1 (edytowany przez drk 2017-04-24 00:59:46)

Temat: Jak przerobić sieć w domu?

Dzień dobry wieczór smile

Mam ostatnio łamigłówkę i za nim się niepotrzebnie narobię to postanowiłem się jednak zapytać smile  Chciałbym przerobić sieć w domu, a sytuacja jest lekko skomplikowana. Teraz jest tak, że internet "wchodzi" na modem/router/AP z UPC (takie wszystko w jednym bodajże Technicolora i w zasadzie niekonfigurowalne). Do niego kablem podłączony jest WDC N600 jako AP. Większość komputerów, smartphonów itp. podłącza się do tego właśnie AP (do 25 urządzeń).  Router od UPC ma jeszcze wolne 3 porty LAN (nad którymi nota bene nie mam żadnej kontroli, bo to dwie betonowe ściany i dwie pary drzwi dalej) do których ostatnimi czasu podłącza się  laptopem młody człowiek, który jak mi się wydaje próbuje grzebać w sieci lokalnej, a od czasu do czasu torrenty aż świszczą. Chciałbym się więc przynajmniej trochę odciąć od tego. Dodatkowo u mnie zasięg (a przez to i prędkość) w wielu miejscach jest taka sobie.  Wymyśliłem więc, że  zrobię z tym porządek smile  Mogę użyć to tego co opiszę niżej następujący sprzęt: router WDC N600 (jeszcze na CC), router Zyxel P-2812HNU-F3 (oryginalny soft od norweskiego Telenora) , router TP-Link WR703N (rozszerzona pamięć i wgrany CC),  Raspberry Pi 3 lub 2B+, Xiaomi Mi WiFi 300M Amplifier 2, modem USB Huawei E3533. Najchętniej wykorzystałbym to co już mam, aczkolwiek jak rozsądniej będzie coś kupić to mogę to zrobić.

Wariant 1. Korzystam z obecnego łącza internetowego z UPC.

Wydaje mi się (aczkolwiek nie mam na to żadnego poparcia), że najlepiej zrobić to na WiFi N300, bo będzie lepsze niż N150 (nie mam nic co działa na AC). Stąd jeden router (chętniej N600) skonfigurowałbym tak, że stworzyłbym sieć gościnną o tej samej nazwie co teraz i wszytko co niepowinno wpięłoby się prawie automatycznie tam (10-12 urządzeń) smile  Dla pozostałych urządzeń "przerzuciłbym" sygnał do siebie i podłączył się Zyxelem (tak założyłem) i z niego już rozporawdził sieć tak jak chcę.  Mam więc  przynajmniej teoretycznie dobry zasięg WiFi u siebie  (znalazłem nawet miejsce dla routera, gdzie zasięg z N600 jest całkiem dobry) oraz większą kontrolę nad moją częścią sieci.  Tutaj przychodzi mi do głowy albo VLAN  albo bridge. Co lepiej zrobić?

W następnym kroku chciałbym dla części (5-6) z pozostałych urządzeń skonfigurować VPN i dla jakichś 2-3 może proxy TOR.  Czy mogę to zrobić na tym samym Zyxelu czy muszę dostawić jeszcze jakieś pudełko?

Wariant  II. Internet z modemu USB (własne łącze stałe z UPC czy Netii nie wchodzi niestety w grę).

WDC N600 zostawiam jak jest. Do Zyxela (zakładam, że jest najlepszy z tego co mam) wpinam modem  na USB z jakimś rozsądnym planem taryfowym i w nim to (Zyxelu) konfiguruję te wszystkie wyżej wspomnianie VPN, TORy itp. Daje mi to prawie 100% kontrolę nad tym co się w sieci dzieje i tak samo dobry  zasięg. Do przeglądania www czy chatu modem pewnie da radę. Idealnie tylko byłoby, gdyby jakoś dać znać Zyxelowi, żeby filmy, voip i pliki większe niż np.: 200 MB  automatycznie szły przez WiFi (te od WDC N600). Da się to jakoś tak skonfigurować?

Wariant III. Ma może ktoś jakiś inny pomysł? smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: Jak przerobić sieć w domu?

UPC, za nim może być WD który rozdzieli to na dwie sieci, jedną na "resztę" i tu możesz wtłoczyć jakieś ograniczenia typu qos i druga dla Ciebie, może być na kolejny router z głupim AP.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzień dobry,

Chciałbym odświeżyć temat, niestety wcześniej nie miałem się czasu za to zabrać.

