1 (edytowany przez Yago 2017-04-21 08:58:14)

Temat: Padł w nocy TP LINK WR 1043ND V1 co polecacie ?

Witam zmarł w nocy WR 1043 ND v1, co polecacie czy kontynuacja tylko w wyższej wersji czy coś innego zastosowanie typowo domowe bez żadnych wodotrysków?
Z góry dziękuję z podpowiedż.

2

Odp: Padł w nocy TP LINK WR 1043ND V1 co polecacie ?

Jak ci pasował to kup kolejnego używkę lub celuj w modele wyżej (v2/v3 lub v4).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Myślę o V4 (czy jakieś znaczące różnice poza prędkością Wi-FI) muszę na szybko zakupić bo kobiety w domu mnie zagryzą.

4

Więcej flash i o wiele mocniejszy procek. I nie ma gargoyle.

5

A takie urządzenie jak Asus RT AC 53 taka propozycja padła ze strony sprzedawcy ?

6

Jak zwykły to mediatek, jeszcze nie wspierany. Jak AC53U to broadcom.

7

Chyba postawię na TP - Linka może ktoś na forum ma jakieś doświadczenia ? A starego spróbuję zreanimować.

8

Doświadczenia z czym? 95% userów używa tu tplinka...

9

Ja mam WR1043ND v4. Działa tak samo jak poprzednie modele. Stabilnie.
U mnie jest jest problem ze switchem. Nie wiem czy to problem z konfiguracją czy bug w LEDE. Na drugim już egzemplarzu mam tak samo.

10

Dziękuję za pomoc nowy TP-LINK już działa.

11 (edytowany przez Yago 2017-04-21 22:58:12)

Pierwsze spostrzeżenia słabszy zasięg wi-fi, udało mi się postawić starego TP-Linka i dylemat zostawić nowy sprzęt czy zwrócić. Może jakieś pomysły dla tego zasięgu wi-fi ?
Z tego co zauważyłem nie ma alternatywnego oprogramowania dla 1043 V4.
A tak wracając do 1043 V1 zobaczyłem że wgrane oprogramowania to wersja - Aktualna wersja Gargoyle: 1.9.2.2 (r49483)
ale nie mogę jej znależć w dziale pobierania.

12

Jest alternatywne oprogramowanie dla 1043v4. Nie wiem jak szukałeś. Ale nie gargoyle - to już pisałem.

Nie możesz znaleźć w dziale pobierania bo dostępna jest wersja 1.9.2.3.

13

Cezary masz może gdzieś u siebie tego v4?

14

Nie, nie posiadam v4.

15

No wiec jak napisałem, moc nadajnika wi-fi na V4 jest jednak słabsza o jakieś 16 dBm (pomiar wykonany telefonem - WIFI analyzer) w miejscach gdzie można było korzystać z wifi  ograniczyły się. Pytanie moje brzmi czy zmiana oprogramowania może wpłynąć na moc sygnału wifi czy jednak problem leży po stronie samego urządzenia (mam na myśli wymianę na drugi)?

16

Yago napisał/a:

No wiec jak napisałem, moc nadajnika wi-fi na V4 jest jednak słabsza o jakieś 16 dBm (pomiar wykonany telefonem - WIFI analyzer) w miejscach gdzie można było korzystać z wifi  ograniczyły się. Pytanie moje brzmi czy zmiana oprogramowania może wpłynąć na moc sygnału wifi czy jednak problem leży po stronie samego urządzenia (mam na myśli wymianę na drugi)?

Generalnie (niestety) jest tak, że WiFi na alternatywie, przynajmniej w przypadku urządzeń z układami Qualcomm Atheros, działa "gorzej". Wliczając problemy z ustawieniem prawidłowej mocy.

17

Żeby było jasne oprogramowania jeszcze nie zmieniałem stoi na sofcie TP LINK. Więc zastanawiam się czy to wina routera, czy po prostu ma tak być.
Tak jak napisałem stary TP LINK który ożył na nowo zapewnia większe pokrycie WI Fi (Gargoyle: 1.9.2.3).

18

Yago napisał/a:

Żeby było jasne oprogramowania jeszcze nie zmieniałem stoi na sofcie TP LINK. Więc zastanawiam się czy to wina routera, czy po prostu ma tak być.
Tak jak napisałem stary TP LINK który ożył na nowo zapewnia większe pokrycie WI Fi (Gargoyle: 1.9.2.3).

Akurat v1 słynie z tego, że ma mocne radio więc ja bym się nie zdziwił, że lepiej sobie radzi w tej kwestii od nowszych rewizji. Możesz ewentualnie spróbować na innych kanałach (moc jest ograniczana na końcach więc lepiej celuj w środek pasma).

19

Ja czytałem, że sporo użytkowników zauważyło znacznie poprawione działanie WiFi na LEDE.
Możesz spróbować wgrać i zobaczyć. Jak Ci się nie spodoba to zawsze możesz do oryginalnego firmware wrócić.

20

Będę monotematyczny ale polecam Vodafone 802 (koniecznie z wgranym OpenWRT) cena na alledrogo 58zł z przesyłką i 12m gwarancji.

21

Przestań już śmiecić po wszystkich wątkach o tym routerze. Raz napisałeś, wystarczy.

22

Niestety po dwóch tygodniach Tp-link 1043 v4 wraca do sklepu te wi-fi to porażka.
Odnoszę wrażenie że z każdym dniem zasięg jest coraz mniejszy.  Będzie wymiana na nowy zobaczymy co pokaże (mam nadzieję że to był wadliwy egzemplarz).

23

Ja posiadam v4 i akuratnie z WiFi nie mam żadnych problemów.

24 (edytowany przez Yago 2019-01-17 21:56:21)

Witam odzywam się ponownie po półtorej roku pracy na TP LINK WR1043ND V4.
Myślę że samo urządzenie zapewne nie jest złe ale w porównaniu do poprzedniego modelu coś jest nie tak,
głównie chodzi mi zasięg wi-fi (pamiętam że któryś z kolegów zwracał uwagę że jest słabszy nadajnik), no tu po wymianie dwóch egzemplarzy zasięg do mocnych nie należy.
Żeby poprawić zasięg zakupiłem Xiaomi repeater v2, teoretycznie wszystko uległo poprawie.
Ale od jakiegoś czasu zaczęło to wszystko zwalniać, resetowałem router kilku krotnie ale nic specjalnego do życia
to nie wniosło.   
Nie wiem czy w jakiś sposób router powinien być skonfigurowany?
Czy jak to mój kumpel powiedział: A ty nie zauważyłeś że sprzęt komputerowy po pewnym czasie zaczyna żyć własnym życiem.
Oczywiście tp link stoi na fabrycznym firmware, obsługuje TV, 2*drukarka, 4*laptop, tablet,4*telefon, chyba znów skuszę się na zmianę jak w poprzednim,czy ewentualnie możecie coś polecić ?
Oczywiście dodam że stary 1043 jest sprawny i czeka na odpalenie gdyby coś się nie udało.