76

Odp: instalacja miniDLNA

opkg install /tmp/minidlna_1.0.18-1svncj_ar71xx.ipk

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

77

Zainstalowalem twoją paczke i dalej to samo, muzyka smiga, zdjecia smigają a filmy nie, masz moze jeszcze jakis pomysl

78

Sprawdź inne formaty - mp4, avi, mkv.

79

wsadzilem mp4, avi rvmb i nic, jeszcze wsadze WMV i zobacze

Moze bys spojzał swoim laskawy okiem na ten post i moze by ci przyszlo do glowy jak mi pomodz. Bo moja wiedza jak sam widzisz jest znikoma i nie umiem tego zinterpretowac na swoje potrzeby .  Ten post dotyczy wlasnie mojego TV

http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/41 … -dlna.html

80

Tylko że dotyczy to problemu z mkv a nie resztą rzeczy.

81

dzieja sie dziwne rzeczy, Jak dam sciezke dostepu do calego dysku to widzi katalogi do "glebokosci" nastepnego katalogu ale juz bez plikow muzyki ani zdjec. Jeszcze sprobuje zaktualizowac soft w TV

82

zmiana softu w TV nic nie dała

83

Pewnie znaczy sie tyle, że telewizor "trzyma" się standardu i za wiele z tym dlna nie zrobisz.

84

a jaki soft moge jeszcze sprobowac

85

ushare możesz sprawdzić.

86

mozesz mi wskazac link bo w twoich pakietach nie moge odnalezc

87

W moich nie ma, z repo openwrt instaluj.

88

tez nie działa ten ushare

89

c-kozi napisał/a:

[...] Jeszcze sprobuje zaktualizowac soft w TV

Jeśli to samsung to możesz też spróbować zamontować zasób sieciowy bezpośrednio w tv. Znajdziesz informacje na ten temat na samygo.tv. Z tego co przeglądałem ich forum to ogólnie dlna sucks ;-).

90

Witam wszystkich. Mam problemy z minidlna (zainstalowałem minidlna-cvs) i napisami. Generalnie nigdzie nie znalazłem  informacji czy napisy w minidlna działają czy też nie. Ja jako klienta używam WMP12 z w7. Gdy film jest na dysku WMP odtwarza napisy poprawnie, ale gdy tą samą parę - avi +txt (lub srt) wrzucę do zasobów udostępnianych przez mój TL-WR1043ND to napisów nie ma. Jako klienta pod w7 używałem testowo też xmbc - niestety bez skutku. Mój kolega, który ma Netgeara i na nim Tomato ten sam film ogląda z napisami - co prawda sam tego nie widziałem, ale nie widzę powodu, żeby mu nie wierzyć. Podsumowując - minidlna w openwrt - pakiet minidlna-cvs przesyła napisy?

91

minidlna nie przesyła. Jak klient potrafi sobie srt pobrać to je weźmie. Przed chwilą pisaliśmy o tym winnym wątku.

92

Cezary napisał/a:

minidlna nie przesyła. Jak klient potrafi sobie srt pobrać to je weźmie. Przed chwilą pisaliśmy o tym winnym wątku.

Serwer może też przekodować film i wrzucić napisy do obrazu ale to trochę zbyt poważne zadanie jak na minidlna. Możesz sobie zainstalować ale to już na mocniejszym komputerze ps3 media server. http://code.google.com/p/ps3mediaserver/

93

Może, minidlna tego nie robi. Są patche które to umożliwiają, ale - na netgear 3700 (680Mhz) konwertowanie dawało 3kl/s, wiec się to nie nadaje.

94

Cezary napisał/a:

Możesz to rozwinąć? Minidlna nie przesyła, ale klient może sobie pobrać? Jak to działa? Jak może pobrać napisy, skoro nie są udostępnione przez serwer? Jaki klient pod windows potrafi sobie pobrać napisy? Czytałem chyba wszystkie posty dotyczące minidlna zanim pozwoliłem sobie napisać. Wiem, że istnieje możliwość konwersji - ale u mnie serwerem DLNA jest ruter. Minidlna w Tomato też nie przesyła napisów? Kolega miał zasymulować sytuację identyczną do mojej - ba nawet dałem mu kilka filmów z napisami. Odtwarzał w w7 WMP12. I mu to działa. sad

95

minidlna (a zwłaszcza wersja cvs) zawiera mechanizmy pozwalające na udostępnianie napisów srt (jakieś struktury w xmlu które klient dostaje). Samo w sobie nie nakłada napisów na obraz (nie transkoduje obrazu) - jeżeli klient potrafi obsłużyć napisy to może je sobie pobrać od minidlna. Jak nie to nie. Raczej na liście minidlna pytajcie dlaczego minidlna do którego podłączony jest konkretny klient nie potrafi wyświetlać napisów.

96

Ja nie oczekiwałem łączenia obrazu z tekstem. Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno. Chcę, żeby minidlna przekazywało napisy. I z tego co napisałeś wynika, że to robi. Nie potrafię natomiast ich wyświetlić. Jak pisałem w pierwszym poście pod windows 7 WMP12 nie wyświetla ich. Inny klient dlna - xmbc też nie potrafi ich zinterpretować. A ponieważ nie mam napisów to nie wiem czy wina leży po stronie serwera minidlna czy klienta. Zgodnie z Twoją odpowiedzią minidlna przekazuje srt - jakiego więc klienta pod windows mam użyć, żeby widzieć napisy. Z góry dziękuję za pomoc. Ten sam film z napisami z dysku lokalnego działa poprawnie.

97

Nie mam pojęcia jaki klient windows obsługuje napisy. Kompletnie nie moja działka w tym temacie smile

Minidlna możesz uruchomić "z palca", z opcją -d. Wtedy będzie wyświetlało całą komunikację z klientem - możesz sobie to prześledzić czy jest w ogóle próba pobierania napisów przez klienta.

98 (edytowany przez irekka 2011-10-05 19:57:03)

Może ktoś znajdzie chwilę czasu i spróbuje obejrzeć film z napisami serwowany przez minidlna w WMP12? Dzięki.

To trochę smutne, że nikomu nie chce się tego sprawdzić. A przecież wielu ma odpalone minidlna, wielu ogląda udostępniane filmy w telewizorze. A przecież wystarczy włączyć komputer uruchomić Windows Media Player, wybrać swój serwer DLNA a w nim film do którego są napisy.

99

Witam ponownie
Świetny support ma to forum - da się je jakoś "dotować" ?
Uruchomiłem drukarkę - jest super, działa jak należy. Idąc kolejnym krokiem, chciałbym uruchomić minidlna lub coś podobnego. Po podpięciu dysku 2,5" do huba USB, uruchomiłem FTP i śmiga super. Partycja jest NTFS 250GB. Odnośnie dlna, to TV obsługuje je. Obecnie mam takie ustawienia.
http://img220.imageshack.us/img220/5374/dodatkimc.th.png
http://img215.imageshack.us/img215/3692/dyskn.th.png
http://img830.imageshack.us/img830/4430/ftpd.th.png
http://img834.imageshack.us/img834/1065/uslugi.th.png

Rozumiem, że muszę doinstalować usługę miniDLNA, tak?

TL-WR1043ND Gargoyle:
1.6.2.2 (r42647),  by obsy oraz NAS z MiniDLNA i Transmission

wcześnej: HUB aktywny + drukarka + USB 2,5" + miniDLNA z napisami + torrent

100

Moje? Na eko.one.pl na dole masz link do tego, jak to nie zobacz podstronę kontakt.

Tak, minidlna do instalacji, opisane na eko.one.pl