Temat: sewer na routerze

witam
jaki jest najtańszy router z usb na ktorym odpale :

- na początek czujnik temperatury dokładnie ten https://sklep.avt.pl/avt570usb.html w tym momencie sa zamontowane tylko dwie czujki ale będzie łącznie 8 pod windowsem i lunuxem dziala bez problemu

-kamerę hd jeszcze nie wiem jaka dokładnie pewnie najtańsza w przyszlosci może będzie ich ze 3

- dysk lub pendriv na którym będzie to wszystko zapisywane

-hub usb najlepiej pasywny zeby to wszystko spiac pod jedno usb routera

ten roter będzie podpięty pod ten co mam obecnie czyli fritzbox 4040 a później moze zmienię oba na jakis jeden zastanawiam sie nad Archer c7
na początek chciałem taki do testów jak to wszystko będzie działać i myślałem  nad TL-MR3420

2

Odp: sewer na routerze

Mało flash. Musisz dołączyć hub usb, zrobić extroota i dopiero możesz zrobić resztę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a jaki router byl by z większym Flashem żeby nie robić extroota ??
i czy te kamery zadziałają : Creative Live! Cam Sync ,Microsoft LifeCam HD-3000,Creative Live!Cam Chat HD ??

4

Nazwy nic nie mówią. Podłącz pod usb i pokaż vid/pid to dostaniesz odpowiedź czy działają czy nie.

Z tych najtańszych - pewnie TL-WR1043NDv1, choć tam też się szybko flash skończy. 1043v4 były by lepszy

5

Skoro już teraz planujesz kamery hd to na twoim miejscu nie pakowałbym to do routera tylko kupił Rpi3. Kosztuje niewiele drożej niż 1043v4.

6

nie chce Rpi3 , zauważyłem ze pojawiły sie na znanym serwisie routerki w dobrej cenie i biorę teraz tylko te trzy pod uwagę tzn

-TP-LINK TL-WR1043ND v2 byl by dodatkowym
-TP-LINK Archer C7 v2 byl by jako głównyw domu i wtedy sprzedałbym fritza
-TP-LINK TL-WDR4300 v1 byl by dodatkowym

jak wygląda sprawa ze wsparciem alternatywnym dla tych urządzeń ?? czy w miarę często firmware jest aktualizowany ??

7

Wszystkie są wspierane. Alternatywne cały czas są rozwijane.

8

a czy z radiem 5 Ghz  nie ma problemu na Archer C7 ?? bo na necie rożne rzeczy o tym piszą

9

Co/gdzie piszą? Działa po prostu.

10

Jakiś czas temu było mówione o restartującym się routerze po podłączeniu urządzenia z kartą Killer™ Wireless-AC. Poprawka była dostępna w wersji testowej oficjalnego firmware ale nie była dostępna publicznie w LEDE. Nie wiem czy to się zmieniło.

Jeżeli nie posiadasz laptopa Dell XPS albo innego urządzenia z tą kartą to nie powinieneś mieć problemów.

11

kupiłem w końcu TP-LINK Archer C7 v2 który okazał sie kompletna porażką byc może byl jakoś zablokowany tak jak pisałem w tym wątku :
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=15582
czyli nie dało sie wgrać openwrt a gorgoyle uszkodziło router
Puki co jestem w punkcie wyjścia i szukam dalej jakiegoś routera

12

Nadal archer smile

13

IMHO warto zastanowić się nad dołożeniem do mocnego i dobrze wspieranego routera z dużym flashem i najlepiej trybem ratunkowym w uboot. Z tańszych może być któryś z Netgearów WNDR (może 4700?) z droższych R7800. Dlaczego Netgear? Bo ma sprawnie działający tryb ratunkowy w uboot (już mi się przydawał), dużo RAM i flash, mocne USB i wifi (pozbyłem się repeatera) a R7800 eSATA (w sam raz pod jakiegoś SSD). Przesiadka z TP-Linka warta każdego grosza. Ale to tylko moja opinia a wybór Twój.

Wally

14 (edytowany przez jzef 2017-04-30 05:29:56)

michu1401 napisał/a:

na początek chciałem taki do testów jak to wszystko będzie działać i myślałem  nad TL-MR3420

Jak do zabawy to jak najtańszy szukaj np. HG553. Ja używam takiego normalnie z OpenWrt CC i działa mi na tym non-stop motion z podłączoną dokładnie taką samą kamerką Microsoft HD-3000. Do tego serwer PXE na pendrive'ie na drugim porcie USB bez żadnego huba. Router podłączony do głównego kablem Ethernet a Wifi wyłączone. Tylko na allegro drogo chcą bo 129zł. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz o wiele taniej np. tu 40zł z przesyłką ROUTER VODAFONE HUAWEI HG553

Po co do testów wydawać kilka stów jak można grosze i mieć to samo smile

Zobacz co można zrobić z tym routerem smile
OpenWRT: Asterisk 11 + local SIP client + Internet Radio WiFI
Wykrywanie ruchu i SMS

15

Ja bym Ci jednak radził kupić pod sam serwer jakieś raspberry albo innego klona, prędzej czy później i tak sam dojdziesz do tego, że to lepszy pomysł. Chyba, że kupisz jakiś ruter w cenie 3x archer C7 ale wtedy ekonomicznie będzie to średnio wyglądać, równie dobrze możesz kupić jakieś tanie synology albo qnapa i każdy ruter się przy nich może schować.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

16

kupiłem w końcu  TL-WDR4300 używany w bardzo dobrym stanie za 100 zl na razie do testów a później sie zobaczy .
Wgrałem bez problemu LuCI LEDE 17.01-SNAPSHOT i juz mam problem bo chciałem zainstalować nettempa a tu kicha wywala mi takie błędy
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package php5-cgi.
* opkg_install_cmd: Cannot install package php5-mod-pdo-sqlite.
* opkg_install_cmd: Cannot install package php5-mod-sqlite3.
* opkg_install_cmd: Cannot install package rrdtool.
* opkg_install_cmd: Cannot install package digitemp.
* opkg_install_cmd: Cannot install package digitemp-usb.
* opkg_install_cmd: Cannot install package php5-mod-session.
* opkg_install_cmd: Cannot install package digitemp-usb.

o co chodzi z tymi błędami ??

17

W lede jest php7 nie php5. Nie pisz poleceń w ciemno tylko dostosuj polecenia. Aha, i digitempa nie ma.

18

przesiadlem sie z LEDE na gorgoyle bo jednak jest duzo lepszy dla mnie . Ale nadal mam problem zeby ustawic moje czujniki temp.
Domoticz sie instaluje bez problemu ale jak tam wybieram 1wire to zawiesza mi domoticza
jedynie co dziala to  screen /dev/ttyUSB0 19200