WR1043nd v2 - kilka pytań

1. /etc/config/firewall oczywiście.
2. podajesz trasę która będzie wysłana do klientów, bo taką sieć lokalną ma serwer na swoim lanie, więc tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Cultstyle 2017-07-08 09:41:15)

Cezary napisał/a:

2. podajesz trasę która będzie wysłana do klientów, bo taką sieć lokalną ma serwer na swoim lanie, więc tak.

Tzn ja nie chcę puszczać ruchu do sieci lan mojego routera z lede (192.168.1.1) tylko chcę puścić ruch do sieci routera przed nim (10.XX.X.X). Router z lede jest za routerem do którego sieci lan chcę puścić ruch. Wobec tego czy wpis powinien wyglądać: push='route 10.XX.X.X 255.255.255.0' ??

4

Nie wiem co chcesz zrobić. Router z openvpn masz podłączony przez wan czy lan do tego pierwszego routera? Jeżeli przez wan to dlaczego?

5

Cezary napisał/a:

Nie wiem co chcesz zrobić. Router z openvpn masz podłączony przez wan czy lan do tego pierwszego routera? Jeżeli przez wan to dlaczego?

Powód jest prosty: pierwszy router to adsl. Na tą chwilę nie chcę wgrywać do niego openwrt. Za nim postawiłem drugi router (z lede) który będzie służył tylko do openvpn. Sieć lan tworzona przez pierwszy router to 10.XX.X.X i do tej sieci chcę skierować ruch. Odpowiadając na Twoje pytanie: świat-->wan routera adsl. Lan routera adsl--->wan routera z lede+openvpn.

6

Przez push 'route...' możesz wysłać trasy klientom, przeczytaj o różnicy pomiędzy route a push: https://forums.openvpn.net/viewtopic.php?t=9055

Nie wiem czy przy takim ustawieniu nie będziesz miał jakiegoś problemu z firewallem - nie robiłem tak nigdy wiem. Ale to sobie sam sprawdzić doświadczalnie.

7

To co byś proponował jako rozwiązanie mojego problemu ?

8

Nic. Po prostu ustaw i zobacz czy działa.

9 (edytowany przez Cultstyle 2017-07-13 16:21:04)

Dzisiaj wpiąłem wan routera z wgranym lede do portu lan swojego domowego routera. Router z lede był dostępny zarówno pod adresem mojej sieci lokalnej jak i po adresie rozgłaszanej przez siebie sieci - gdy połączyłem się do tej sieci. Następnie zawiozłem router w miejsce docelowe i wpiąłem w istniejącą sieć w ten sam sposób. Router z lede jest widoczny na liście klientów dhcp, lecz nie można się do niego dostać ani z przeglądarki, ani po ssh. Łączność do routera z lede możliwa jest dopiero z jego lokalnej sieci lan lub wifi. Dlaczego tak jest skoro wcześniej działało z innym routerem ??

10

Inna adresacja w sieci docelowej? Ty wiesz co jest innego w tamtej sieci.

11 (edytowany przez Cultstyle 2017-07-14 12:02:03)

Ktoś musi podpowiedzieć bo nie wygrzebie się z tego.
Skonfigurowałem sobie na kliencie (windows) open vpn i łącze się zdalnie do routera z openvpn (status vpn w kolorze zielonym czyli coś już działa). Dostaję adres 10.8.0.6, lecz nie mogę w zasadzie nic więcej zrobić. Puściłem ruch do sieci lan routera z wgranym openvpn. Powiedzcie co mam wkleić (obydwa configi, logi) abyście mogli mi pomóc. Dodatkowo tunel restartuje się cyklicznie co dwie minuty. Poniżej logi:
Fri Jul 14 12:47:56 2017 [OpenWrt Server] Inactivity timeout (--ping-restart), restarting
Fri Jul 14 12:47:56 2017 SIGUSR1[soft,ping-restart] received, process restarting
Fri Jul 14 12:47:56 2017 MANAGEMENT: >STATE:1500029276,RECONNECTING,ping-restart,,

12 (edytowany przez tosiek 2017-07-15 20:21:39)

Pełne logi w okna vpn po połączeniu wklej na pastebin i podaj link.

Na windowsie uruchom cmd jako admin i wpisz sobie po połaczneiu z VPN, podaj wyniki:

ping 10.8.0.5
ping 10.8.0.1
ping 192.168.1.1
route ADD 192.168.1.0  MASK 255.255.255.0 10.8.0.5
ping 192.168.1.1
route DELETE 192.168.1.0

Zmien IP 192.168.1.X na adresy swojej sieci i routera. Uważaj żeby sieć, z której się łączysz była z innej adresacji.

Tutaj masz ładnie wyjaśniona jaka konfiguracja powinna działać:
https://help.my-private-network.co.uk/s … nvpn-setup

Jeżeli nie zadziała to pewnie masz to samo co ja na wersji LEDE z eko.one nie idzie się dostać do sieci lokalnej na żadnej konfiguracji firewalla. Wgraj czyste oficjalne lede 17.01.2 z luci i dograj sobie luci openvpn i openvpn ssl.

