1 (edytowany przez m4rsh4ll 2008-11-20 15:24:31)

Temat: WL-500GP + OpenWRT + konfiguracja Dysku zewnętrznego + USB + rTorrent

Witam, jako iż jestem zielony w temacie pozwolę sobie poprosić co łaskawszych forumowiczów o pomoc krok po kroku, jak skonfigurować OpenWRT

pod routerem asusa WL-500GP. Otóż w obecnej chwili siedzę pod oficjalnym firmware asusa i chciałbym zmienić go na OpenWRT i na dołączonym dysku zainstalować najlepszego klienta torrenta dostępnego na ten router, czyli rTorrent.

Jak rozumiem pierwsze podejście do tematu to wgranie do routera odpowiedniego oprogramowania,
otóż nie posiadam programu do wgrywania, płyta mi gdzieś zginęła a odpowiedniego programu na stronie assusa nie mogę znalezc, być może ktoś będzie łaskaw i poda mi link do tegoż programu. Sam posiadam program tftp.exe czy mogę go użyć ?

server:      192.168.1.1
password:  admin
file:           openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx (czy jest jakaś nowsza wersja pod mój router ?)

Czy dobrze myślę ?

http://img266.imageshack.us/img266/8/upgradeutylityye3.jpg

Druga możliwość to przez linię komend:
tutaj wcześniej występowały problemy gdy wgrywałem software firmowy
pisało connection timeout czy jakoś tak

więc mogę próbować takim sposobem ? dodam że mam windowsa xp proffessional

tftp 192.168.1.1
tftp> binary
tftp> trace

tutaj przechodzę w "diag mode"

tftp> put openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx

lub spróbować waszego sposobu ze strony

dla tftp

tftp --trace --option "timeout 1" --option "mode octet" --put --local-file openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx 192.168.1.1

to pod cmd mam wpisać ?

Pózniej jak rozumiem mam zrobić to:

Po przesłaniu obrazu koniecznie trzeba odczekać kilka minut (polecam zostawienie routera w spokoju na 10 minut), a następnie odłączyć i podłączyć zasilanie (po flashowaniu nie następuje restart urządzenia). OpenWrt powinien być już zainstalowany.

Pierwszą czynnością powinno być przywrócenie pierwotnych parametrów. W tym celu należy połączyć sie telnetem z ruterem

telnet 192.168.1.1

i wydać polecenia

mtd erase nvram
     reboot

Polecenie to można pominąć, jeżeli chcemy zachować bieżące ustawienia.

Po restarcie urządzenia posiada on już standardowy adres IP (czyli 192.168.1.1). Jeżeli posiadał on inny adres to należy na komputerze ponownie ustawić adres IP

ifconfig eth0 down
     ifconfig eth0 192.168.1.2 up

Następną czynnością powinno być ustawienie hasła i wyłączenie telnetu, czyli:

telnet 192.168.1.1
     passwd
     exit

Po zmianie hasła można się do routera podłączyć tylko poprzez ssh.

ssh root@192.168.1.1

W niektórych przypadkach może być wymagane odpowiednie ustawienie interfejsów. OpenWrt 0.9 powinien wykonać to przy starcie systemu więc ten krok może być pominięty.

nvram set wlan_ifname=eth2
     nvram set lan_ifname=br0
     nvram set lan_ifnames="vlan0 eth2"

nvram set wan_ifname=vlan1
     nvram set wan_device=eth0

nvram set vlan0ports="1 2 3 4 5*"
     nvram set vlan1ports="0 5"

Ponieważ WL-500gP posiada 32MiB ramu (a czasami widoczne jest tylko 16MiB o czym można się przekonać wydając polecenie free), należy dodatkowo wprowadzić jeszcze odblokowanie "zaginionej 16":

nvram set sdram_init=0x0009
     nvram set sdram_ncdl=0

Całość zapisujemy i restartujemy urządzenie

nvram commit
     reboot

Po wykonaniu tych czynności dysponujemy zainstalowanym i działającym OpenWrt na WL-500gP.

Jeśli się nie uda to zostaje sposób z tym programem, którego nie posiadam do wgrywania softu ze strony assusa, bardzo bym prosił o linka.

Ok po wgranym sofcie:

Gdy już mam zainstalowany OpenWrt, chciałbym mieć dostęp do internetu na komputerze. Moj internet jest podłączony za pomocą modemu do routera, który rozdziela na dwa komputery internet. W zwykłym firmware wystarczyło mi sklonować adres mac komputera do którego był pierwszy podłączony komputer. Czyli, aby mieć dostęp do internetu muszę sklonować MAC na routerze z już zainstalowanym OpenWrt tak ?
Jak sklonuję to będzie automatycznie rozdzielał na dwa komputery internet ? Czy muszę sie bawić dodatkowo ?

