Temat: Jak przerobić sieć w domu?
Dzień dobry wieczór ![]()
Mam ostatnio łamigłówkę i za nim się niepotrzebnie narobię to postanowiłem się jednak zapytać
Chciałbym przerobić sieć w domu, a sytuacja jest lekko skomplikowana. Teraz jest tak, że internet "wchodzi" na modem/router/AP z UPC (takie wszystko w jednym bodajże Technicolora i w zasadzie niekonfigurowalne). Do niego kablem podłączony jest WDC N600 jako AP. Większość komputerów, smartphonów itp. podłącza się do tego właśnie AP (do 25 urządzeń). Router od UPC ma jeszcze wolne 3 porty LAN (nad którymi nota bene nie mam żadnej kontroli, bo to dwie betonowe ściany i dwie pary drzwi dalej) do których ostatnimi czasu podłącza się laptopem młody człowiek, który jak mi się wydaje próbuje grzebać w sieci lokalnej, a od czasu do czasu torrenty aż świszczą. Chciałbym się więc przynajmniej trochę odciąć od tego. Dodatkowo u mnie zasięg (a przez to i prędkość) w wielu miejscach jest taka sobie. Wymyśliłem więc, że zrobię z tym porządek
Mogę użyć to tego co opiszę niżej następujący sprzęt: router WDC N600 (jeszcze na CC), router Zyxel P-2812HNU-F3 (oryginalny soft od norweskiego Telenora) , router TP-Link WR703N (rozszerzona pamięć i wgrany CC), Raspberry Pi 3 lub 2B+, Xiaomi Mi WiFi 300M Amplifier 2, modem USB Huawei E3533. Najchętniej wykorzystałbym to co już mam, aczkolwiek jak rozsądniej będzie coś kupić to mogę to zrobić.
Wariant 1. Korzystam z obecnego łącza internetowego z UPC.
Wydaje mi się (aczkolwiek nie mam na to żadnego poparcia), że najlepiej zrobić to na WiFi N300, bo będzie lepsze niż N150 (nie mam nic co działa na AC). Stąd jeden router (chętniej N600) skonfigurowałbym tak, że stworzyłbym sieć gościnną o tej samej nazwie co teraz i wszytko co niepowinno wpięłoby się prawie automatycznie tam (10-12 urządzeń)
Dla pozostałych urządzeń "przerzuciłbym" sygnał do siebie i podłączył się Zyxelem (tak założyłem) i z niego już rozporawdził sieć tak jak chcę. Mam więc przynajmniej teoretycznie dobry zasięg WiFi u siebie (znalazłem nawet miejsce dla routera, gdzie zasięg z N600 jest całkiem dobry) oraz większą kontrolę nad moją częścią sieci. Tutaj przychodzi mi do głowy albo VLAN albo bridge. Co lepiej zrobić?
W następnym kroku chciałbym dla części (5-6) z pozostałych urządzeń skonfigurować VPN i dla jakichś 2-3 może proxy TOR. Czy mogę to zrobić na tym samym Zyxelu czy muszę dostawić jeszcze jakieś pudełko?
Wariant II. Internet z modemu USB (własne łącze stałe z UPC czy Netii nie wchodzi niestety w grę).
WDC N600 zostawiam jak jest. Do Zyxela (zakładam, że jest najlepszy z tego co mam) wpinam modem na USB z jakimś rozsądnym planem taryfowym i w nim to (Zyxelu) konfiguruję te wszystkie wyżej wspomnianie VPN, TORy itp. Daje mi to prawie 100% kontrolę nad tym co się w sieci dzieje i tak samo dobry zasięg. Do przeglądania www czy chatu modem pewnie da radę. Idealnie tylko byłoby, gdyby jakoś dać znać Zyxelowi, żeby filmy, voip i pliki większe niż np.: 200 MB automatycznie szły przez WiFi (te od WDC N600). Da się to jakoś tak skonfigurować?
Wariant III. Ma może ktoś jakiś inny pomysł? ![]()