1

Temat: MiniDLNA na LEDE nie widzi nowych plików

Cześć
Kilka dni temu wywaliłem OpenWrt i zainstalowałem na routerze TP-LINK WDR4300 LEDE. Po instalacji LEDE dociągnąłem kilka pakietów w tym MiniDLNA. Problem mam taki, że MiniDLNA nie skanuje nowo dodanych plików, muszę wtedy zatrzymać MiniDLNA, ponownie go uruchomić i na nowo wgrać ten plik po czym MiniDLNA dodaje ten plik do swojej bazy. Zauważyłem, że w LEDE jest MiniDLNA w wersji 1.1.5, natomiast w OpenWrt jest w wersji 1.1.4 i tam tego problemu nie było. Z czego on może wynikać?
Poniżej plik z konfiguracją MiniDLNA u mnie na routerze, gdzie włączone jest skanowanie nowych plików:

config minidlna 'config'
        option port '8200'
        option interface 'br-lan'
        option friendly_name 'OpenWrt DLNA Server'
        option inotify '1'
        option notify_interval '900'
        option serial '12345678'
        option model_number '1'
        option album_art_names 'Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg'
        option enabled '1'
        list media_dir '/mnt/zyxel/torrenty/pobrane/'
        option db_dir '/mnt/sda2/_minidlna'
        option log_dir '/mnt/sda2/_minidlna/log'
        option enable_tivo '1'
        option strict_dlna '1'
        option root_container 'B'

2

Odp: MiniDLNA na LEDE nie widzi nowych plików

/mnt/zyxel/torrenty/pobrane/

Coś podmontowane z zewnątrz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

/mnt/zyxel/torrenty/pobrane/  to jest cifs na dysku NAS.

4

unfortunately, the linux kernel implementation of SMB (in ./fs/cifs) does not support inotify. 

Serio działało Ci to w OpenWrt?

5 (edytowany przez tgsx1 2017-06-11 14:34:47)

Serio mi działało to na OpenWrt dlatego jestem zaskoczony takim działaniem MiniDLNA na LEDE.

Co prawda na LEDE MiniDLNA znajduje pliki ale niestety muszę zatrzymać go poleceniem

/etc/init.d/minidlna stop

po czym muszę go ruchomić poleceniem

/etc/init.d/minidlna start

wrzucić ten plik do folderu skanowanego i wtedy MiniDLNA dopisze ten plik do swojej bazy co trwa około 10-15 sekund. Na OpenWrt działało to z automatu.

6

Kilka razy testowałem i MiniDLNA nie widzi plików przeniesionych przez Transmission z jednego katalogu do drugiego. Dopiero ręczne wgranie pliku powoduje, że MiniDLNA go zeskanuje i wrzuci do bazy.
Próbowałem nawet wykonać polecenie minidlna -R ale też to nic nie daje.
Już pokończyły mi się pomysły...

7

Czy rozwiązaniem tego problemu byłoby zamontowanie dysku NAS przez NFS?

8

Zmienię pytanie: a ten nas nie ma wbudowanego dlna?

9

Ma, ale to jest Twonky server, który nie obsługuje napisów w plikach srt, txt.

10 (edytowany przez mygen 2017-06-13 11:30:16)

Zainstaluj Entware-ng na NAS-a i Metarepository czy jak to się tam nazywało. Potem zainstaluj przez konsolę (putty) minidlna. Będziesz miał to na serwerku. Pakietów masz całe mnóstwo. Ja mam NAS326 i tak mam. Jest też możliwość zainstalowania serwera Plex na nas. Jak masz tv ze smartem to instalujesz apk i ona szuka serwera Plex. Z tego korzystam.

