Temat: WD MyNet N750, rozbudowa o zewnętrzne anteny WiFi
Witam ponownie, zachęcony profesjonalizmem pomocy jaki został mi zaoferowany w ostatnim moim wątku, zwracam się do was ponownie z prośbą o pomoc.
Posiadam router WD MyNet N750 jako główne urządzenie do rozdzielania internetu, na nim OpenWRT by Luci. O ile o jakość sygnału po kablu nie narzekam bo jest bardzo dobrze (internet 1Gb/s, przy pobieraniu na dysk SSD plików, prędkości podchodzą pod 90-95MB/s więc wydaje mi się, że jest bardzo OK) o tyle Wi-Fi mimo, że działa dobrze (prędkościowo) to jego zasięg jest tragiczny.
W aktualnym miejscu zamieszkania, gdzie mieszkanie ma pow. 45m2 w pokojach najdalej oddalonych od routera laptop czy telefon działa na jednej kreseczce zasięgu. Niby daje rade ale spadek prędkości jest duży, a mało tego jestem na etapie przenoszenia się do nowego mieszkania, gdzie powierzchnia to już blisko 110m2 i chciałbym ją "wypełnić" zasięgiem WiFi dobrej jakości przynajmniej w 80%. Nie chcę się bawić w zmianę routera bo ten jest dobry, a z reapaterami mam złe doświadczenia.
Nie znalazłem nigdzie w sieci informacji ile dBi ma każda z anten wbudowanych w router (jest ich 5). Mogę jednak przypuszczać, że jest to 5dBi lub mniej (porównywałem z innym routerem z anteną 5dBi).
Zamysł jest taki: chciałbym z tego routera wyprowadzić na zewnątrz gniazda RP-SMA i przykręcić do nich antenki po 8-12dBi każda.
Po otwarciu routera, zauważyłem, że jest łącznie 5 anten, małych panelowych. 3 z nich są przymocowane do płytki za pomocą gniazd U.fl(f), dwie są przylutowane ale także posiadają swoje gniazda. Tutaj może załączę zdjęcia aby zobrazować jak to wygląda.

I teraz konsensus tego wątku czyli moje pytanie czy to co chcę zrobić ma jakikolwiek sens. Otóż:
1. Chciałbym zakupić 5 tego typu przejściówek z U.fl(f) na RP-SMA
2. Wywiercić 5 otworów w bocznej ścianie routera i przez nie wyprowadzić gniazda RP-SMA.
3. Podłączyć pod to anteny o znamionowym zysku 12dBi
Zdaję sobie sprawę, że te anteny które pokazałem mogą być szmelcem i te 12dBi to tylko na papierze jest. W związku z tym jestem gotów ewentualnie dopłacić do czegoś lepszego.
Czy pomysł który przedstawiłem jest realny do wykonania? Czy ma sens? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam gorąco ![]()
//edit
Te przylutowane anteny wychodzi na to, że są od 2,4GHz a te na gniazdach są od 5GHz więc zdaję sobie sprawę, że muszę zakupić odpowiednie anteny