Zrobiłem tak: Pod router z UPC (w międzyczasie został zmieniony na UBEE EVW3226) podłączyłem router WD N600. Skonfigurowałem na nim sieć gościnną zgodnie z opisem na eko.one.pl oraz sieć dla siebie, czyli wariant minimum osiągnąłem tj. każdy ma swoją sieć, a do tego ta gościnna nie zapcha całego łącza smile

Pomierzyłem przy okazji (jeżeli test ze strony speedtest.net jest miarodajny oczywiście) i wychodzą mi takie prędkości w dół (transfer w górę jest zasadniczo prawie zawsze 9.8 - 10 Mb/s): 118 Mb/s jak podłączę się kablem pod router UPC, 36-40 Mb/s jak podłączę się kablem do WD N600, 20-30 MB/s jak przez wifi do N600 i stoję metr od niego, 10-15 MB/s jak pójdę dwie betonowe ściany dalej... chociaż widzę, że po aktualizacji z CC do LEDE poprawił mi się zasięg smile

Teraz mam kilka pytań...

1. Skąd tak duży spadek pomiędzy routerem UPC i N600 po kablu? W obydwu przypadkach podłączony był tylko jeden komputer - mój.

2. Poprzednio N600 był skonfigurowany jako dumb AP i miałem jedną pulę adresów IP i jeden serwer dhcp i wszystko na routerze UPC. Teraz N600 jest skonfigurowany jak normalny router i w mojej sieci daje adresy z puli 192.168.1.x, a router UPC daje dalej 192.168.0.x. Serwery dhcp mam więc dwa (nie liczę tego dla sieci gościnnej). Podoba mi się to o tyle, że ja mam dalej do routera UPC, ale z drugiej strony widać tylko N600. Rozumiem, że tak jest dobrze i mam nadzieję, że takie rozwiązanie nie powoduje jakiegoś mega spadku transferu? Czy mam coś zrobić z firewallem na N600?

3. w mojej sieci nie korzystam z IPv6 czy mogę to sobie bezkarnie wyłączyć? Jak tak to jak?

4. Czy i jak w LEDE wyłączyć nie używane porty LAN w N600? W luci nie znalazłem jak...

4

2. jest ok, firewalla nie ruszaj
3. Tak. Najprościej - odinstaluj wszystkie pakiety z ipv6 w nazwie, łącznie z kmod-ipv6
4. Zdefiniuj "wyłączyć". Możesz porty wyrzucić ze switcha jeżeli nie ma być z nich dostępu, możesz porty przestawić z stan disabled jeżeli switch obsługuje to. Przez swconfig się to drugie robi.

5 (edytowany przez drk 2017-06-28 00:15:29)

1. masz jakiś pomysł dotyczący punktu 1?
2. ok
3. rozumiem, że chodzi o kmod-ip6tables, libip6tc i ip6tables ? I można to z poziomu LuCI wywalić?
4. chodziło mi o disabled. swconfig przetrenuję za chwilę...

Ponieważ wersja minimum jest dla mięczaków smile to chciałbym przejść poziom wyżej, czyli faza druga. Mam jak pisałem Zyxela P-2812HNU-F3 i zastanawiam się czy i jak go użyć, żeby moja sieć działała szybciej i lepiej oraz żeby było bezpieczniej.

Zakładam, że jak go użyję to będzie szybciej i zasięg będzie lepszy, bo w końcu ma lepsze choćby anteny niż te moje mizerie w laptopie (muszą połączyć się bezprzewodowo, bo kabla nie mam jak pociągnąć). Chciałbym uruchomić VPNa i wydaje mi się, że im wcześniej tym lepiej, czyli od Zyxela właśnie i na osobnej sieci bramkę TOR też mógłbym tam postawić. Chciałbym też zyskać port/porty LAN do którego po kablu mogę się podłączyć z różnymi gadżetami np.: monitor sieci czy pi hole. Nie jestem teraz pewien w jakim trybie miałoby to pracować Klient+AP czy Wireless Bridge Client via Client z repeater czy Wireless Bridge Client via WDS + AP (http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy)? Dodatkowo wydaje mi się, choć pewności nie mam, że podzielenie tych wszystkich funkcji na dwa routery (WD tylko sieć gościnna oraz połączenia do Zyxela, a Zyxel to VPN, TOR i inne) rozłoży obciążenie na nich samych, więc przynajmniej teoretycznie powinno to działać lepiej i szybciej. Mylę się czy nie? Jak można zrobić?

Dziękuję za uwagę smile

6

1. Nie wiem
3. Możesz odinstalować pakiety z poziomu luci. Nie wszystkie bo są w zależnościach. Zapomniałeś jeszcze o odhcp*

Rozłożenie usług na dwa urządzenia jest lepszym pomysłem.

7

a w jakim trybie powinny one pracować Twoim zdaniem jeżeli na Zyxelu instalowałbym inne usługi (VPNa i bramkę TOR dajmy na to)?

8

Z pewnością oba muszą mieć swoje wany czyli jako normalne routery z podwójnym natem. Jeżeli zrobisz przez lan to będziesz miał problem z ustawieniem routingu  itp.

9

Czytając ten (http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy) poradnik wychodzi mi, że tryb Klient+AP będzie dobry. Prawda czy fałsz?

10

Jeżeli jest połączony bezprzewodowo to klient jak wan i ap jak lan, tak.