1

Temat: poszukiwany pomysł na status otwarcia bramy garażowej

Zastanawiam się jak zrealizować pokazywanie statusu zamknięcia i otwarcia bramy garażowej z wykorzystaniem routera z przekaźnikiem.
USB Relay - w routerze są graficzne piękne ikony (zielone lub czerwone) w zależności od stanu przekaźnika. Ale... brama a właściwie jej otwieranie działa na zasadzie zwarcia zworek w napędzie bramy. Zwarcie raz i się otwiera,  zwarcie dwa i zatrzymuje, zwarcie trzy zamyka.itd. Wystarczy małe przetasowanie i zielona ikona w przekaźniku będzie zmykała bramę zamiast otwierać.
Zastanawiałem się nad użyciem kontaktronu na bramie ale jak to podłączyć pod router i żeby jeszcze był status?

2

Odp: poszukiwany pomysł na status otwarcia bramy garażowej

Zwykły kontrakton/cokolwiek co daje stan otworzony/zamknięty i to albo wpuszczasz bezpośrednio na gpio routera (mało polecane) albo robisz czujnik z arduino/esp/cokolwiek i przesyłasz np. bezprzewodowo do routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja polecam na arduino sobie coś takiego wykonać. Mam u siebie w bloku w piwnicy alarm otwarcia drzwi do komórki i okienka (dużo złodziei). U mnie działa to na Arduino Uno z nakładką Ethernet Shield, kabel sobie puściłem rurką chyba od Netii bo w piwnicach mają sprzęt (nie pytałem w sumie o zgodę ale już 2 lata tak jest grzebią przy tym co chwilę a kabla nikt nie rusza), do tego krańcówka za 2zł. Całość podpięta jest do routera, z prostym interfejsem WWW który pokazuje zieloną kropkę gdy drzwi są zamknięte albo czerwoną i leci dźwięk alarmu gdy są otwartę, strona odświeża się co 10 sekund i działa 24/7 na rejestratorze z kamer który ma przeglądarkę. Jeżeli ja wchodzę do piwnicy to wciskam mikroswitch który rozbraja system na 10 minut smile

Myślę, że podobnie mógłbyś to zrealizować z bramą to sobie zrealizować, tylko zamiast ethernet shield użyć sobie wlan shield smile

4

esp8266 za ułamek ceny tego...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.