Temat: 2x 1043nd 1 SSID

Cześć,
piszę ponieważ potrzebuje pomocy przy podłączeniu dwóch 1043nd ze sobą aby pokryć sygnałem cały dom. Do pierwszego 1043nd schodzi po skrętce internet z radiówki i tutaj już nie jestem pewien czy do drugiego 1043nd przewód podłączyć pod port WAN czy LAN? Chcę stworzyć tak naprawdę 1 sieć ze wspólnym SSIDEM. Na obydwóch routerach mam LEDE.

2

Odp: 2x 1043nd 1 SSID

Jeżeli pierwszy na lan ma adres 192.168.1.1 to na drugim:
- ustaw na lan adres 192.168.1.2
- wyłącz serwer dhcp
- podłącz go kablem z portu lan do portu lan tego pierwszego
- ustaw to samo ssid/hasła itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A czy switch w tym drugim 1043nd normalnie będzie wtedy działał? Tzn. czy będzie można przewodowo również do niego coś podłączyć?

4

Tak, drugi będzie robił za głupiego ap, będziesz mógł się podłączyć pod wifi lub pod switch.

5 (edytowany przez Jarni 2017-06-15 01:08:30)

To rozwiązanie jest bardziej niż fenomenalne.
Właśnie wprowadziłem się do nowego mieszkania, gdzie główny kabel kablówki wprowadzony jest na poddaszu, sam WDR3600 nie zapewniał mi dobrego sygnału WiFi na dolnym poziomie. Z czeluści mojej szuflandii wydobyłem WR1043ND v1, którego ucegliłem jakiś czas temu. Wbiłem się do niego screen'em, ożywiłem koleżkę, i stworzyłem opisany wyżej most.
Fenomenalne jest to, że gdy się przemieszczam z salonu do sypialni laptop automagicznie przełącza się pomiędzy routerami, nie gubiąc nawet pakietów.
Oba routery pracują na Gargoyle przygotowanym przez Cezarego.
WR1043 jest "przeźroczysty", sam w sobie nie otrzymuje nawet dostępu do internetu,  natomiast dzieli sygnał perfekcyjnie, zapewnia dostęp do usług w LAN, jest "przedłużeniem" sieci.

6

Jak chcesz na  nim internet to ustaw sobie dns i gateway w konfigu network.

To że się przełącza klient to akurat właśnie zasługa klienta.  Różne urządzenia różnie reagują.

7

Jarni napisał/a:

To rozwiązanie jest bardziej niż fenomenalne.
Właśnie wprowadziłem się do nowego mieszkania, gdzie główny kabel kablówki wprowadzony jest na poddaszu, sam WDR3600 nie zapewniał mi dobrego sygnału WiFi na dolnym poziomie. Z czeluści mojej szuflandii wydobyłem WR1043ND v1, którego ucegliłem jakiś czas temu. Wbiłem się do niego screen'em, ożywiłem koleżkę, i stworzyłem opisany wyżej most.
Fenomenalne jest to, że gdy się przemieszczam z salonu do sypialni laptop automagicznie przełącza się pomiędzy routerami, nie gubiąc nawet pakietów.
Oba routery pracują na Gargoyle przygotowanym przez Cezarego.
WR1043 jest "przeźroczysty", sam w sobie nie otrzymuje nawet dostępu do internetu,  natomiast dzieli sygnał perfekcyjnie, zapewnia dostęp do usług w LAN, jest "przedłużeniem" sieci.

Potwierdzam, ustawiłem zgodnie z zaleceniami i świetnie działa.