Zyxel EX5601-T0 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT 571dcd
TP-Link TL-WDR3600 v1 @ OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23893-08becaf62f
Netgear R6220 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571dcd
Zyxel NAS326

11 (edytowany przez tgsx1 2017-06-13 18:58:19)

mygen napisał/a:

Zainstaluj Entware-ng na NAS-a i Metarepository czy jak to się tam nazywało. Potem zainstaluj przez konsolę (putty) minidlna. Będziesz miał to na serwerku. Pakietów masz całe mnóstwo. Ja mam NAS326 i tak mam. Jest też możliwość zainstalowania serwera Plex na nas. Jak masz tv ze smartem to instalujesz apk i ona szuka serwera Plex. Z tego korzystam.

Dzięki mygen za odpowiedź. Czytam teraz o tych dodatkowych repozytoriach ale za Chiny ludowe nie potrafię tego zainstalować. Robię zgodnie z instrukcją, ale nic mi nie wychodzi. Jak Ty to zrobiłeś, że działa Ci to?

Już mi ruszło ale w pakietach niestety nie mam MiniDLNA, na którym bardzo mi zależy.

12 (edytowany przez tgsx1 2017-06-14 05:20:07)

Działa mi w końcu automatyczne skanowanie nowych plików w MiniDLNA na dysku NAS zamontowanym przez cifs. Zrobiłem to tak, że podłączyłem do rutera drugi pendrive i przeznaczyłem go na bazę MiniDLNA. Teraz gdy torrent kończy się ściągać to Transmission go przenosi z folderu ściąganego do folderu ściągniętego po czym MiniDLNA podejmuje automatyczne skanowanie.
Jednak nadal nie wiem dlaczego właśnie tak to działa, że muszę mieć osobny pendrive na bazę MiniDLNA?

Może Cezary będzie więcej wiedział o co chodzi smile

13

Nie, nie wiem. Od bardzo dawna nie używam minidlna. To już musiał byś wyjaśnić z developerami projektu.

14

tgsx1 napisał/a:
mygen napisał/a:

Dzięki mygen za odpowiedź. Czytam teraz o tych dodatkowych repozytoriach ale za Chiny ludowe nie potrafię tego zainstalować. Robię zgodnie z instrukcją, ale nic mi nie wychodzi. Jak Ty to zrobiłeś, że działa Ci to?

Już mi ruszło ale w pakietach niestety nie mam MiniDLNA, na którym bardzo mi zależy.

tgsx1 jaki masz model swojego NAS-a? Pakiet minidlna jest normalnie w wersji 1.1.6.

Tutaj masz linki co i jak. Zaczynasz od sekcji how to install. Trzeba ściągnąć plik i umieścić w katalogu tak jak jest opisane.

http://zyxel.nas-central.org/wiki/3rd_p … Repository

Potem wbijasz na stronę serwera i tam gdzie jest Centrum aplikacji odświeżasz i dojdą ci dodatkowe ikony. Instalujesz te Metarepository i Entware-ng. Jak już włączysz to przenosi cię na stronę i tam działasz dalej.
Musisz mieć jedno i drugie zainstalowane. Entware-ng odpowiada za pakiety.

Na koniec wchodzisz np. przez Putty i łączysz się z serwerem. Dajesz opkg update zaktualizują repozytoria i dajesz opkg install minidlna

Potem już tylko konfiguracja konfiga pod siebie. That's all.

Zyxel NAS326

15

mygen napisał/a:
tgsx1 napisał/a:
mygen napisał/a:

tgsx1 jaki masz model swojego NAS-a? Pakiet minidlna jest normalnie w wersji 1.1.6.

Tutaj masz linki co i jak. Zaczynasz od sekcji how to install. Trzeba ściągnąć plik i umieścić w katalogu tak jak jest opisane.

http://zyxel.nas-central.org/wiki/3rd_p … Repository

Potem wbijasz na stronę serwera i tam gdzie jest Centrum aplikacji odświeżasz i dojdą ci dodatkowe ikony. Instalujesz te Metarepository i Entware-ng. Jak już włączysz to przenosi cię na stronę i tam działasz dalej.
Musisz mieć jedno i drugie zainstalowane. Entware-ng odpowiada za pakiety.

Na koniec wchodzisz np. przez Putty i łączysz się z serwerem. Dajesz opkg update zaktualizują repozytoria i dajesz opkg install minidlna

Potem już tylko konfiguracja konfiga pod siebie. That's all.

