1

Temat: LEDE czy OpenWrt?

Zastanawiam się nad różnicami pomiędzy LEDE a OpenWrt? Czy oprócz tego, ze LEDE jest bardziej aktualne są jeszcze jakieś różnice pomiędzy tymi dwoma systemami? Pytam ponieważ mam router TP-Link TL-WDR4300 z zainstalowanym OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1, dodatkowo mam uruchomione usługi Transmission, MiniDLNA, ftp i  cifs. Czy przejście na LEDE będzie w miarę bezbolesne, chodzi o to czy konfiguracja z OpenWrt przejdzie do LEDE?
W jaki sposób mogę wgrać LEDE? Czy wystarczy zwykły upgrade wykonany z poziomu Luci?
Czy te router będzie płynnie działać na najnowszej wersji LEDE?

2

Odp: LEDE czy OpenWrt?

LEDE. OpenWrt jest daleko w tyle z rozwojem. Zależy od routera - jeżeli masz coś z 32MB to możesz doświadczyć problemów z uruchomieniem wielu usług jednocześnie (w sensie lede ma większy apetyt na pamięć). Wgrywasz jako systupgrade bez zachowania zmian.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli wgram LEDE na swój router to czy pakiety z OpenWrt są kompatybilne z LEDE? Czy wszystkie tutoriale dotyczące OpenWrt będą też działały na LEDE? Chodzi mi głównie o: Extroot, MiniDLNA, Transmission, FTP.

4

Nie, tylko z trunka. LEDE używa musl jako głównej biblioteki.

Tak, większość poradników jest aktualna, oczywiście z dokładnością do ew zmian jakie zaszły w nowszych wersjach pakietów.

5 (edytowany przez Qwinto 2017-06-05 17:22:50)

Pacjent to:

Model    TP-Link TL-WR1043N/ND v3
Firmware Version    OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49389 / LuCI for-15.05 branch (git-16.168.30315-6920494)
Kernel Version    3.18.29
Flash/RAM    8/64

Działa na tym ddns, dropbear, wpa-supplicant. Robi za klienta WiFi (WAN z WiFi). Chodzi tak od roku. Chciałem dodać klienta openvpn, ale wywala błąd:

Downloading http://downloads.openwrt.org/chaos_calmer/15.05.1/ar71xx/generic/packages/base/openvpn-openssl_2.3.6-5_ar71xx.ipk.
Installing openvpn-openssl (2.3.6-5) to root...
Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for openvpn-openssl:
 *     kernel (= 3.18.23-1-b2f200610f46d20ef52d269421369d0c) * 
 * opkg_install_cmd: Cannot install package openvpn-openssl.

plik *.ipk ma 138KB, a pamięci jest

Free space: 12% (500.00 KB) 

Czyli trzeba zrobić upgrade. Teraz pytanie OpenWRT czy LEDE?

6

Lede, stanowczo lede.

7

OK, trzeba będzie przygotować. Czy wystarczy mi miejsca czy szykować exroot na USB?
Wystarczy ściągnąć to luci-17.01-snapshot-r3371-79cd141-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v3-squashfs-sysupgrade.bin czy jest jakiś inny proces migracji? Szukam w FAQ ale nie znalazłem takiej informacji.

8

Po prostu wgrywasz jako aktualizację, koniecznie bez zachowywania konfiguracji.

9

OK, trzeba spróbować. Dzięki za podpowiedzi.