Temat: Hame MPR-A2
Czy Hame MPR-A2 może pracować w trybie APClient (WISP) i jednoczesnie jako AP?
Jeli tak, to co mam zrobić, aby tego dokonać? Aktualnie mam zainstalowane OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49294.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Hame MPR-A2
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy Hame MPR-A2 może pracować w trybie APClient (WISP) i jednoczesnie jako AP?
Jeli tak, to co mam zrobić, aby tego dokonać? Aktualnie mam zainstalowane OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49294.
Skonfiguruj po prostu? Co ci nie działa?
Problem w tym, że na ten moment nie wiem, jak mam to skonfigurować. Proszę o wskazówki.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … koapclient
A później dodaj sobie kolejną sekcję w trybie ap dla sekcji lan.
Na ten moment router działa z modemem Huawei E3372 HiLink.
W pliku etc/config/network mam
config interface 'wan'
option proto 'dhcp'
option ifname 'eth1'W pliku etc/config/wireless mam
config wifi-device 'radio0'
option type 'macXXXXX'
option channel '11'
option hwmode '11g'
option path 'XXXXXXXX.wmac'
option country 'PL'
option txpower '20'
option htmode 'HT20'
config wifi-iface
option device 'radio0'
option network 'lan'
option mode 'ap'
option encryption 'psk2+ccmp'
option key 'hackme12'
option hidden '1'
option ssid 'moja_siec'Czy wystarczy, że w pliku etc/config/wireless dodam sekcję dla wan jak poniżej?
config wifi-iface
option device 'radio0'
option network 'wan'
option mode 'sta'
option encryption 'psk2'
option key 'hackme12'
option ssid 'isp'Czy muszę zmienić wtedy coś w pliku etc/config/network? Czy powinienem wydać polecenie
del network.wan, żeby usunąć wcześniejszy interfejs wan, a następnie
set network.wan=interfacei
set network.wan.proto=dhcp, skoro w pliku etc/config/network już to mam (a dodatkowo jest tam
option ifname 'eth1')?
A jak następnie sprawnie ustawić router na korzystanie z modemu Huawei E3372 HiLink?
Musisz z wanu wywalić linię option ifname eth1.
Ale czekaj - po co robisz apklienta jeżeli jak piszesz chcesz nadal korzystać z modemu usb? Co ty właściwie chcesz zrobić?
Chcę korzystać z Hame MPR-A2 zamiennie w połączeniu z dwoma różnymi źródłami internetu, tzn. jednym razem w połączeniu z modemem Huawei E3372 HiLink (źródłem internetu ma być sygnał LTE), a drugim razem bez modemu (źródłem internetu ma być sygnał WiFi). W tym drugim przypadku muszę ustawić router w tryb APClient + AP, tylko nie do końca wiem jak i dlatego pytam. Za jakiś czas chcę ponownie podłączyć modem (źródłem internetu ma być wtedy sygnał LTE) i znów będę musiał odpowiednio skonfigurować router i tu również pytam jak to zrobić.
Wiec nie, zostaw tak jak masz teraz. Do tego dodaj drugi wan
config interface wan2
option proto dhcp
oraz sekcję nową sekcję wifi ale dla network wan2 a nie wan. A później jeszcze zmodyfikuj firewall i poczytaj poradnik o mwan3, bo jego będziesz potrzebował.
@slw
Ile ludzi tyle sposobów. Możesz sobie zamieniać konfiguracje "z palca" lub możesz to zautomatyzować.
Tak jak uprzedził mnie Cezary, możesz np skonfigurować sobie 2 WANy oraz zainstalować mwan3.
1. Gdy będziesz w zasięgu sieci WIFI z której bierzesz internet to - jak piszesz - nie podłączasz modemu Hilink, więc cały ruch pójdzie tym WAN-em, bez względu jaki będzie podział łącza np: Przykład z 4 WAN-ami (wan-eth0 kablowo, wan-hilink, wan-hilink2, wan-wifi)
root@LEDE:~# mwan3 status
Interface status:
interface wan is unknown and tracking is down
interface wan_h1 is unknown and tracking is down
interface wan_h2 is unknown and tracking is down
interface wan_wifi is online and tracking is active
Current ipv4 policies:
balanced:
wan_wifi (100%)2. Gdy będziesz poza zasięgiem sieci Wifi z której bierzesz internet, to podłączasz modem Hilink i wtedy cały ruch pójdzie przez Hilinka:
root@LEDE:~# mwan3 status
Interface status:
interface wan is unknown and tracking is down
interface wan_h1 is online and tracking is active
interface wan_h2 is unknown and tracking is down
interface wan_wifi is unknown and tracking is down
Current ipv4 policies:
balanced:
wan_h1 (100%)Uwaga! Problem jaki możesz napotkać (ale nie musisz go napotkać) to gdy będziesz poza zasięgiem sieci Wifi z której bierzesz Internet, a w konfiguracji /etc/config/wireless będzie sekcja z "option mode 'sta'", to możesz mieć problemy z interfejsem bezprzewodowym i zgaśnie ci nawet sieć AP, ta z "option mode 'ap'", więc należy przy starcie routera, dodać komendę do /etc/rc.local żeby uruchomił się skrypcik, który sprawdzi czy ta sieć jest dostępna, jeżeli nie to przestawi sekcję /etc/config/wireless TYLKO w tryb AP.
Dla mnie jest to fajne rozwiązanie, ponieważ gdy jestem blisko znanego mi innego routera z internetem to podłączam ten internet po kablu i nie zastanawiam się gdzie przestawić i co przestawić.
Gdy jestem poza "domem" i podłączam modem LTE to też nie martwię się gdzie przestawić i co przestawić bo internet pójdzie jedyną trasą którą ma.
Gdy jestem w zasięgu znanej mi sieci Wifi to Internet będzie wchodził po wifi.
Nic nie szkodzi na przeszkodzie aby działało wszystko na raz, ale to bardziej taki bajer ![]()
@Cezary
@mar_w
Dzięki za wskazówki!
Na początku przetestuję zmiany wprowadzane ręcznie, czyli w pliku etc/config/wireless dodam sekcję dla wan, a w pliku etc/config/network usunę wiersz z option ifname 'eth1'.
Zapewne będę musiał wydać jeszcze polecenia
uci commit networkoraz
rebootCzy tak?
Jeśli zadziała, to chwilowo będzie dla mnie ok. Później pomyślę nad mwan3.
dodatkowa sekcja dla wan z option mode 'sta' w /etc/config/wireless oraz skasowanie ( lub # ) przed linią option ifname w /etc/config/network w sekcji wan - powinny przynieść pożądany efekt.
Można też wydać z terminala /etc/init.d/network restart zamiast reboot.
UWAGA: Na Twoim miejscu ja bym jeszcze przerzucił port ethernet do sekcji LAN, żeby w razie czego można się było dostać do routera, jeżeli stanie się to co pisałem w swoim poście nr 9
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Hame MPR-A2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc