1

Temat: Archer C2 v1 - uszkodzony bootloader po wgraniu OpenWrt przez tftp

Witam.
Mam prośbę odnośnie sprawdzenia zawartości pamięci flash routera Archer C2, a dokładnie co poszło nie tak podczas aktualizacji z wersji c2_r50019 do c2_r50020 z wątku https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 25&p=5. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że pobrało coś około 70% pliku z serwera tftp po czym zakończyło połączenie. Obecnie w routerze po włączeniu świeci dioda power oraz na kilka sekund dioda wan. Na serialu cisza, tryb recovery nie wchodzi. Kość flash mam wylutowaną, a jej obraz to  archerc2_flash.bin Próbowałem podmieniać u-boot + firmware z oryginalnego flasha ze strony tp-link po wycięciu 200 bajtów nagłówka oraz doklejeniu od adresu 0x7C0000 z mojego obrazu. bez rezultatu. Nie wiem czy organizacja pamięci w tym modelu jest taka jak w innych 8MB. Ewentualnie czy jest ktoś kto mógłby podzielić się pełnym działającym wsadem tak żeby uruchomić przynajmniej konsole? Jeśli moja część kopi flash zawierająca mac adres oraz inne ustawienia nie jest nadpisana to czy zaczyna się od 0x7C0000 do końca i to powinienem podmienić? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

2

Odp: Archer C2 v1 - uszkodzony bootloader po wgraniu OpenWrt przez tftp

Flash layout masz tutaj.
W Twoim dumpie nie ma uboota, tzn. od razu zaczyna się firmware (kernel, rootfs,itd.). Wygląda na to, że tftp wgrywa obraz o d offsetu 0x0, czyli trza wrzucać obraz razem z ubootem na początku, co jest zgodne z tym co jest napisane tutaj, w sekcji flashing lede/openwrt.

Muszę teraz uciekać, ale później (pewnie wieczorem) spróbuję zmontować Ci wsad do programatora, jeśli sam do tej pory nic nie wyrzeźbisz. Może ktoś inny będzie miał chwilę czasu wcześniej, żeby zmontować wsad. Masz interfejs szeregowy? Pytam, bo nie miałem tego urządzenia w rękach, a przydałby się podgląd tego co się dzieje.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

3

Dzięki gegu. Akurat tych stron co podlinkowałeś nie znałem, a na ich podstawie już wiem, że źle robiłem. Mogłem od razu się domyślić, że wgrywanie dwóch różnych plików o różnej wielkości nie może się udać.  Mam interfejs tak więc nie będzie problemu. Niestety dziś raczej nie będę miał kiedy rzeźbić tak więc nie dam odpowiedzi o ewentualnym sukcesie. Jak nie będziesz miał lepszych zajęć na sobotnie popołudnie to możesz przygotować wsad w ramach rekreacji lecz dla własnej satysfakcji spróbuję też sam to zrobić i ewentualnie porównać z Twoim. Pozdrawiam

4

Router opanowany. Działa jak dawniej. Tylko problemem jest komunikacja na serialu, a dokładnie krzaki jak na załączonym zrzucie.  Nie wiem czy to wina konwertera, który nie wyrabia czy może treść wynika wprost z zawartości u-boot, bo później jest w porządku w miejscu root@OpenWrt:/# przyjmuje i wyświetla polecenia prawidłowo. W sumie nie istotne aż tak bardzo bo na co dzień tego się nie używa, a sam router uruchamia się prawidłowo.

U-▒oot 1▒1.3 (▒ug 31 2015 -▒16:32▒16)

Board: Ralink APSoC DRAM:  64▒MB
relocate_code Pointer at:▒▒▒▒b0000
▒▒▒▒▒▒ephy clock...done. rf reg 29 = 5
SSC disabled.
*********************▒▒▒▒▒▒▒▒▒
Software System Reset Occurred
------------------
 Arc▒▒▒ò▒▒.0.0.

kawałek tego co wypisała konsola.
Dzięki za trafne wskazówki. Pozdrawiam

5 (edytowany przez gegu 2017-06-03 12:32:44)

Cieszę się, że działa. Na szczęście tylko uboota nadpisało.

