1

Temat: Asus wl-500 powrót do oryginalnego firmware

Witam.
Wygrzebałem z szafy stary router asus wl-500gp.
Miałem na nim wgrany openwrt. Niestety nie pamiętam do niego haseł. W zwiazku z tym chciałem przywrócić mu oryginalny firmware asusa. Poprzez asuus restoration tool w trybie diag wgrywam mu firmware pobrane ze strony producenta ale po całym procesie ruter i tak nadaje sieć wifi z ssid'em takim jak w openwrt. Nadal nie mogę sie do niego dostać...

Pomożecie ?
Pozdrawiam

2

Odp: Asus wl-500 powrót do oryginalnego firmware

Naciśnij reset żeby przywrócił sobie ustawienia domyślne...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też już to sprawdzałem. W routerze świeci sie dioda power, air i "1". Nadaje sieć wifi, ale jak pinguje router to jest brak odpowiedzi.

4

To może wcale nic się nie wgrało. Wgraj jeszcze raz przez tftp.

5

Upłynął limit czasu żądania. Router nie odpowiada na ping. A pamiętam, że jego adres był ustawiony na 192.168.1.1. Komputer mam ustawiony na sztywno  na ten sam adres z końcówką .2

6

Próbuj dalej. Jeżeli się nie uda to zostaje kabelek szeregowy i wgranie przez serial.

Ten asus miał też możliwość w"wymuszenia" tftp przez zwarcie odpowiednich pingów na pamięci, można było to zrobić szpilką przez obudowę. Ale nie polecam tego, bo możesz przypadkiem zrobić zwarcie i poleci coś innego.

7

Są narzędzia od asusa na stronie i musi iść !

WDR4300 v1 - Gargoyle WDR3600 v1 - Gargoyle WL-500g Deluxe - Tomato WNR3500Lv2 - Tomato NEOWARE CA10 - Debian