Temat: Słaby zasięg 3G/4G w budynku - jak rozwiązać?

Problem wielopłaszczyznowy, może ktoś podpowie od czego zacząć, a co z tego co wymyśliłem - odpuścić.

Przepiąłem rodzicom internet z neostrady na Play. (wdr3600 + e3372 jako ncm).

Wydawało mi się, że powinno działać w miarę przyzwoicie - w odległości ok. 1 km jest nadajnik Playa (http://beta.btsearch.pl/bts/details/39425/), ale po drodze jest parę budynków, które przesłaniają widok - nie wiem na ile to wpływa na osiągi.
Budynek - cegła, dach blacha - na pewno nie poprawia to siły sygnału w środku.
Przy różnych próbach nie udało mi się nigdy dojść nawet do 10Mbps, 4-6 to jest standard.

Na razie podpiąłem modem przez aktywny hub, zasilanie 2A - ale w żaden sposób nie wpłynęło to na osiągi.

Zastawiałem się nad podpięciem modemu do wt3020 i umieszczeniem tego na dachu w jakiejś plastikowej obudowie + zrobienie bridge wan-eth. Dalej do wdr3600, który stojąc już w budynku ogarniałby wifi oraz całokształt sieci lokalnej (dhcp, openvpn client, ddns).
W tym układzie myślałem o tym, żeby wt3020 był dostępny tylko z lanu - tzn żeby robił za most, a do konfiguracji itp miał miał na eth adres z sieci drugiego routera. Tzn żeby poza konfiguracją samego modemu nie było tam nic szczególnego uruchamiane - wszystko na drugim routerze.
Przeniesienie wszystkiego na dach (tzn modem + wdr3600) raczej odpada, bo wdr3600 ma podpięte kilka rzeczy po kablu, a w dodatku wypchnięcie wifi nad dach raczej nie poprawi sygnału w budynku.

Pytanie, czy to w ogóle ma sens - i dałoby się ustawić na wt3020? Może jakoś inaczej to ogarnąć? Którędy iść dalej, żeby to działało jakoś przyzwoiciej? Proszę o wsparcie smile

2

Odp: Słaby zasięg 3G/4G w budynku - jak rozwiązać?

Z tego co kojarzę to modem 3372 ma wyjście na anteny zewnętrzne. Na pewno ma 3372s. Po za tym jaki masz poziom odbieranego sygnału?

3

sqoorch napisał/a:

Pytanie, czy to w ogóle ma sens

To musisz już sam wejść na dach i sprawdzić osiągi.

i dałoby się ustawić na wt3020? Może jakoś inaczej to ogarnąć? Którędy iść dalej, żeby to działało jakoś przyzwoiciej?

Wt3020 normalnie konfigurujesz jako router i jego lan podłączasz do wan wdr3600. Po prostu będziesz miał podwójny NAT.

@steel_rat, ma wyjście na anteny, ale jeśli ma stosować długie kable to rozwiązanie z przeniesieniem modemu może być skuteczniejsze i tańsze. Warto też wymusić w modemie różne częstotliwości (zarówno w domu jak i na dachu, a i najlepiej pod nadajnikiem jeszcze). Ale to już nie temat na to forum...

4

@steel_rat Antena zewnętrzna odpada, między miejscem instalacji routera a powierzchnią dachu jest w linii prostej ok. 5 metrów. Przy takim kablu straty byłyby pewnie spore. A kable USB też chyba bez sensu, w dodatku kwestia zasilania modemu. wt3020 jest tańsze - i już mam wink

@garysek wolałbym podejść do tego wt3020 jak do mostu, bez dokładania kolejnego natu. Bo to będzie już nie drugi, a trzeci - dodatkowy jest od Playa, który daje adres z puli 10.x.x.x.
Jedyne, co byłoby tam potrzebne, to sprzęgnięcie modemu na usb z eth, żeby adres IP od playa pojawił mi się na kolejnym routerze - w zasadzie po wstępnym ustawieniu i wrzuceniu na dach nie potrzebowałbym w wt3020 nic robić. Zakładam, że da się zrobić np. most wan-usb <-> eth0, a np. na eth1 zrobić jakiś adres zupełnie niezależnie, żeby mieć wjazd do konfiguracji, jeśli coś by kiedyś trzeba było.

