1 (edytowany przez robertnik 2017-06-26 08:24:43)

Temat: [ciekawostka] Ruter np pod modemy USB, Android BOX.

No gdzieś te modemy trzeba wtykać wink
Znalazłem jako ciekawostkę boxy z Andoidem i OpenWRT. Połączenie przyjemnego z pożytecznym. Najtańszy to jakieś 400zł, więc ruter pod OpenWRT da się kupić taniej, ale możliwości...

Ciekaw jestem ktoś zaryzykuje?

http://image4.geekbuying.com/content_pic/201610/geekbuying-ZIDOO-X8-Realtek-RTD1295-Android-6-0-OpenWRT-NAS--TV-BOX-390808-.jpg

Filmik pokrótce przedstawiający działanie OpenWRT na tym wynalazku.
Filmik z speedtestem net smile

EDIT
I filmik przedstawiający więcej OpenWRT

2

Odp: [ciekawostka] Ruter np pod modemy USB, Android BOX.

Sam chip nie jest wpierany w oficjalnym drzewie. Więc zrobili jakieś modyfikację, a jeżeli tego nie dodadzą to umrze śmiercią naturalną bo producent po 3 miesiącach straci zainteresowane tym i przerzuci się na coś innego/nowszego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak masz telefon z Androidem to wiesz jak wygląda wsparcie tego systemu. Tu nie będzie inaczej. A OpenWRT no przecież też są sprzęty bez aktualizacji, ale bardziej zastanawia jak odpalili 2 systemy jednocześnie, no chyba że tylko środowisko na tym samym jądrze co Android... Brakuje mi wiedzy by domyślać się odpowiedzi, ale samo urządzenie oceniam bardzo pozytywnie. Udostępnianie zasobów z Androida nie jest idealne, a w ów sposób stało się banalne i co ważniejsze działające.
Oczywiście z modemem USB to sztuka dla sztuki. Taki ruter powinien stać tam gdzie sieje zasięgiem najlepiej, a nie grzecznie pod telewizorem. Ale jak ktoś ma małe mieszkanie, chciałby mieć nie byle jaki NAS i przy tym całkiem wypasiony sprzęt do oglądania...
A Tobie Cezary koncepcja się nie podoba?

4

Cezary napisał/a:

Sam chip nie jest wpierany w oficjalnym drzewie. Więc zrobili jakieś modyfikację, a jeżeli tego nie dodadzą to umrze śmiercią naturalną bo producent po 3 miesiącach straci zainteresowane tym i przerzuci się na coś innego/nowszego.

OpenWrt raczej nie działa tam natywnie, to jakiś sandbox, maszyna wirtualna czy inny grzyb... a sam sprzęt, tak jak napisałeś - za 3 miesiące nikt o nim nie będzie pamiętać bo Chińczyk dostanie nowy SoC i zrobi nową wersję smile

5

No ale w linku już jest nowa wersja x10. Trochę nie doceniasz chińczyków(z małej, bo założyłem że chodzi o skrót myślowy). Ten x8s to naprawdę wypasiony sprzet. Zobacz po ile są odtwarzacze Bluray, a tam nie zainstalujesz vod(w sensie Popcorntime, cda inne).
W ramach googlowania odkryłem jeszcze jedną niecodzienną cechę tych urządzeń, mianowicie grabbowanie(zgrywanie) HDMI. Oczywiście problem HDCP został już rozwiązany. To teraz zsumujmy
ruter
nas
odtwarzacz bluray(oczywiście tam nie ma napędu optycznego. Po prostu w sprzedaży nie ma popularniejszego odpowiednika do oglądania video)
vod do źródeł, których nie mamy na dysku
Jak by kupować te wszystkie urządzenia osobno to pomijając już cenę zapełnimy bardzo sporą szafkę. O zużyciu prądu też chyba nie ma sensu pisać.

No ja jestem pod wrażeniem chińskiej myśli technicznej i podoba mi się jej wycena.

6

robertnik napisał/a:

No ale w linku już jest nowa wersja x10. Trochę nie doceniasz chińczyków(z małej, bo założyłem że chodzi o skrót myślowy). Ten x8s to naprawdę wypasiony sprzet. Zobacz po ile są odtwarzacze Bluray, a tam nie zainstalujesz vod(w sensie Popcorntime, cda inne).
W ramach googlowania odkryłem jeszcze jedną niecodzienną cechę tych urządzeń, mianowicie grabbowanie(zgrywanie) HDMI. Oczywiście problem HDCP został już rozwiązany. To teraz zsumujmy
ruter
nas
odtwarzacz bluray(oczywiście tam nie ma napędu optycznego. Po prostu w sprzedaży nie ma popularniejszego odpowiednika do oglądania video)
vod do źródeł, których nie mamy na dysku
Jak by kupować te wszystkie urządzenia osobno to pomijając już cenę zapełnimy bardzo sporą szafkę. O zużyciu prądu też chyba nie ma sensu pisać.

No ja jestem pod wrażeniem chińskiej myśli technicznej i podoba mi się jej wycena.

Handlujesz tym?

7 (edytowany przez robertnik 2017-06-27 09:37:34)

Nie, linkowałem do chińskiego sklepu przecież. U nas też można kupić, oczywiście drożej.
To forum użytkowników, co sprowadza się do tłumaczenie Cezarego reszcie jak co zrobić smile
Znalazłem w ofertach na mailu, pooglądałem, poczytałem i uznałem że urządzenie jest warte by dowiedzieli się inni, a tutaj, bo samo OpenWrt jakoś kojarzy mi się z Cezarym smile

EDIT
Tyle dobrego napisałem, że po sprawdzeniu aktualnego kursu dolara kupiłem z wysyłką z DE(drożej, ale szybciej).
Więc jeśli dojdzie, a ktoś miał by pytania to w ramach poznawania sprzętu i własnych skromnych możliwości(nie będzie kompilacji OpenWrt) postaram się odpowiedzieć.

http://i63.tinypic.com/r9kcjc.png