Klonowanie przeprowadzam w ten sposób ?

3.7. How do I configure MAC address cloning in OpenWrt?

To enable MAC address cloning in OpenWrt on the WAN interface you have to set the wan_hwaddr NVRAM variable.

nvram set wan_hwaddr="aa:bb:cc:dd:ee:ff"
nvram commit

After that reboot your Wrt router.

reboot

Now check the MAC address on the your WAN interface with the ifconfig command. Your WAN interface should have the MAC address which you set in the NVRAM variable above.

Czy po tym działaniu będę miał już internet na komputerze ? Pisze o jakimś interfejsie WAN, czy jego także trzeba jakoś specjalnie doinstalowywać, kompilować coś ażeby mi automatycznie rozdzielił internet na dwa komputery ? Ponieważ w tym oprogramowaniu firmowym,
wystarczyło wpisać adres MAC z karty sieciowej i router sam sobie pobrał resztę danych, automatycznie rozdzielił internet. Dodam iż internet nie działał na drugim komputerze ponieważ jest przypisany chyba do MAC-a karty sieciowej innego.

Powiedzmy że mam już internet co dalej ? Chciałbym mieć tak jak w starym software taki interfejs okienkowy co się wchodziło na strone http://192.168.1.1 i tam było menu. Czytałem że sa takie dodatki, który podejdzie pod mój router ? Czy może ktoś podać linka z tym jak przeprowadzić kompilacje czegoś takiego. Czy trzeba coś wczesniej dodawać ?

OK nastepny krok to jak rozumiem robienie USB, montowanie dysku. ? Formatowanie dysku na partycje linuksowe? Jakie i jak to zrobic ?

Jakieś opisy i linki jak to zrobić dla mojego routera. Czy jeszcze coś trzeba wcześniej doisntalować. Proszę nie pomijać żadnych szczegółów.

Dalej zostaje kompilacja i instalacja rTorrenta ? Mogę poprosić o jakieś linki co i jak mam robić.
Chciałbym też mieć nakładkę taką żeby wchodzić przez stronę i sobie dodawać torrenty przyciskami. I żebym miał różne statystyki, oraż pokazywało ilośc seedów, peersów prędkość sciągania wysyłania i takie tam.

Prosiłbym o opis krok po kroku, bądz przynajmniej do miejsca w którym mój router będzie rozdzialał internet pod OpenWrt, to poszukam sam i pokompinuje na zagranicznych forach co dalej.

Chciałbym mieć coś takiego podobnego, widziałem takie i mi się spodobało sam używałem ale kompilacja i krok po kroku co i jak nie znalazłem nigdzie:

http://img214.imageshack.us/img214/4081/daemonlogav6.png

pozdrawiam i z góry dziękuje za każde info !

2

Odp: WL-500GP + OpenWRT + konfiguracja Dysku zewnętrznego + USB + rTorrent

m4rsh4ll napisał/a:

Witam, jako iż jestem zielony w temacie pozwolę sobie poprosić co łaskawszych forumowiczów o pomoc krok po kroku, jak skonfigurować OpenWRT

pod routerem asusa WL-500GP. Otóż w obecnej chwili siedzę pod oficjalnym firmware asusa i chciałbym zmienić go na OpenWRT i na dołączonym dysku zainstalować najlepszego klienta torrenta dostępnego na ten router, czyli rTorrent.

Jak rozumiem pierwsze podejście do tematu to wgranie do routera odpowiedniego oprogramowania,
otóż nie posiadam programu do wgrywania, płyta mi gdzieś zginęła a odpowiedniego programu na stronie assusa nie mogę znalezc, być może ktoś będzie łaskaw i poda mi link do tegoż programu. Sam posiadam program tftp.exe czy mogę go użyć ?

Tak.  To jest właśnie klient tftp. Wprowadzasz ruter w diagmode i przy pomocy tego klienta wysyłasz firmware do rutera. Opisane na openwrt.pl

server:      192.168.1.1
password:  admin
file:           openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx (czy jest jakaś nowsza wersja pod mój router ?)

Czy dobrze myślę ?

Kamikaze 8.09(rc1). Nie używaj whiterussian ani 7.09, chociażby dlatego, że rtorrent jest już standardowo w 8.09. obraz do ściągnięcia z http://downloads.openwrt.org/kamikaze/8 … /brcm-2.4/

Druga możliwość to przez linię komend:
tutaj wcześniej występowały problemy gdy wgrywałem software firmowy
pisało connection timeout czy jakoś tak

więc mogę próbować takim sposobem ? dodam że mam windowsa xp proffessional

tftp 192.168.1.1
tftp> binary
tftp> trace

tutaj przechodzę w "diag mode"

tftp> put openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx

tak, generlanie

lub spróbować waszego sposobu ze strony

dla tftp

tftp --trace --option "timeout 1" --option "mode octet" --put --local-file openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx 192.168.1.1

to pod cmd mam wpisać ?

