Temat: Gargoyle + partycja swap
Posiadam świeżego Gargoyle i automatycznie montuje mi nośnik zewnętrzny w /tmp/usb_mount/ bez wykorzystania fstab. Czy można przy każdym starcie aby automatycznie się montowała partycja swap z pominięciem fstab?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle + partycja swap
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Posiadam świeżego Gargoyle i automatycznie montuje mi nośnik zewnętrzny w /tmp/usb_mount/ bez wykorzystania fstab. Czy można przy każdym starcie aby automatycznie się montowała partycja swap z pominięciem fstab?
Nie, on nie zna pojęcia swapa. Musisz skrypcik sam zrobić.
czyli skrypt do montowania partycji swap? hmm.. tylko jak
swapon /dev/costam?
W /etc/init.d/usb_storage możesz to umieścić, tam gdzie on montuje zasoby.
czyli w pliku /etc/init.d/usb_storage w sekcji start() dopisuje
swapon /dev/sda2
i powinno działać
Nie, tam gdzie się montuje. W samym start moze byc jeszcze za wczesnie i nośnika jeszcze może nie być.
czyli w sekcji do_start() ?
tak
Podepnę się pod temat.
Mam działające extroot + swap. Zakładając, że chcę nagle odpiąć nośnik, czy przed coś odmontować etc ? Bo nie podejrzewam, że twardo odłączam i reset.
Musisz zatrzymać system kompletnie. Nie możesz na gorąco odpiąć nośnika, raz że swap, dwa - główny system plików tam jest :0
No ok. Ale chyba tak jak w zwykłym Linuksie nie ma polecenia shutdown, którym wyłączę router i dopiero po odłączeniu włączę go sobie. Jak wobec tego zatrzymać kompletnie system ?
halt. Chociaż możesz go po prostu wyłączyć.
dopisałem do pliku /etc/init.d/usb_storage swap /dev/sda2 i wszystko działa dobrze, ale nie widzę teraz partycji w sda1 w gui Gargoyle, czy przejść na montowanie fstab?
Pytanie czy nie zepsułeś składni pliku. Zobacz czy sda1 ręcznie się montuje.
właśnie że nie montuje, jak chce sformatować to wyrzuca komunikat że jest zamontowany
root@1043dn:~# mount /dev/sda1 /mnt/sda1
NTFS signature is missing.
Failed to mount '/dev/sda1': Invalid argument
The device '/dev/sda1' doesn't seem to have a valid NTFS.
Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around?
root@1043dn:~# free
total used free shared buffers
Mem: 29440 28252 1188 0 3388
Swap: 176704 0 176704
Total: 206144 28252 177892
root@1043dn:~# mkfs.ext2 /dev/sda1
mke2fs 1.41.11 (14-Mar-2010)
/dev/sda1 is mounted; will not make a filesystem here!Bo zamontował. Jak nie podałeś systemu plików to sprawdzał każdy po kolei; jeden z nich to ntfs - tylko on jest gadatliwy i jak nie znajdzie tam ntfs na dysku to właśnie wyrzuca takie komunikaty. Ale to nie znaczy ze nie zamontował z innym systemem plików.
I nie free tylko df, a z pewnością mount powinieneś wykonać żeby to sprawdzić.
dzięki działa
jak by ktoś nie wiedział to dodajemy do /etc/init.d/usb_storage w sekcji do_start()
mount -t ext2 /dev/sda1 /mnt/sda1/Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle + partycja swap
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc