1

Temat: Brak internetu TP-Link WR1043ND z gargoyle

Witam. Jestem początkujący z OpenWrt więc proszę o wyrozumiałość. Postaram się opisać w czym tkwi problem. Po wgraniu obrazu z http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/, loguję się do routera przez www, zmieniam hasło, mac. Router dostaje prawidłowo przydzielone ip i dns po dhcp. Do kompa przydzielone ip 192.168.1.100. Problem polega na tym, ze nie potrafię połączyć się z internetem, nie pinguje żadnych stron. Próbowałem różnych konfiguracji dns - rezultat ten sam, nie działa. Nic poza tym nie zmieniane. W czym może być problem?

2

Odp: Brak internetu TP-Link WR1043ND z gargoyle

ping 8.8.8.8 przechodzi?
bo ping google.pl mam rozumieć że nie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

co masz w ifconfig?

4

Cezary napisał/a:

ping 8.8.8.8 przechodzi?
bo ping google.pl mam rozumieć że nie?

Żaden nie przechodzi.

5

Czasami router nie dostał adres z klasy 192.168.1.x? Jeżeli tak to ip routera na inny masz zmienić, np. na 192.168.2.1.

6 (edytowany przez bosskg 2011-03-12 11:59:14)

Owszem dostał taki adres. Zmiana nic nie dała. sprawdziłem jeszcze po wifi i tutaj internet jest. Na orginalnym sofcie na takich ustawieniach wszystko działa a tutaj tylko wifi chodzi.

7

Oryginalny soft jest inny. Masz mieć adres routera z innej klasy adresowej niż adres na wan.

Wifi i lan w tym routerze jest złączony w jedno - więc jak po wifi działa i i po kablu musi. Zrestartuj komputer/odśwież adresy itd.

8

Nie zrozumieliśmy się - sorki. Adres na wan jest z innej klasy. Dlatego dziwi mnie to ze wifi działa a kabel nie. Ze strony kompa już chyba wszystko co możliwe zrobiłem i dlatego nie rozumiem dlaczego nie chce zaskoczyć. Sprawdzę jeszcze na innej sieciówce bo więcej nie mam już pomysłów. Dam znać czy udało się coś osiągnąć. W każdym razie dzięki za próbę pomocy. Zawsze człowiek się czegoś nowego nauczy.

9

A sam ping do komputera idzie? 192.168.1.1? Ping na adres wanu idzie?

10

Sorki za późną odpowiedź ale nie miałem czasu się z tym pobawić. Więc tak: ping na 192.168.1.1 idzie na adres wanu też. I nigdzie pozatym.

11

Witam

Jestem również początkującym użytkownikiem routera jak w temacie i mam podobne, identyczne problemy jak wcześniej opisane. Oprogramowanie w ruterze to "Gargoyle 1.5.2 (29685), by obsy". DOstaję się rónież przez putty jak i winscp do samego rutera. Działa mi bez problemu sieć bezprzewodowa a na kablu do peceta ani widu ani słychu. Z pc bez problemu dostaję się do routera, router ma adres typu 192.168.3.1 , adres MAC karty sieciowej jest sklonowany na routerze, ustawiony jest również adres od dostawcy. Pc ma przydzielony adres z puli ustawionej w routerze typu 192.168.3.119 dodatkowo ustawione ręcznie dnsy, Tu nie ma znaczenia czy dnsy są od dostawcy , czy adres rutera robi za dns czy adresy dns są z open dns. Pingi z PC idą do rutera jak i na adres zewnętrzny od dostawcy typu 83.143 itd. Próba pingowania adresu www.wp.pl z pc tylko podaje adres wp.pl ale ping nie dochodzi. Co ciekawe wifi działa bez problemu.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

TP-Link WR1043ND

12

U mnie rozwiązaniem była zmiana MAC w karcie sieciowej po wcześniejszym sklonowaniu w routerze.

13

bosskg napisał/a:

U mnie rozwiązaniem była zmiana MAC w karcie sieciowej po wcześniejszym sklonowaniu w routerze.

Bardzo dziękuję bosskg za podpowiedz, była jak najbardziej słuszna i w moim przypadku skuteczna.
Tak na przyszłość szkoda że nie ma takiej informacji choćby jako sugestia dla userów którzy podobnie jak ja mają net z kablówki i przez myśl by im nie przeszło że muszą zmienić MAC adres sieciówki. Tym bardziej że w kablówkach standardem jest klonowanie MAC adresu, a na oryginalnym sofcie tplinka nie było takiej zagadki, bo tam było to obojętne.

No ale nieważne. smile

Jeszcze raz serdeczne dzięki bosskg.

TP-Link WR1043ND

14

To tylko przypadłość 1043 z racji jego fizycznej budowy. A było już o tym kilka razy na forum.

15

To przepraszam widocznie bardzo słabo szukałem.

Ale i tak szacun wielki za ogromny wkład pracy Cezarego.
Serdecznie pozdrawiam.

TP-Link WR1043ND