1 (edytowany przez krixpl 2017-04-17 20:42:05)

Temat: WD MyNet N750, rozbudowa o zewnętrzne anteny WiFi

Witam ponownie, zachęcony profesjonalizmem pomocy jaki został mi zaoferowany w ostatnim moim wątku, zwracam się do was ponownie z prośbą o pomoc.

Posiadam router WD MyNet N750 jako główne urządzenie do rozdzielania internetu, na nim OpenWRT by Luci. O ile o jakość sygnału po kablu nie narzekam bo jest bardzo dobrze (internet 1Gb/s, przy pobieraniu na dysk SSD plików, prędkości podchodzą pod 90-95MB/s więc wydaje mi się, że jest bardzo OK) o tyle Wi-Fi mimo, że działa dobrze (prędkościowo) to jego zasięg jest tragiczny.
W aktualnym miejscu zamieszkania, gdzie mieszkanie ma pow. 45m2 w pokojach najdalej oddalonych od routera laptop czy telefon działa na jednej kreseczce zasięgu. Niby daje rade ale spadek prędkości jest duży, a mało tego jestem na etapie przenoszenia się do nowego mieszkania, gdzie powierzchnia to już blisko 110m2 i chciałbym ją "wypełnić" zasięgiem WiFi dobrej jakości przynajmniej w 80%. Nie chcę się bawić w zmianę routera bo ten jest dobry, a z reapaterami mam złe doświadczenia.

Nie znalazłem nigdzie w sieci informacji ile dBi ma każda z anten wbudowanych w router (jest ich 5). Mogę jednak przypuszczać, że jest to 5dBi lub mniej (porównywałem z innym routerem z anteną 5dBi).

Zamysł jest taki: chciałbym z tego routera wyprowadzić na zewnątrz gniazda RP-SMA i przykręcić do nich antenki po 8-12dBi każda.

Po otwarciu routera, zauważyłem, że jest łącznie 5 anten, małych panelowych. 3 z nich są przymocowane do płytki za pomocą gniazd U.fl(f), dwie są przylutowane ale także posiadają swoje gniazda. Tutaj może załączę zdjęcia aby zobrazować jak to wygląda.
http://storage1.static.itmages.com/i/17/0417/s_1492456805_2417227_9f0f148c9f.jpg http://storage1.static.itmages.com/i/17/0417/s_1492456804_1912850_bf196f3d57.jpg

I teraz konsensus tego wątku czyli moje pytanie czy to co chcę zrobić ma jakikolwiek sens. Otóż:
1. Chciałbym zakupić 5 tego typu przejściówek z U.fl(f) na RP-SMA
http://storage6.static.itmages.com/i/17/0417/s_1492456964_5917612_ad1d1c6a79.png

2. Wywiercić 5 otworów w bocznej ścianie routera i przez nie wyprowadzić gniazda RP-SMA.

3. Podłączyć pod to anteny o znamionowym zysku 12dBi
http://storage9.static.itmages.com/i/17/0417/s_1492457099_8097744_0bc0c1046d.png

Zdaję sobie sprawę, że te anteny które pokazałem mogą być szmelcem i te 12dBi to tylko na papierze jest. W związku z tym jestem gotów ewentualnie dopłacić do czegoś lepszego.

Czy pomysł który przedstawiłem jest realny do wykonania? Czy ma sens? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam gorąco smile

//edit
Te przylutowane anteny wychodzi na to, że są od 2,4GHz a te na gniazdach są od 5GHz więc zdaję sobie sprawę, że muszę zakupić odpowiednie anteny

2

Odp: WD MyNet N750, rozbudowa o zewnętrzne anteny WiFi

Te obok przylutowanych anten to nie są gniada uFL tylko testowe służące do kalibracji radia. Te pigtaile które pokazałeś w (1) nie podłączysz do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Okej rozumiem w zupełności, jak zwykle niezawodny Pan Cezary, niezmiernie mi miło, że zainteresował się Pan tematem smile

Mimo to, istnieje szansa wlutować się ze swoim przewodem posiadając wyłącznie lutownice kolbową (plus oczywiście rzeczy do lutowania, cyna, kalafonia itp)? Jak wygląda budowa takiego przewodu? Muszę wykonać dwa luty? Powiedzmy masa i sygnał? Czy jest tam więcej żył do przylutowania?

No i oczywiście Panie Czarku prosiłbym o odpowiedź, czy to coś da.

Dziękuję.

4

Sygnał i masa, możesz się wlutować zamiast tych wbudowanych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dobrze jutro zrobię zamówienie i będę z tym walczył, prosiłbym w zasadzie o nie zamykanie tematu, wrzucę relację jak poszło ze zdjęciami, może ktoś kiedyś będzie googlował czegoś podobnego to mu się przyda smile

Dziękuję i pozdrawiam! smile

6

Dodawałem zewnętrzne antenty do swojego n750 i nie było zbytniej różnicy więc jak dla mnie gra nie była warta świeczki.