Temat: Zmiana Gargoyle 1.9.2.3 na LEDE z LUCI

Witam

Co należy zrobić żeby zainstalować LEDE z Luci na TP LINK 3600? Obecnie jest Gargoyle 1.9.2.3
Jakie są różnice pomiędzy systemami... korzyści itp?

Wyczytałem że LEDE może mieć podłączony dysk USB w formaci NTFS.... Czy transfery są gorsze niż na EXT4?

Czy warto zmieniać z Gargoyle na LEDE z Luci?

2 (edytowany przez ad2014 2017-04-23 14:58:34)

Odp: Zmiana Gargoyle 1.9.2.3 na LEDE z LUCI

generalnie  nic  specjalnego  -  pobierasz obraz z sekcji Download  z sysupgrade w nazwie i robisz aktualizacje bez zachowania ustawień .   ALE!  - róznice  w  gargoyle  masz  wszystko zautomatyzowane  ( jeżeli  nie czujesz sie na siłach  operować w terminalu to  odradzam  - luci  to  nakładka  ale  konfiguracja przez nia to masakra  ) . Ja  ostatnio zmigrowałem  -  wiekszość rzeczy konfigurowałem przez  edycje  plików  -  wiekszość  działa  tak samo , samba,ftp,midlna , kamerki ,dvb-t itd
Co do NTFS to  sie nie wypowiem  - wiadomo na  linuxie tylko ext .
Pozytywnie  - start systemu  jest  2 razy szybszy  przynajmniej  ja tak odczułem , stabilość  - ani jednego restartu  , .
Extrota  w  gargoyle robisz wsadzasz pendriav 3 klkniecia w gui i gotowe - tutaj  terminal    ,  niby  mozna konfigurować  w luci  ale  to jest specyficzne  podejscie  .   
Transfery  nie  zauwarzyłem  jekiś  specjalnych róznic - moze kopiowanie po sambie  troche lepiej  ale po ftp  tyle samo .

3

A gargoyle nie może mieć ntfs? Może, tylko w obu przypadkach stracisz na wydajności usb i bardzo obciążasz router.

Po prostu zrób aktualizację obrazem z sysupgrade w nazwie bez zachowywania zmian. Różnie są znaczne, bo oba gui mają inną filozofię obsługi. Sprawdź sam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

jaki plik trzeba użyć do aktualizacji....?? TP LINK WDR3600

Ewentualny powrót do Gargoyle to również tylko aktualizacja?

Czy na Gargoyle można uruchomić dostęp do plików z Internetu... jakaś chmura dostępna z różnych platform... windows... android?

5

Pliku który ma wdr3600 w nazwie...

Tak, zwykła aktualizacja bez zachowania konfiguracji

Jak sobie coś zainstalujesz to możesz używać. Tylko znajdź projekt który Ci pasuje.

6

Za wskazówki dotyczące zmiany na LEDE Dziękuje.

Odnośnie "Chmury" coś masz godnego polecenia dla początkującego... jakiś pakiet do zainstalowania... ewentualnie gdzie można szukać poradnika.

7

Kiedyś było owncloud, link znajdziesz na eko.one.pl. Ale obecnie nie polecam tego bo zrobiła się wielka kobyła i potrzebujesz bardzo mocnego routera żeby to jakoś działało. Poszukaj jakiegoś projektu webowego który będzie miał to co chcesz. Jeżeli wystarczy samo udostępnianie plików po www to i wbudowany serwer www wystarczy.

8

Czy jakiś projekt dla routera WDR3600 polecisz... jakaś nazwa? O jakim wewnętrznym serwerze www mówisz.
Czy jest jakis dodatek żeby uruchomić chmurę przez GUI?

9

Żadnego nie polecam. Poszukaj i znajdź coś co Ci pasuje.
Nie ma żadnego dodatku "aby uruchomić  chmurę przez gui". Szukaj, instalujesz i konfigurujesz ręcznie.