Posiadam NAS Zyxel NAS326 z oryginalnym softem.
Robię tak jak piszesz, ale po wpisaniu w konsoli "opkg update" mam taki komunikat:

-sh: opkg: not found

Pokazują mi się strony z "Entware-ng" i z "Metarepository", z tym że gdy wejdę w "Entware-ng" i wybiorę "Packages" to pojawia się błąd:

404 Not Found
nginx/1.6.2

i stoję w miejscu bo nie wiem co dalej.

16 (edytowany przez mygen 2017-06-15 18:24:12)

Ja nie miałem nigdy takich błędów. Ciężko mi powiedzieć co mógłbyś zrobić.

Zapoznaj się z tym materiałem. Być może to Ci pomoże.

http://forum.nas-central.org/viewtopic. … c5905316cb

Robiłeś reboot serwerka po wrzuceniu tego pliku do zypkg?

Masz najnowszy soft 5.21 na Zyxelu? Nie ma to znaczenia ale tak pytam pro forma.

Zyxel NAS326

17

Reset nie pomógł, ale pomogło ponowne zainstalowanie tych pakietów. Teraz jest wszystko widoczne. Testuję na tym NAS MiniDLNA, napiszę jak już wszystko przetestuję smile

18

No to super. smile

Zyxel NAS326

19

Cały dzień testowałem i wygląda na to, że wszystko zainstalowane na NAS działa prawidłowo. Na dysku NAS mam zainstalowane MiniDLNA i Transmission.

Jedynym "problemem" jaki zauważyłem w działaniu MiniDLNA jest to, że nie ma w nim sortowania według nazwy, jest jakaś losowa lista plików. Jest to pierdoła ale dość irytująca. Czy jest możliwość włączenia sortowania według nazwy w MiniDLNA? W TV i w odtwarzaczu blu ray nie mam opcji sortowania plików według nazwy.

P.S. mygen bardzo Ci dziękuję za pomoc przy podpowiedzi o Metarepository smile

20

Nie ma sprawy.

Co do sortowania to nie mam pojęcia.

Zyxel NAS326

21

Sprawdziłem to sortowanie w MiniDLNA. Okazuje się, że sortuje po dacie a nie po nazwie. Znalazłem sposób na włączenie sortowania po nazwie ale nic mi to nie pomogło. Jest to szczególnie irytujące przy odtwarzaniu jakiegoś serialu.

To rozwiązanie na sortowanie jest takie, żeby w pliku minidlna.conf wpisać coś takiego:

force_sort_criteria=+upnp:class,+upnp:originalTrackNumber,+dc:title

Niestety nic to nie pomogło. Szukam dalej, jeśli coś znajdę to na pewno tu umieszczę odpowiedź smile

22

Wracam do tematu i podzielę się swoimi spostrzeżeniami w sprawie sortowania plików według nazwy.

Niestety wróciłem na routerze do ostatniej wersji OpenWrt, na nim wgrałem MiniDLNA w wersji 1.1.4 i teraz wszystko działa prawidłowo. Chciałem mieć LEDE ze względu na nowszą wersję softu ale górę wzięło prawidłowe działanie MiniDLNA.
Przeszukałem wiele forów w tym temacie, nawet na https://sourceforge.net/ w sekcji MiniDLNA założyłem wątek w sprawie sortowania plików. Niestety od wersji 1.1.5 i wyższej chyba wszyscy mają ten sam problem. Odezwał się nawet gość z MiniDLNA w wersji 1.2.0 i też ma ten sam problem.
Pisałem też posta do developerów całego projektu MiniDLNA i czekam na odpowiedź. Narazie jedynym rozwiązaniem było powrócenie do starej wersji OpenWrt. Samo wgranie MiniDLNA w starszej wersji na LEDE nie pomogło ponieważ pojawiał się komunikat z różnicami w architekturze.

Tak czy siak będę nadal szukał rozwiązania problemu.