876

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Tak jest. Całe to forum jest o alternatywnym oprogramowaniu...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

877

dobra co by więcej się nie wygłupiać... ostateczne pytanie: czy Twoim zdaniem kupno huawei 3372 hilink z tym routerem w wersji v4 będzie dobrym wyborem dla zwykłego śmiertelnika nieoczekującego cudów (ma działać nie zrywać połączenia i wysyłać sieć wifi na nieduże mieszkanie)? taki zestaw wychodzi około 390 zł więc w budżecie się mieści

878

Tak, może być niezłym rozwiązaniem.

879

dobra. no to chyba się na taki zestaw zdecyduję. bardzo dziękuję za odpowiedzi Cezary, przepraszam też za swoją tępotę w tej dziedzinie. uprzedzam jednak, że jak będę miał problemy z ustawieniem zestawu to będę też pisał big_smile
PS patrzyłem też na jakieś modele C2, C1200 i inne podobne ale v4 miał od wszystkich lepsze parametry. no to chyba powinno to jakoś działać:)

880

Niektóre routery i modele nie są wspierane przez openwrt lub nie są wspierane w całości (np. wifi nie działa). Więc zanim cokolwiek kupisz - google w dłoń i sprawdź.

881

Cezary napisał/a:

Niektóre routery i modele nie są wspierane przez openwrt lub nie są wspierane w całości (np. wifi nie działa). Więc zanim cokolwiek kupisz - google w dłoń i sprawdź.

No ale przecież Ty wiesz czy jest wspierany czy nie;> to skąd ta dwuznacznosc i tajemniczość?;)

882

Napisałeś C1200 - ten nie jest.

883

z tego co wyszukałem na forum i w google ogólnie wersja v4 przez jakieś LEDE rozwojowe. czyli nie wiadomo do końca.

884

Źle szukałeś. LEDE ma swoje wydanie stabilne i v4 jest normalnie obsługiwane.

885

nawet chyba znalazłem teraz. czy oprócz podłączenia kablem do komputera i z pozycji www wgrać FW wymaga to jakiś innych komplikacji?

886

Nie.

887

w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zamówić zestaw smile

888 (edytowany przez mvincm 2017-04-18 19:30:58)

Dla wszystkich mających możliwość kupienia z USA (ktoś jedzie, ktoś i tak coś wysyła do PL itd.) nie ma lepszej propozycji niż ta:

https://www.amazon.com/Linksys-WRT1200A … +WRT1200AC

czyli Linksys WRT1200AC AC1200 Dual Band Smart Wi-Fi Router (Certified Refurbished) za 50USD

Pozdrawiam,
MvincM

889

Cześć.
Mojego 1043 V1 dopada koniec. Przestaje sobie radzić w sieci domowej. Wgrałem jeszcze raz oprogramowanie, ale nie pomogło. Na co sensowne go mogę zamienić?
Myślałem nad 1043 V4 lub czymś innym do 300pln, gdzie mogę wgrać openwrt.
Dzieki

TL-WR1043ND Gargoyle:
1.6.2.2 (r42647),  by obsy oraz NAS z MiniDLNA i Transmission

wcześnej: HUB aktywny + drukarka + USB 2,5" + miniDLNA z napisami + torrent

890

WR1043ND v4 to ok. 180zł.
CPU: 750Mhz, 64MB RAM, 16MB Flash. WiFi 2.4Ghz b/g/n

TP-Link Archer C7 2.0 to ok. 350zł
CPU 720Mhz, 128MB RAM, 16MB Flash. WiFi 2.4Ghz b/g/n oraz 5Ghz a/ac

Oba te modele obsługują łączę do ok. 120-140Mb przy włączonej funkcji SQM/QoS. Bez tego znacznie więcej.

Ewentualnie jeżeli jesteś zadowolony z WiFi w v1 to możesz ustawić go jako AP (Access Point) i jako router zakupić Ubiquiti EdgeRouter X. CPU 2x880Mhz, 256Mb RAM, 256Mb Flash.

Jednak zanim kupisz wiedz, że nie można wrócić do oryginalnego oprogramowania po wgraniu LEDE na EdgeRouter X.

