1

Temat: Factory do archer c50

Do tej pory do archera c50 wgrywałem factory według  tego poradnika I z poradnika zrozumiałem, że tylko tak można bezpiecznie do openwrt się przenieść, bo obraz jest "specjalnie spreparowany jako recovery". Więc dopiero następnie przez sysupgrade przechodziłem do LEDE. I to działa.

Widzę natomiast, że pojawił się obraz factory LEDE co tego archera c50  ramips/mt7620 z resztą tu na eko.one też widzę, że jest.

Moje pytanie: czy wgrywanie do świeżo wyciągniętego z pudełka routera tego nowego factory LEDE (ze zmianą nazwy pliku rzecz jasna na ArcherC50V1_tp_recovery.bin) jest bezpieczne. Czy ktoś to już próbował?

2

Odp: Factory do archer c50

Ok, doczytałem, wszystko jest w tamtym wątku . Nowe obrazy LEDE można wgrywać nawet prze webgui tp-linka. Przepraszam za nie potrzebny temat.

3

ginetu napisał/a:

Moje pytanie: czy wgrywanie do świeżo wyciągniętego z pudełka routera tego nowego factory LEDE (ze zmianą nazwy pliku rzecz jasna na ArcherC50V1_tp_recovery.bin) jest bezpieczne. Czy ktoś to już próbował?

W przypadku C50v1 jak i C2, C20, C20i oraz MR200 w trybie recovery mogą być używane tylko specjalnie przygotowane obrazy z bootloaderem.
Pobranie firmware factory, sysupgrade czy nawet oficjalnie ze strony TP-Link i zmienienie mu nazwy na XXX_recovery.bin spowoduje uszkodzenie routera.
W takim wypadku naprawa tylko przez programowanie kości flash.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

4

Aha, czyli tylko ten konkretny obraz recovery co w poradniku, bo ma bootloader. Faktycznie jeden router C50v1 tak ucegliłem, wgrałem nowszy obraz LEDE factory (zapewne bez bootloadera) ze zmienioną nazwą i po restarcie tylko się czerwona ikonka świeciła. Na szczęście wymienili mi router na gwarancji...

A co do wgrywania przez webgui tp-linka obrazu factory, to właśnie próbowałem w ten sposób załadować obraz z eko.one luci-17.01-snapshot-r3435-65eec8b-ramips-mt7620-ArcherC50-squashfs-factory.bin i webgui go nie przyjął. Też jakieś specjalne factory trzeba tam wgrywać?

5

Jeśli aktualnie masz wersję EU to tylko przez recovery. Na wersję UN można wgrać factory przez gui.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

6

Tak, EU. No to wszystko jasne, zostaję przy procedurze z poradnika + sysupgrade. Dzięki.