13

Cultstyle napisał/a:

Dodatkowo tunel restartuje się cyklicznie co dwie minuty.

Zmień wartości w opcji keepalive na serwerze(lub ją dodaj jeśli nie masz).

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

14 (edytowany przez Cultstyle 2017-07-16 19:14:44)

Cześć Panowie,
Jeden z kolegów słusznie zauważył, że tutorial z eko.one.pl (w pierwszym poście) różni się configiem od tutoriala który on znalazł jako dedykowany do mojej wersji lede ( LEDE Reboot 17.01.2 ) po zmianach zgodnie z tym tutorialem: https://lede-project.org/docs/howto/openvpn.server tunel zaczął działać. Mam pytanie odnośnie wpisu w configu serwera: option comp_lzo 'no' Gdy testowo zamieniłem 'no' na 'yes' - tunel przestał działać. Czemu w kliencie jest wpis: comp_lzo - sugerujący, iż jest kompresja, a na serwerze jest on wraz ze słowem 'no' ?

15

Bo ktoś dał ciała? To wolny projekt, możesz wyprostować wpis na wiki.

16

Mam kolejną zagadkę do rozwiązania:
Potrzebuję dostać się do zasobów sieciowych udostępnionych na komputerze, do którego łącze się poprzez openvpn. Nie mam do nich dostępu. Zapewne powodem jest identyfikacja sieci jako "sieć publiczna, niezidentyfikowana". Probowałem dokonać zmian opisanych w tym artykule: http://www.sajdyk.pl/2014/02/zmiana-lok … zenia.html jedyne co osiągnąłem to zmiana z "sieć publiczna" na "sieć firmowa" oraz zmiana ikony ławeczki na taką jaka się pojawia podczas połączenia poprzez modem sim. Dalej nie mogę się dostać do udostępnionego zasobu sieciowego. Co z tym zrobić ??

17

Google podpowiada co zrobić, ale tylko w przypadku gdy problem dotyczy karty sieciowej, a nie tak jak u mnie adaptera TAP używanego do openvpn. Panowie bardzo proszę o pomoc gdyż temat jest pilny. Z góry dziękuję !

18 (edytowany przez tosiek 2017-07-19 21:49:54)

Spróbuj dorzucić na serwerze:
push "route-metric 512"
push "route 0.0.0.0 0.0.0.0"

I uruchamiaj klienta jako admin. Powinno pozwolić wybrać typ sieci dla adaptera tun/tap.

Tutaj sporo informacji:
https://superuser.com/questions/120038/ … an-openvpn

19

@Tosiek
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na kolejnym kliencie Windows pozwoliło wybrać rodzaj sieci. Niestety nie rozwiązuje to mojego problemu jakim jest brak dostępu do zasobów sieciowych komputera w sieci LAN routera.

20 (edytowany przez tosiek 2017-07-21 07:02:04)

Jeżeli możesz pingować jego adres lokalny to zostaje tylko firewall lub wyłączone udostępnianie na tamtym komputerze. Wejdź w Sieć (dawne otoczenie sieciowe i u góry pojawia się pasek z pytaniem na Win8, 8.1 i 10)

Spróbuj udostępnić jeden folder dla użytkownika Wszyscy i wyłącz udostępnianie chronione hasłem:
http://i.imgur.com/uTcrW7z.png
Jeżeli nie wyłączysz to będziesz musiał mieć jakiegoś użytkownika z hasłem na tamtym komputerze.

Jeszcze jedno, przez VPNa Windows nie rozwiązuje nazw komputerów musisz łączyć się po IP np. \\192.168.1.X

21 (edytowany przez Cultstyle 2017-07-21 10:28:54)

Nie mogę pingować komputera znajdującego się w sieci lokalnej za bramą z openvpn. Bramę natomiast mogę bez problemu. Zasoby są prawidłowo udostępnione i widoczne z sieci lokalnej (drugiej karty sieciowej tego komputera w innej podsieci).

22 (edytowany przez tosiek 2017-07-21 12:28:16)

Jak wymuszasz routowanie? Na serwerze czy na kliencie? Masz inną adresację na komputerze-kliencie-vpn niż lokalna sieć za openvpn?

Załóżmy, że masz sieć 192.168.1.0 na routerze z openVPN (najlepiej zmień na jakąś nietypową np. 192.168.43.0). W ramach testów wywal wszystkie reguły route z serwera i klientów.

TESTOWO:

Na komputerze połącz się z VPNem. Uruchom cmd (konsolę) jako administrator i wpisz:
ping 10.8.0.5
ping 10.8.0.1
ping 192.168.1.1
potem dodaj routowanie do sieci lokalnej:

route DELETE 192.168.1.0
route ADD 192.168.1.0  MASK 255.255.255.0 10.8.0.5
route PRINT -4

gdzie 10.8.0.5 to adres bramy na interfejsie OpenVPN, twój IP to wtedy10.8.0.6

I potem ping:
ping 10.8.0.5
ping 10.8.0.1
ping 192.168.1.1
i ping adresu ip komputera w sieci lokalnej.

