1 (edytowany przez lukasz8 2017-05-04 19:20:09)

Temat: Obsługa Openwrt przez LuCI (Komletny laik i jego pytania)

Posiadam ruter easybox 802 z modemem huawei E3533s-2 i wgranym openWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49474 z gui LuCI for-15.05 branch.
Czy jest jakiś poradnik po polsku opisujący w miarę krok po kroku proces konfiguracji openwrt poprzez LuCI. Widać, że sporo można "wyklikać", ale żeby wiedzieć szczegółowo - trzebaby pytać. Jakby był poradnik, pytania dotyczyłyby tylko problematycznych rzeczy. Zmniejszyłoby to ilość zbędnych pytań na forum. Szukam od tygodnia i nic takiego nie znalazłem.

2

Odp: Obsługa Openwrt przez LuCI (Komletny laik i jego pytania)

poradniku  nie ma  -   szkoda czasu  szybciej  i wygodniej  konfiguruje się  w terminalu  - prędzej czy później  żeby zadac mądre pytanie na forum  trza pokazac  jakiś konfig  a nie  zrzut ekranu .  Przeczytaj  to http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3652    a w szczególnosci   zacytuje  autora

"Inna sprawa to szeroko pojęta funkcjonalność. LuCI nie przypomina w działaniu oryginalnego oprogramowania routerów, nie przypomina też niczego innego. Nie zawiera zaawansowanych konfiguratorów i kompleksowych wizardów, jest po prostu... nakładką graficzną na uci (sposób konfigurowania systemu w OpenWrt), która wymaga od użytkownika wiedzy "co i gdzie kliknąć" żeby uzyskać daną konfigurację. Z tego też powodu, LuCI jest po prostu... ciężkostrawne dla początkujących osób, bo trudno im się zorientować o co w tym wszystkim chodzi. "

I tyle  smile

3

Dla kogoś kto kompletnie nie zna linuxa, ssh jest pojęciem obcym, a telnetu używał jakieś 15 lat temu do gier tekstowych, LuCI jest wygodniejsza, bo prosta - ale niestety do prostych rzeczy.

4 (edytowany przez yabba235 2017-05-05 13:11:21)

lukasz8 napisał/a:

Dla kogoś kto kompletnie nie zna linuxa, ssh jest pojęciem obcym, a telnetu używał jakieś 15 lat temu do gier tekstowych, LuCI jest wygodniejsza, bo prosta - ale niestety do prostych rzeczy.

Spokojnie - użyjesz ssh raz i nie zapomnisz smile To tak jak z jazda na rowerze.
A terminal naprawdę jest lepszym rozwiązaniem niż Luci.
A jak masz parcie na gui to wybierz Gargoyla smile

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

5

yabba235 napisał/a:

Spokojnie - użyjesz ssh raz i nie zapomnisz smile To tak jak z jazda na rowerze.

Całkiem możliwe.

yabba235 napisał/a:

A terminal naprawdę jest lepszym rozwiązaniem niż Luci.

W to też jestem w stanie uwierzyć, ale ...

yabba235 napisał/a:

A jak masz parcie na gui to wybierz Gargoyla smile

... ja nie mam parcia na gui. Tylko, że kupiłem ruter z wgranym CC z LuCI. Póki co przy prostych ustawieniach wszystko działa. Tylko proste to za mało. Tyle, że sam sprzedający nie ukrywa, że oprogramowania raczej nie zmieniać nie należy, ponieważ na internecie oryginalnego wsadu, tego co jest zainstalowany, nie ma. Pozostaje pytanie, czy da sie zrobić kopię tego co mam w ruterze (obraz do w grania w razie problemów). Kopię zapasową ustawień  już zrobiłem.

6

Gargoyle nie ma na ten router. Poszukaj po ostatnich wątkach, było jak zrobić backup z tego modelu, był również sam backup.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.