Jeśli chodzi o sygnał:

root@wdr3600:~# 3ginfo
Status: Połączony
Czas polaczenia: 0d, 11:32:43
Przeslano danych: 2.6 GiB / 161.2 MiB
Operator: Play
Tryb pracy: LTE
Sila sygnalu: 54%
Urzadzenie: huawei E3372
MCC MNC: 260 06
LAC: 0011 (17)
CID: 00177488 (1537160)
TAC: 0011 (17)
CSQ: 17
RSSI: -79 dBm
RSCP: -145 dBm
Ec/IO: -32 dB
RSRP: -104 dBm
SINR: -4 dB
RSRQ: -12 dB

Wymuszenie częstotliwości na modemie - będę musiał poszukać, co i jak.

5

U mnie sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Na strychu mam 2 routery (po obu stronach domu), do których są podłączone modemy i odbiorniki (po lan i wlan). Jednak internet z 2 modemów jest poprzez mosty przekazywany do głównego routera w domu, który a kolei rozgłasza go po lan i wan dalej (oraz ma jeszcze inne usługi uruchomione). Połączenia pomiędzy głównym routerem a tymi na strychu porobione poprzez vlany (jeden vlan do wan'u, drugi do lanu, trzeci do vpn, czwarty do wan2). Podsumowując dane z urządzenia podłączonego do routera na strychu lecą najpierw do tego routera, później przez jeden vlan (lan) do routera głównego, następnie w zależności od ustawień mwan3 z powrotem do tego routera lub do drugiego routera poprzez drugi vlan (wan) i dopiero do modemu.
Przy modemach hilink faktycznie mam zrobione mosty, np.:

config interface 'wan'
    option proto 'dhcp'
    option type 'bridge'
    option ifname 'eth0.2 eth1'
    option metric '10'

gdzie eth0.2 do mój vlan, a eth1 to interfejs modemu.

Przy modemie nie hi-link mam zrobione jak Ci opisałem w poprzednim poście bo za bardzo nie wiem jak można byłoby się tego dodatkowego NAT'u pozbyć. Ale sumując to i tak na jedno wychodzi, bo w przypadku hilinka sam hilink robi za dodatkowy NAT i niezależnie od źródła nam w domu podwójny NAT. Jednak w niczym mi to nie przeszkadza...

6

Jeśli modem nie ma zmodyfikowanego softu to częstotliwości nie wymusisz nawet w Toolbox czy LTEWatch.
Koszmarna wartość RSRP. Zatrważająco niski SINR. To NIE ma prawa stabilnie działać.
5 m przewodów dla 800 czy 1800 MHz to żadna strata. Trzeba tylko niskotłumienny kupić, a nie brać dołączonego do anteny.

7

@intruder: Soft jest oryginalny i nie-HiLink. A samo wymuszanie częstotliwości i tak na razie nie miałoby chyba za bardzo sensu - popracuję na razie nad wyniesieniem modemu nad dach.

Wczoraj miałem możliwość sprawdzić, jak wygląda sygnał po przeniesieniu modemu nad dach:

Status: Połączony
Czas polaczenia: 0d, 00:05:12
Przeslano danych: 180.3 KiB / 69.8 KiB
Operator: Play
Tryb pracy: LTE
Sila sygnalu: 100%
Urzadzenie: huawei E3372
MCC MNC: 260 06
LAC: 0011 (17)
CID: 00177488 (1537160)
TAC: 0011 (17)
CSQ: 31
RSSI: -51 dBm
RSCP: -145 dBm
Ec/IO: -32 dB
RSRP: -67 dBm
SINR: 21 dB
RSRQ: -8 dB

więc wygląda to zdecydowanie lepiej - na tyle, na ile prawdę mówią różne faq nt. ww. parametrów.

Co ciekawe - gdy sprawdzałem transfery (pobieranie różnych iso linuxa z kilku różnych lokalizacji) przy tak umieszczonym sprzęcie, to download i tak nie przekroczył 800 kBps - i to już mnie ciut dziwi. Korzystałem z laptopa (wyniesionego na dach razem z routerem i modemem), po wifi. Może tu jest jakiś problem - ale żeby aż tak?

No nic, na razie popracuję nad przygotowaniem wt3020 z modemem.

8

60 na końcu CellID odpowiada za LTE2100. 5 MHz pasma robi swoje. A jaki miałeś upload?

9

Nie sprawdzałem nawet. Odpaliłem tylko pobieranie iso, żeby zobaczyć, czy jakaś różnica w prędkości będzie.
Jak wyniosę na stałe modem nad dach, to puszczę jakieś testy.