891

r43k3n napisał/a:

Jednak zanim kupisz wiedz, że nie można wrócić do oryginalnego oprogramowania po wgraniu LEDE na EdgeRouter X.

O, a czemu? Nie da rady zrzucić całego wsadu z NAND w U-Boot i ewentualnie w razie potrzeby wgrać go tą samą drogą?

892

W moim przypadku się nie dało. Jak wspomniałem, rozmiar RAM i Flash to 256MB i jest po prostu za mało RAMu by wrzucić obraz przez dd. Nie ma na ten moment żadnej "sprawdzonej" procedury na powrót do oryginalnego oprogramowania. Tylko kilku osobom to się udało ale z tego co czytałem i tak były z tym problemy i błędy po takim zabiegu. Producent nie udostępnia obrazów systemu dla tego modelu także jak się coś uwali tak konkretnie to po prostu nie ma możliwości wgrania oryginalnego firmware na nowo.

Próbowałem system przywrócić również przy użyciu sshfs i co prawda niby dd zakończyło sukcesem ale po restarcie był kernel panic, bo nie znaleziono rootfs czy jakoś tak.

893

Zobacz np. https://community.ubnt.com/t5/EdgeMAX/W … ue#M128405  może jednak się da?

894

Widziałem to i w moim przypadku wyskakiwały nowe błędy, o których nie ma mowy na forum. Straciłem już wtedy cierpliwość.
Tak jak wspomniałem wcześniej, istnieją metody przywrócenia oryginalnego oprogramowania, które działały u kogoś ale nie koniecznie działały innym osobom.

Tak czy inaczej wszystko sprowadza się do metody prób i błędów. Inne urządzenia posiadają normalny plik do wgrania zazwyczaj przez TFTP. Sam producent wydaje się być obojętny na prośby swoich użytkowników o udostępnienie metody recovery firmware. Model Ubiquiti EdgeRouter Lite takową posiada. Widziałem wpis użytkownika, któremu skończyło się miejsce na Flash i urządzenie nie nadawało się do pracy. Producent nie był tym wzruszony i użytkownik został pozostawiony sam sobie i chyba z pomocą forum i innych użytkowników udało mu się przywrócić urządzenie do działania.

Jeżeli ktoś chce używać LEDE to nie powinien mieć problemu. Wspominam tylko o tym na wypadek, gdyby wymagane było skorzystanie z gwarancji na urządzenie.

895 (edytowany przez tOmki 2017-04-27 08:11:23)

Szukam porządnego modemu/routera do LTE:
Router TP-LINK TL-MR6400 4G LTE WiFi SIM 300Mb/s czy ROUTER TP-LINK ARCHER MR200 AC750 LTE 4G SIM ??

A może coś innego ?

ps. Miał ktoś doczynienia z urządzeniami firmy Dovado ?

896

Dovado w sumie bierz w ciemno - ale używaj z oryginalnym softem.

Do tplinka mr6400 dorobiłem obrazem bo ktoś zrobił wsparcie, ale więcej nie powiem bo nie używałem go.

897

Witam.Posiadam router Tp-link WDR3500(do tej pory użytkowany w sieci kablowej). Czytałem, że po zmianie softu będzie obsługiwał modemy USB. Mam umowę z Play na internet LTE.
Może ktoś polecić jakiś modem, który będzie dobrze współpracował z tym routerem?
Mieszkam w Warszawie, w pobliżu 2 nadajniki ok.300-400m.

898

Huawei E3372 (i później przeflashuj go na hilinka). Powinno być dobrze, ale jak coś to możesz zaopatrzyć się w dobry hub usb z własnym zasilaniem.

899

Czy kupić od razu hilinka, bo takie też są w sprzedaży?
Co sądzisz o takich ofertach:
1.http://allegro.pl/router-do-modem-3g-4g-lte-huawei-e398-e3372-hilink-i6619524383.html
2.http://allegro.pl/stabilny-zestaw-lte-dovado-3gn-huawei-e398-i6791094427.html
Czy lepiej kupić sam modem i pozostać przy moim routerze?

900

Sa od razu w hilinku, tak.

Dovado są w ogóle polecane pod modemy, ale na oryginalnym softcie. W związku z tym są mało dla mnie interesujące smile