1

Temat: jaki router z VLAN

Potrzebuję router do kablówki u kuzyna- ale taki który będzie posiadał porty VLAN.
Konkretnie to kabłówka dosyła sygnał po porcie WAN ale po necie jest jeszcze odbierana telewizja IPTV ze specjalnym dedykowanym tunerem.
W starym routerze DLink było tak że do tego IPTV były przypisane dwa porty.
Ja zmieniłem router u tego wujka na TPlink TL-WR842N. Net działa , porty przekierowane , wszystko OK a on mówi ze jeszcze tuner IPTV. Tego nie wiedzialem ze on to ma i klops. Tak zostało.
Tak na 100% to nie mam pewniackiej wiedzy więc podpytuję tutaj.
Rozumiem dotąd że te VLAN to taki port w routerze który moze być zarządzalny i przyporządkowany jakiemuś urządzeniu.
Ten TPLink chyba tego nie ma ale czytałem ze można wgrać oprogramowanie alternatywne i wtedy ten VLAN będzie ale czy do niego jest coś -być może jest jakiś gargoyle lub tomato.

co powinienem zrobić ?

2

Odp: jaki router z VLAN

Zainstalować openwrt/lede/gargoyle, przeczytać https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan  i zrobić tak jak potrzebujesz.

W zależności od tego na jakich numerach vlanów to leci możesz potrzebować inny sprzęt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No pięknie , dzięki Cezary ale czy orientujesz się czy  gargoyle - który własnie zassałem wgrany do tego routera będzie miał tą funkcję ?
Bo mam w domu TP 3600 v1 z gargoyle i nie widzę takich opcji , a moze nie wiem jak to wygląda.

Podpowiesz ?

4

Jakich funkcji nie ma? Tego nie znajdziesz w gui, konfigurację jest ręcznie przez ssh. Nie przeczytałeś poradnika...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.