Jak nie pinguje nic z sieci 192.168.1.0 to coś jest nie tak konfiguracją firewalla na routerze.

Zaloguj się na router i ważne są 2 rzeczy:
1. Sieć > interfejsy
2. Sieć > zapora / firewall
Wtedy sprawdzasz czy masz w interfejsach dla tun0 odpowiednią pozycję (tzn. czy utworzyłeś pozycję niezarządzalny dla urządzenia tun0  nazwą np. openvpn).
Sprawdź czy dla interfejsu openvpn z listy masz utworzoną strefę firewall.
Sprawdź wszystko krok po kroku tak jak jest tutaj: https://help.my-private-network.co.uk/s … nvpn-setup
Sprawdź czy masz zaznaczone forward from LAN w strefie firewalla dla interfejsu OpenVPN.
Po utworzeniu strefy wybierz ją w konfiguracji interfejsu.

Jak nadal nie zadziała to mogę podpowiedzieć że mi się nie udało tego zrobić na wersji z eko.one. Wgraj oficjalne LEDE 17.01.2 z zachowaniem konfiguracji (nie gwarantuję że n trzeba będzie robić wszystkiego od nowa):
http://downloads.lede-project.org/relea … pgrade.bin
Połącz się po ssh i wgraj luci oraz open vpn (domyślnie nie ma webpanelu):
opkg update
opkg install luci luci-app-openvpn openvpn-openssl

Dodanie routowania na stałe jak już się uda:
Każdy klient łączący się z OpenVPN powinien mieć inną sieć lokalną np. 192.168.2.0 wtedy możesz wymusić routowanie w konfiguracji serwera dla każdego łączącego się klienta (najlepiej zmienić podsieć na routerze na inną):

push "route 192.168.1.0 255.255.255.0"

W przeciwnym wypadku dodaj do konfiguracji pojedynczego klienta OpenVPN

route  192.168.1.0 255.255.255.0

23

@Tosiek,
kolejny raz bardzo dziękuję za fachową pomoc. Musiałem dzisiaj zlecić to zadanie specjaliście sieciowcowi. Problem rozwiązał się po obcięciu pakietu mtu do rozmiaru 80. Tak, to bardzo mało, ale dopiero przy tej wartości można było dostać się do zasobów.. Jest niedaleka perspektywa zmiany aby nie był to nat za natem tylko jako pierwszy router - z wgranym openvpn.

24

Właśnie sprawdziłem. Wgrałem czyste lede z luci i openvpn. Działa wszystko ok. Zrobiłem upgrade do wersji eko.one i własnej. Wszystko się wysypuje. Problemem są jakieś dodatkowe pakiety ;/

100% sprawdzona konfiguracja dla adaptera tun0 pozwalająca na komunikację podsieci vpn<->lan:

#interfejs sieciowy
uci set network.vpn0=interface
uci set network.vpn0.ifname=tun0
uci set network.vpn0.proto=none
uci set network.vpn0.auto=1

#przkierownie portu serwera
uci set firewall.Allow_OpenVPN_Inbound=rule
uci set firewall.Allow_OpenVPN_Inbound.target=ACCEPT
uci set firewall.Allow_OpenVPN_Inbound.src=*
uci set firewall.Allow_OpenVPN_Inbound.proto=udp
uci set firewall.Allow_OpenVPN_Inbound.dest_port=1194

#strefa firewalla dla stworzonego interfejsu
uci set firewall.vpn=zone
uci set firewall.vpn.name=vpn
uci set firewall.vpn.network=vpn0
uci set firewall.vpn.input=ACCEPT
uci set firewall.vpn.forward=REJECT
uci set firewall.vpn.output=ACCEPT
uci set firewall.vpn.masq=1

#przekazywanie w jedna i druga strone
uci set firewall.vpn_forwarding_lan_in=forwarding
uci set firewall.vpn_forwarding_lan_in.src=vpn
uci set firewall.vpn_forwarding_lan_in.dest=lan

uci set firewall.vpn_forwarding_lan_out=forwarding
uci set firewall.vpn_forwarding_lan_out.src=lan
uci set firewall.vpn_forwarding_lan_out.dest=vpn

#apply
uci commit network
/etc/init.d/network reload
uci commit firewall
/etc/init.d/firewall reload

źródło: https://wiki.openwrt.org/doc/howto/vpn.openvpn

Skoro u ciebie pomogła zmiana MTU na 80 yikes To podejrzane pakiety do wywalenia (z konfiguracji trzeba ręcznie) - nawet jeśli nie są włączone to np. mini upnp przeładowuje cały config firewalla po swojemu:
-QoS
-SQM

W dalszej kolejności:
-luci-app-upnp - instlauje chyba mini upnpd
-ddns

25

Wywal sqm, bo on zwykle sprawia najwięcej problemów.