Co do konwertera, to może być słaba masa albo użyty scalak jest daremny/podróba. Ja używam pl2303 albo cp2102 i działają ok. Scalaki z FTDI raz działają dobrze, a raz nie (może podróbki), a z konwerterami na CH340/341 zawsze miałem problem (doczytałem na necie, że używają transmisji 7 bitów, ale tego jeszcze nie sprawdzałem).

-----edit-----
Ewentualnie prędkość transmisja dla seriala.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

6

Używam właśnie CH341a więc przyjmijmy, że w tym tkwi problem. Mam też inne które wymieniłeś tylko wszystkie są na poziom napięć 5V, a nie chcę już podłączać konwertera poziomów napięć. Prędkość transmisji jest poprawna, bo w przeciwnym razie wyszły by same krzaki. Zamykam obudowę.

7

Cześć,

Mam problem z Archer C2 V1.1 :

Archer C2 v1.0.▒▒▒▒▒▒▒---------------
spi_wait_nsec: 29
spi de▒▒▒▒▒▒: ef 40 17 0 0 (40170000)
find flash: W25Q64BV
=============================▒▒▒▒▒▒▒========
Ralink UBoot Version: 4.1.2.0
---------------------▒▒▒▒▒▒▒----------------
ASIC 7620_MP (Port5<->GigaSW)
DRAM compone▒▒▒▒▒Mbits DDR, width 16
DRAM bus: 16 bit
Total memory: 64 MBytes▒▒▒▒▒▒▒ component: SPI Flash
Date:Aug 31 2015  Time:16:32:16
=======▒▒▒▒▒▒▒==============================
icache: sets:512, ways:4, line▒▒▒total:65536
dcache: sets:256, ways:4, linesz:32 ,total:32768 ▒▒▒▒▒▒▒▒## The CPU freq = 580 MHZ ####
estimate memory size =64 Mby▒▒▒..............▒..▒....▒..▒.......▒................
sta▒▒▒▒▒▒▒covery...
TODO, Read MAC Address from Flash

rt_rtl8367_ini▒▒▒▒▒Begin

rt_rtl8367_init(1404):Call Func rt_rtl8367_enableRgmii()
rt▒▒▒츳▒7_enableRgmii(931):Begin

netboot_common, argc= 3

NetTxPacket = 0x83FE5800 ▒▒▒▒▒▒▒▒G1ADDR(NetTxPacket) = 0xA3FE5800

NetLoop,call eth_halt ! ▒▒
NetLoop,call eth_init !
Trying Eth0 ▒▒▒▒▒▒▒-M)

Waitting for RX_DMA_BUSY status Start... done

▒▒▒ETH_STATE_ACTIVE!!
TFTP from server 192.168.0.66; our IP addr▒▒▒▒▒192.168.0.1
Filename 'ArcherC2V1_tp_recovery.bin'.

TIMEOUT▒▒▒▒▒Խ10,Load address: 0x80060000
Loading: T T T Got ARP REPL٬▒▒▒▒server/gtwy eth addr (18:db:f2:44:44:e0)
Got it
##
Same block again; ignore it
T ▒#▒#####▒####
T #▒######
Same block again▒▒▒▒▒▒▒e it
T ##############
T #Got ARP REQUEST▒▒▒▒▒▒▒▒ our IP

Sam▒▒▒▒▒▒ again; ignore it
T ##
Same block a▒▒▒▒▒nore it
T ########
Same ▒▒▒▒▒▒gain; ignore it
T ##

Retry count exceeded; starting▒▒▒▒▒do_bootm:argc=2, addr=0xbc020000
## Booting image at bc020000▒▒▒▒▒▒▒  Uncompressing Kernel Image ... OK
No initrd
#▒▒▒▒▒▒▒▒erring control to Linux (at address 8000c150) ...

Nie chce wgrać oprogramowania. Router nie wstaje.

8

Nie wgrał w ogóle, sprawdź kable i ew zmień serwer tftp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.