1

Temat: TP-Link TL-WR740N v2.4 Brick

Witam, posiadam w/w model i coś głupiał i pomogłem mu w kompletnym zgaszeniu wink Pojawił się dziwny problem z pamięcią flash. Pracował lata na gargoyle. Objaw po włączeniu jakieś 6 pingów poprawnie i zawieszenie. Po wejściu telnet i firsboot wstał. Jednak głupiała pamięć czyli po ustawieniu nadal jakieś głupawki typu do wyboru tylko b/g bez N i takie bzdury. Aktu na nowe gargoyle nie pomogło. Zauważyłem, że nie działał reset po aktualizacjach, musiałem ręcznie. No to dostał oryginalny firmware i już się nie podnosi. Zapali się dioda power oraz szybko mruga podpięty interfejs i cisza. No ale do celu. Po rozebraniu nie widzę styku RS232 TTL. Jak to wygląda z tym modelem jak mogę go ruszyć bo szkoda wywalać?

2

Odp: TP-Link TL-WR740N v2.4 Brick

Kosztuje ze 20zł, więc pytanie czy opłaca się naprawiać smile

Tu masz o serialu: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl … wr740n_v24 szukaj 4 pinów obok siebie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Co do kwoty masz racje, nie zaprzeczam. Ma on swoje lata i bardziej chodziło mi o zrobienie bo mimo 20zł wiadome, że nie uwstecznię się i tak starej wersji nie kupię smile Co do rs232 to rozebrałem go przed tematem i pisałem bo właśnie nie ma tych pinów. Jednak poszukałem trochę i przypomina płytę w wersji v3. Czyli piny wszędzie wink niby zrobiłem pin tx, rx i gnd niby vcc nie trzeba ale putty milczy. Pewno jednak utylizacja.

4

Nie podłączyłeś rs232c tylko konwerter szeregowy, prawda?

5

dokładniej ftdi ttl z przełącznikiem 5v lub 3.3 ale jeśli nie podłączam napięcia między routerem a konwerterem to i tak mało robi.

6

VCC nie wolno Ci podłączyć bo możesz spalić jedno lub drugie. Upewnij się że tx z rx nie zamieniłeś.

7

mam zworkę do kierowania napięcia i diodę jakby co nie cofnie się wink kierunki zamieniłem bo patrzyłem i tak i na opak. Przetestowałem również sam konwerter i podając mu głupie impulsy pojawiały się bzdury na konsoli więc działa.

8

Po prostu nie podłączaj VCC.

9

Tak, tez robie bo nawet nie wiem gdzie jest vcc w tej wersji wink no ale konsola milczy.

10

Sprawdź połączenie. Mało prawdopodobne jest żebyś uart uszkodził w routerze.