A to jest polecenie dla linuksowego tftp. Zakładam że używasz windowsa, więc to pierwsze.

Pózniej jak rozumiem mam zrobić to:

Po przesłaniu obrazu koniecznie trzeba odczekać kilka minut (polecam zostawienie routera w spokoju na 10 minut), a następnie odłączyć i podłączyć zasilanie (po flashowaniu nie następuje restart urządzenia). OpenWrt powinien być już zainstalowany.

Pierwszą czynnością powinno być przywrócenie pierwotnych parametrów. W tym celu należy połączyć sie telnetem z ruterem

telnet 192.168.1.1

i wydać polecenia

mtd erase nvram
     reboot

Polecenie to można pominąć, jeżeli chcemy zachować bieżące ustawienia.

Po restarcie urządzenia posiada on już standardowy adres IP (czyli 192.168.1.1). Jeżeli posiadał on inny adres to należy na komputerze ponownie ustawić adres IP

ifconfig eth0 down
     ifconfig eth0 192.168.1.2 up

Następną czynnością powinno być ustawienie hasła i wyłączenie telnetu, czyli:

telnet 192.168.1.1
     passwd
     exit

Po zmianie hasła można się do routera podłączyć tylko poprzez ssh.

ssh root@192.168.1.1

W niektórych przypadkach może być wymagane odpowiednie ustawienie interfejsów. OpenWrt 0.9 powinien wykonać to przy starcie systemu więc ten krok może być pominięty.

nvram set wlan_ifname=eth2
     nvram set lan_ifname=br0
     nvram set lan_ifnames="vlan0 eth2"

nvram set wan_ifname=vlan1
     nvram set wan_device=eth0

nvram set vlan0ports="1 2 3 4 5*"
     nvram set vlan1ports="0 5"

Ponieważ WL-500gP posiada 32MiB ramu (a czasami widoczne jest tylko 16MiB o czym można się przekonać wydając polecenie free), należy dodatkowo wprowadzić jeszcze odblokowanie "zaginionej 16":

nvram set sdram_init=0x0009
     nvram set sdram_ncdl=0

Całość zapisujemy i restartujemy urządzenie

nvram commit
     reboot

Po wykonaniu tych czynności dysponujemy zainstalowanym i działającym OpenWrt na WL-500gP.

Jeśli się nie uda to zostaje sposób z tym programem, którego nie posiadam do wgrywania softu ze strony assusa, bardzo bym prosił o linka.

To jest opis dla whiterussian. Po wgraniu kamikaze nie robisz kompletnie nic, poza zalogowaniem się telenetem i ustawieniem hasła. Jak to w openwrt.

Ok po wgranym sofcie:

Gdy już mam zainstalowany OpenWrt, chciałbym mieć dostęp do internetu na komputerze. Moj internet jest podłączony za pomocą modemu do routera, który rozdziela na dwa komputery internet. W zwykłym firmware wystarczyło mi sklonować adres mac komputera do którego był pierwszy podłączony komputer. Czyli, aby mieć dostęp do internetu muszę sklonować MAC na routerze z już zainstalowanym OpenWrt tak ?
Jak sklonuję to będzie automatycznie rozdzielał na dwa komputery internet ? Czy muszę sie bawić dodatkowo ?

Klonowanie przeprowadzam w ten sposób ?

3.7. How do I configure MAC address cloning in OpenWrt?

To enable MAC address cloning in OpenWrt on the WAN interface you have to set the wan_hwaddr NVRAM variable.

nvram set wan_hwaddr="aa:bb:cc:dd:ee:ff"
nvram commit

After that reboot your Wrt router.

reboot

Now check the MAC address on the your WAN interface with the ifconfig command. Your WAN interface should have the MAC address which you set in the NVRAM variable above.

Czy po tym działaniu będę miał już internet na komputerze ? Pisze o jakimś interfejsie WAN, czy jego także trzeba jakoś specjalnie doinstalowywać, kompilować coś ażeby mi automatycznie rozdzielił internet na dwa komputery ? Ponieważ w tym oprogramowaniu firmowym,
wystarczyło wpisać adres MAC z karty sieciowej i router sam sobie pobrał resztę danych, automatycznie rozdzielił internet. Dodam iż internet nie działał na drugim komputerze ponieważ jest przypisany chyba do MAC-a karty sieciowej innego.

Nic z tego. To dla whiterussian. Dla kamikaze robi się to inaczej, co jest opisane u mnie (w pliku /etc/config/network)

Powiedzmy że mam już internet co dalej ? Chciałbym mieć tak jak w starym software taki interfejs okienkowy co się wchodziło na strone http://192.168.1.1 i tam było menu. Czytałem że sa takie dodatki, który podejdzie pod mój router ? Czy może ktoś podać linka z tym jak przeprowadzić kompilacje czegoś takiego. Czy trzeba coś wczesniej dodawać ?

