1 (edytowany przez illitum 2017-04-28 07:42:23)

Temat: Proxy + Adblock

Witam serdecznie,

Jestem wielbicielem skryptu adblock od strony oprogramowania open source na routerze. Przy odpowiedniej bazie praktycznie blokuje 90% reklam, które mnie denerwują co spełnia moje oczekiwania. 

Jednakże jestem starym użytkownikiem i swojego czasu korzystałem w przeglądarkach z proxy do zachowania anonimowości witryn śledzących IP.

Jednakże wprowadzenie proxy (oraz VPN) do przeglądarki automatycznie dyskwalifikuje blokady adblocka z routera (pomija go) i uciążliwe reklamy pojawiają się na nowo.

Czy jest skrypt na open/gargoyle, który pozwoli z poziomu routera zrobić tunel proxy tak jak to robi przeglądarka po prowadzeniu adresu:portu?

Próbowałem się bawić z konfiguracją openvpn ale przerosło mnie to. W opera VPN to kwestia jednego kliknięcia. A tu brak konkretnych poradników typu howto na konkretnym serwerze. W dodatku VPNy są poddane limicie danych co dyskwalifikuje tą opcję na start.

ttk

2

Odp: Proxy + Adblock

To jest zewnętrzne proxy czy masz dostęp do jego konfiguracji? Ew postaw swoje proxy (które korzysta  innego proxy...) którym wyfiltrujesz domeny. Nawet jest w sieci jakiś skrypcik który przerabia definicje adblocka (tego przeglądarkowego) na wyrażenia dla privoxy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez illitum 2017-04-28 08:40:57)

Adblock 1.1.2 dla Gargoyle wzbogacony o kilka linijek skryptu

Proxy które wrzucam do przeglądarki (opcje internetowe->ustawienia->proxy) biorę np z adresu https://free-proxy-list.net/

Jednakże Adblock bez włączonego na komputerze VPN i Proxy działa wyśmienicie gdyż widzi cały ruch na routerze!

Chcę tak zrobić aby podpiąć adres proxy np eko.one.pl:8080 dla www bezpośrednio w routerze, tak aby maskował moje IP dla stron www. Ale też aby adblock wbudowany w router blokował to idzie na dane urządzenie.

---------
Nie korzystam z przeglądarkowego ADBLOCKA! bo tego adblocka wykrywają serwisy i blokują przeglądanie treści.

http://s6.ifotos.pl/mini/reklamyjp_aawxnap.jpg
---------

ttk

4

illitum napisał/a:

---------
Nie korzystam z przeglądarkowego ADBLOCKA! bo tego adblocka wykrywają serwisy i blokują przeglądanie treści.
---------

Zainteresuj się dodatkami do przeglądarek Tampermonkey/Greasemonkey i anti-adblock-script dla nich. Blokują wykrywanie adblocków w przeglądarkach na prawie wszystkich stronach ale coś za coś - przeglądarka może działać wolniej. Polecam wtedy dodać korzystanie z tych dodatków tylko na problematycznych stronach a nie na wszystkich (domyślne ustawienie).

Wally

5

Wiem o tych Userscriptach, kiedyś nawet korzystałem. Jednakże wygoda pchnie mnie do przodu. Skoro adblock w routerze zblokuje prawie wszystko(przyśpiesza wczytywanie strony, gdyż nie ładuje poszczególnych adresów). To teraz czas na anonimowość.

W samym linuxie idzie wprowadzić proxy. W Windowsie też... A w dystrybucjach openwrt(oraz innych) opartych na linuxie już nie. Czarna magia.

ttk