Odp: Pilna pomoc w diagnostyce.
Ja bym jeszcze sprawdził zasilacz tego rutera, może jakoś niestabilnie działa, spróbuj podmienić na inny o tym samym napięciu i co najmniej takim samym prądzie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pilna pomoc w diagnostyce.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja bym jeszcze sprawdził zasilacz tego rutera, może jakoś niestabilnie działa, spróbuj podmienić na inny o tym samym napięciu i co najmniej takim samym prądzie.
Tyle, że to drugi egzemplarz, z drugim fabrycznym zasilaczem.
Cezary wspomniał, że raczej jest to kwestia błędu w oprogramowaniu. Ktoś wcześniej wspomniał, że wygląda to na problem z DHCP. Nie wiem natomiast za co odpowiada dnsmasq-full w kwestii WAN, bo internet też nie działa. W ogóle cała sieć na switchu nie działa, dopóki nie wcisnę komendy /etc/init.d/network restart.
Robi się to strasznie wkurzające i mam wrażenie, że sam tego nie naprawię, dopóki ktoś bardziej obeznany nie dostanie v4 w swoje ręce.
Ja po którejś aktualizacji softu w Linksysie miałem podobny objaw pomogło wyczyszczenie konfiguracji podwójnie. Znaczy 2 x robiłem reset do domyślnej. Teraz zawsze jak aktualizuje to potem 2 raz czyszcze. Na razie problem nie powrócił. Poza tym staram się nie przywracać konfiguracji. Komenda, którą podałeś też u mnie pomagała.
Ja wgrywam soft ponownie 2x przed każdym upgrade'm i nie pomaga.
Chociaż może coś w tym być ponieważ jak zmieniałem z oficjalnego firmware na LEDE to przez miesiąc ponad działało dobrze. Jak zrobiłem sysupgrade do nowszego LEDE to od tej pory się zaczęło wszystko krzaczyć.
Co rozumiesz przez czyszczenie? Komenda firstboot?
Ja nawet napisałem o tym na forum LEDE, bo wcześniej po aktualizacjach było ok. A po, którejś taki zonk. Pomogło wyczyszczenie router z poziomu LUCI. Teraz jak aktualizuje router, to odznaczam opcję z zachowania konfiguracji oraz po restarcie czyszcze ja jeszcze raz.
Z cmd to będzie firstboot -y
Jeżeli faktycznie działo się u Ciebie coś takiego jak u mnie to może faktycznie coś jest nie tak w sysupgrade.
Teraz wgrałem najpierw OpenWRT i stamtąd zrobiłem sysupgrade (bez konfiguracji) do LEDE. Mam nadzieję, że będzie działało prawidłowo. Jak się będzie dalej psuło to się odezwę ponownie.
Wspomniałeś, że napisałeś o tym problemie na forum LEDE? Masz może linka?
Ciekaw jestem czy ktoś Ci coś odpisał w tej kwestii.
Dzięki za wskazówkę.
https://forum.lede-project.org/t/lan-in … 200/3156/4
Tu opisałem problem. Generalnie wiadomości miałem typu "u mnie działa"
Na końcu napisałem, że przeinstalowałem LEDE ale tak naprawdę tylko przywróciłem ustawienia fabryczne.
"U mnie działa"
Widziałem to wiele razy.
No nic. Tak jak napisałem poprzednio, jeżeli problem będzie nadal występował to się odezwę.
Znów się sieć wysypała.
Spróbuję wrócić do oryginalnego firmware i użyć obrazu factory tak jak za pierwszym razem do wgrania LEDE. Ewentualnie spróbuję wykorzystać metodę z firstboot.
Za pierwszym razem router pracował prawie miesiąc bez incydentu.
Wtręt apropos DNSSEC.
Zauważyłem, że niektórzy mocno się DNSSEC jarają (jak np. Czesi z z grupy cz.nic, którzy Turris Omnia zrobili), a nie wiem, czy on cokolwiek wnosi.
Guru sieciowy - D.J. Bernstein ma ten temat swoje zdanie: https://cr.yp.to/djbdns/forgery.html , albo doświadczenia praktyczne: https://cr.yp.to/talks/2009.08.10/slides.pdf
Tak więc nie wiem, czy jest o co kopie kruszyć.
Ja używam DNSCrypt-Proxy i tam mam ustawione serwery DNSSEC, więc teraz jakbym chciał ruszyć to wszystko to możliwe, że DNSy w ogóle by nie działały.
W końcu znalazłem kogoś kto ma ten sam problem:
https://forum.lede-project.org/t/lan-st … 3?u=r43k3n
Być może to jest problem z samym sprzętem, ponieważ autor twierdzi, że problem występuję na OpenWRT oraz oryginalnym firmware.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pilna pomoc w diagnostyce.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc