Temat: ASUS WL500GPv1 + Gargoyle - ściąganie pliku przez ftp wiesza router

Witam,
Zainstalowałem aktualny Gargoyle 1.3.11 PL by Obsy. Wszystko pięknie działa aż miło, do chwili rozpoczęcia kopiowania pliku przez ftp. Mam podpięty /hdd, a na nim katalogi dla ftp. Kopiowanie z komputera na dysk w routerze przechodzi bez problemu. Z kolei w drugą stronę - kiszka. Po kilku sekundach od rozpoczęcia procesu kopiowania tego samego pliku na komputer - router się zawiesza. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Partycję sprawdzałem za pomocą e2fsck, ale dalej jest to samo.
Wcześniej miałem backfire 10.03 brcm-2.4 z LuCI i vsftpd działał b. dobrze. Pozdrawiam.

2

Odp: ASUS WL500GPv1 + Gargoyle - ściąganie pliku przez ftp wiesza router

Powiedział bym że to niemożliwe.  Chociaż by dlatego że nigdy nie zrobiłem 1.3.11 dla broadcoma smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Przepraszam. Już oczopląsu dostaję. Walczę z tym o 2 dni sad
1.3.11 EN instalowałem ze strony projektu. Co nie zmienia faktu, że też się wieszał j.w. A aktualny obraz pobrałem stąd: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/brcm … uashfs.trx

4

Obrazy które instalowałeś oparte są na kernelu 2.6, być może nadal istnieje problem z wywalaniem się usb przy większym obciążeniu na tym Asusie.

5

Czy istnieje może obraz pod ASUSA oparty jeszcze na jądrze 2.4 z tak fajnie dopracowanym GUI, jak w najnowszej spolszczonej wersji by Obsy ? Może być bez zarządzania ftpem i nośnikami z poziomu gargoyla.

6

Nie ma. Gargoyle pozbyło się właśnie wsparcia dla kernela z serii 2.4, więc szansa że jeszcze będzie jest praktycznie zerowa.

7 (edytowany przez tomeusz 2011-03-12 21:08:42)

Backfire 10.03 działało na wspomnianym routerze bardzo stabilnie. Był podczepiony dysk, pracowało transmission oraz vsftpd. 3 userów windowsowych korzystających z w/w usług + internet z kabla. Mogę się cofnąć do Backfire z LuCI, ale nie będę miał  tak przyjemnego zarządzania Qosem jak w Gargoyle.

Wgrałem obraz ze strony projektu - wersja stabilna Gargoyle v1.2.5 na Kamikaze 8.09.2, ale nie mogę zainstalować block-mount i block-hotplug.

8

Bo w czasach 8.09.2 jeszcze tego nie było.

9

Ufff, ext i swap na dysku już działa.
Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze Transmission 1.91. Z tego co wypatrzyłem powinno być tutaj http://eko.one.pl/openwrt/index.php?pat … %2F8.09.2/ a ni ma sad Skąd mogę to jeszcze pobrać ?

10

Po oficjalnych repo z openwrt poszukaj.

11

Jedynie co znalazłem to transmission_1.34-1_mipsel.ipk. Czy mógłbyś wystawić wersję 1.91, która z tego co pamiętam chodziła u mnie dobrze? Z góry dzięki.

12

Nie mam takowej. A już na pewno nie dla broadcoma.

13 (edytowany przez tomeusz 2011-03-13 23:21:16)

Wielkie dzięki za pomoc.
Męczę się z tym routerem od 3 dni, który zaraz wyląduje na ścianie i będzie spokój mad
Jak już pisałem wcześniej, pokusiłem się na zainstalowanie Gargoyle 1.3.10 PL by Obsy na kernelu 2.6 - zwiecha na ściąganiu pliku przez ftp.
Następnie postawiłem 1.3.09 na kernelu 2.4 - nie udało mi się ustawić konfiguracji wi-fi ze względu na błędy skryptów JavaScript .
Kolejna wersja (stabilna) Gargoyle v1.2.5 na Kamikaze 8.09.2 - nie spełaniała moich oczekiwań ze względu na stare pakiety transmission.
Teraz mam 1.3.08, skonfigurowałem twardy dysk, ftp, transmission i zabrałem się za ustawianie reguły Qos Download - i co?
Add Rule, a tu Opera wali mi komunikat:

JavaScript
<192.168.0.254>
There is an error in Source IP
There is an error in Destination IP
There is an error in Destination Port(s)
There is an error in Maximum Packet Length
There is an error in Minimum Packet Length
Could not add classification rule

Restarty, czyszczenie keszu przeglądarkni - nie pomaga.

Mam już dość. Bolą mnie oczy i kręgosłup
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców, którzy nie mają takich problemów jak ja.

14

Witam
Czy problem wieszania się routera 1043 podczas ściągania plików większej ilości - wysyłania plików został rozwiązany. Jak ściągam to router - usługa ftp się wiesza a w dodatku kasuje pliki na pendraivie jak się zawiesi.

15

Załóż nowy wątek, bo tak nie wiadomo o jakiej wersji w ogóle piszesz.