1

Temat: Router z jak najszybszym NATem

Mam w domu Internet 1gbit/1gbit i szukam routera, dzięki, któremu był bym w stanie maksymalnie wykorzystać łącze. Aktualnie mam Archer C5 i wyciągam ~250-300mbit na DD-WRT.
Chciałbym to osiągnąć jak najmniejszym kosztem. Chwilę poczytałem o APU2/APU3 i wydaje mi się, że to urządzenie mogłoby być rozwiązaniem. Jednak sumując płytkę, zasilacz, obudowę, jakieś wifi zbliżam się do kwoty, za którą mógłbym kupić wrt1900acs. Z tych dwóch pozycji APU2/APU3 vs. wrt1900acs co by było lepszym rozwiązaniem chyba, że jest coś innego o czym nie wiem.

Głównie zależy mi na jak najszybszym NAT, resztę moich wymagań (vpn, itp) spełnia LEDE/DD-WRT

2

Odp: Router z jak najszybszym NATem

Po taniości? Ubiquiti er-lite, tam debian siedzi wiec możesz zrobić co chcesz: https://community.ubnt.com/t5/EdgeMAX/P … -p/1230924 itd. Ale jak lede włożysz to spadnie wydajność  natowania.

PS. Albo kup zwykłego PC z demobilu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Po taniości? Ubiquiti er-lite, tam debian siedzi wiec możesz zrobić co chcesz: https://community.ubnt.com/t5/EdgeMAX/P … -p/1230924 itd. Ale jak lede włożysz to spadnie wydajność  natowania.

PS. Albo kup zwykłego PC z demobilu.

Dziękuję za odpowiedź. PC odpada, wielkość, prąd, hałas.
Pojawiło się dodatkowe pytanie.
Jeżeli kupiłbym wyżej wymienione urządzenie to czy dobrze rozumiem (a wiedzy nie mam), że mógłbym podłączyć je w następujący sposób:
Gniazdko -> er-lite -> obecny router archer c5 -> wifi/lan z prędkością nie ograniczoną przez software NAT dd-wrt?

4

Jak włożyć pomiędzy C5 to już masz ograniczenie smile

5 (edytowany przez emitar 2017-04-21 05:57:56)

Cezary napisał/a:

Jak włożyć pomiędzy C5 to już masz ograniczenie smile

Tak, ale też do tych 200-300? Myślałem, że c5 będzie mnie ograniczał jedynie do LAN <-> LAN.
Jeśli nie to mógłbyś podpowiedzieć coś z większa liczbą portów?
Potrzebuję
WAN, LAN1 C5, LAN2 IPTV, LAN3 PC i fajnie by było podłączyć jeszcze jeden PC

6

Tego C5 chcesz podłączyć normalnie jako wan-lan czy tylko lan jako głupiego ap?

7

Cezary napisał/a:

Tego C5 chcesz podłączyć normalnie jako wan-lan czy tylko lan jako głupiego ap?

Jako głupiego AP.

Aktualnie mam Gniazdko -> C5 -> LAN (PC) + WiFi (telefony, tv, itp)

Za chwilę dojdzie IPTV. Chciałbym na komputerze (docelowo dwóch) móc w 'pełni' wykorzystać łącze. Z aktualnym sprzętem i oprogramowaniem (dd-wrt) nie jestem w stanie tego osiągnąć stąd ten temat.

Dlatego też po Twoich odpowiedziach zastanawiam się nad zakupieniem, er-lite, aby zrobić tak:

Gniazdko WAN ->      Ubiquiti
                            |                   |
                         IPTV               C5
                                      |         |      |
                                    PC1   PC2   WiFi
I teraz pytanie czy na PC1 i PC2 będę miał 'pełne' łącze? Czy musiałbym zrobić tak:

Gniazdko WAN ->              Ubiquiti
                            |                   |              |
                         IPTV               C5          PC1
                                       |              |
                                    PC2          WiFi
i tylko PC1 będzie miał 'pełne' łącze

Pisząc pełne zdaje sobie sprawę z ograniczeń, ale mam nadzieję, że chociaż z 80-90% łącza będę miał na PC, a nie jak obecnie 20-30%.

8

OK, więc po lan-lan będziesz miał całą możliwą szybkość. Choć sugerował bym żebyś najpierw sprawdzić czy er-lite spełni założenia, żebyś mógł go oddać w razie czego.

9

Cezary napisał/a:

OK, więc po lan-lan będziesz miał całą możliwą szybkość. Choć sugerował bym żebyś najpierw sprawdzić czy er-lite spełni założenia, żebyś mógł go oddać w razie czego.

Jeszcze raz wielkie dzięki za porady i sugestie. Widziałem, że router dostępny mam na miejscu jeżeli się nie dogadam co do jego sprawdzenie zamówię przez neta.

10

Wszystko podłączone i chodzi tak jak chciałbym, żeby chodziło. Będę musiał jeszcze spróbować skonfigurować stb połączone z ubiquiti (w chwili obecnej jest switch -> iptv; ubiquiti -> archer -> wifi; PC1; PC2
Mam jednak pewne, ale. Na jednym z komputerów podłączonym do Archera kablem Internet działa z o połowę mniejsza prędkością niż PC2. W obu jest połączenie 1gbit.
Wina słabej karty sieciowej (realtec ethernet gbe family controller (nie wiem jaki dokładnie), najnowsze sterowniki z kwietnia że strony realteca) czy coś innego?

11

Na początek sprawdź czy oba mają wynegocjowaną taką samą prędkość łącza (1g full duplex).

12

Cezary napisał/a:

Na początek sprawdź czy oba mają wynegocjowaną taką samą prędkość łącza (1g full duplex).

Sprawdzone, oba full duplex 1gbit.

13

Poszukaj czegoś po stronie drugiego PC skoro pierwszy chodzi poprawnie. Kabel, gniazdka sprawdź, sterowniki itd.

14

Na obu:
- win 10 x64
- karta 'realtec pcie gbe familly controller'
- takie same ustawienia karty sieciowej (na PC1, tam gdzie net chodzi poprawnie jest trochę więcej opcji przy konfiguracji karty sieciowej)

Podłączone były na zmianę tym samym kablem.
Na komputerze PC1 (internet 900mbit) - sterownik jest z 2016
Na komputerze PC2 (internet 400mbit) - sterownik jest najnowszy ze strony (poprzednio był jakiś z 2015), zastanawiam się czy to nie jest kwestia tego typu, że jest to dosyć słaby nettop z APU E2-1800 na pokładzie.

15

Może po prostu nie wyrabia smile To nie jest jest tak że każdy PC potrafi gigabit wysycić.

16 (edytowany przez snifer 2017-04-29 12:04:51)

Odpal manager zadań i na zakładce Wydajność zobacz jak się wykresik rysuje. Widziałem już nowe sprzęty, które nie umiały więcej niż 300Mbps wyciągnąć. Czasem też sterownik antywirusa doklejony do karty sieciowej potrafi robić muła z porządnego sprzętu (mimo że system wcale nie jest przeciążony). Windows jest pełen niespodzianek.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

17

snifer napisał/a:

Odpal manager zadań i na zakładce Wydajność zobacz jak się wykresik rysuje. Widziałem już nowe sprzęty, które nie umiały więcej niż 300Mbps wyciągnąć. Czasem też sterownik antywirusa doklejony do karty graficznej potrafi robić muła z porządnego sprzętu (mimo że system wcale nie jest przeciążony). Windows jest pełen niespodzianek.

Chyba macie rację. Przy robieniu testu cpu jest na 100% wykorzystywany.