Kamikaze 8.09 ma to standardowo.

OK nastepny krok to jak rozumiem robienie USB, montowanie dysku. ? Formatowanie dysku na partycje linuksowe? Jakie i jak to zrobic ?

Jakieś opisy i linki jak to zrobić dla mojego routera. Czy jeszcze coś trzeba wcześniej doisntalować. Proszę nie pomijać żadnych szczegółów.

Dalej zostaje kompilacja i instalacja rTorrenta ? Mogę poprosić o jakieś linki co i jak mam robić.
Chciałbym też mieć nakładkę taką żeby wchodzić przez stronę i sobie dodawać torrenty przyciskami. I żebym miał różne statystyki, oraż pokazywało ilośc seedów, peersów prędkość sciągania wysyłania i takie tam.

Prosiłbym o opis krok po kroku, bądz przynajmniej do miejsca w którym mój router będzie rozdzialał internet pod OpenWrt, to poszukam sam i pokompinuje na zagranicznych forach co dalej.

Całość konfiguracji jest opisana na openwt.pl. Od instalacji usb, poprzez podłączenie i formatowanie dysku.

Chciałbym mieć coś takiego podobnego, widziałem takie i mi się spodobało sam używałem ale kompilacja i krok po kroku co i jak nie znalazłem nigdzie:

A tak sie nie da, bo to screenshoot z klienta transsmission a Ty chcesz rtorrent.  Do rtorrenta jest ładny graficzny wtorrent, ale nie robi takich wykresów.

pozdrawiam i z góry dziękuje za każde info !

Generlanie: openwrt.pl. W razie pytań - forum openlinksys.info, dział openwrt. Na to forum mało osób zagląda smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez m4rsh4ll 2008-11-20 16:29:09)

Witam Cezary, dziękuje za szybką odpowiedz pozwolę sobie tutaj odpisać może jeszcze tu zaglądniesz i mi pomożesz, przynajmniej w tej pierwszej części a pózniej się przerzucę na te inne fora.

Pytanka mam dwa:

To co mi dałeś do ściągnięcia to Kamikaze 8.09(rc1) ? Czyli z tych plików mam sciągnąc 

openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx                      04-Nov-2008 04:16  2.1M

i to wgrać tak ?

I jeszcze pytanko, gdzie jest opisane to podłączenie do internetu. Klonowanie ?

Nic z tego. To dla whiterussian. Dla kamikaze robi się to inaczej, co jest opisane u mnie (w pliku /etc/config/network)

nie rozumiem w którym pliku to jest...

4

uci set network.wan.macaddr=00:11:22:33:44:55
   uci commit network

Zamiany zapiszą się w pliku /etc/config/network.

Zaglądam, bo to moja strona smile

5

dobra szfie zrobione, ustawiłem hasło na telnecie, tylko szefie teraz mi powiedz gdzie ja mam wpisać

uci set network.wan.macaddr=00:11:22:33:44:55
   uci commit network

to przez telnet wpisac ?
czy cmd ale jak ?

Fajne wyglada ten OpenWrt najs ;-)

6

Wyloguj sie z telnetu i połącz przez ssh. Po to haslo zmieniłeś.

A to wpisujesz oczywiście  z konsoli, jak się zalogujesz.

Potem zrób

wget http://eko.one.pl/openwrt/kamikaze/config.sh -P /lib/network
chmod 755 /lib/network/config.sh

Bo jest błąd w 8.09 ktory trzeba poprawić.

7 (edytowany przez m4rsh4ll 2008-11-20 18:40:51)

Ok czyli wszedlem przez putty na ssh 192.168.1.1
zalogowałem się jako administrator i wpisalem te dwie linijki
http://img160.imageshack.us/img160/571/imgp4310de7.jpg
i teraz ta druga czesc zeby usunac bląd i to sie samo zapisuje od razu ?

8

no tak smile

9 (edytowany przez m4rsh4ll 2008-11-20 19:25:09)

kurcze internet jak podłaczam to nie działa i router nie rozdziela na dwa...
hm.. co mam robic ?

http://img293.imageshack.us/img293/6493/imgp4318lg4.jpg

podłaczam dwa kable idące do komputerówz routera i jeden z modemu do routera. Ale nie działa..

10

Ty nie masz połaczenia smile

pobierz ten plik na komputer, a później przez winscp wrzuć go na ruter.
poźniej tylko
chmod....

restart i powinno zaskoczyć.

11

Cezary kurcze ja to totalnie zielony jestem, co to jest winscp ? i jak mam wrzucic ten plik na router ?
moglbys napisac co mam wpisac w tym winscp ? i gdzie ja to znajde ? to jest w cmd czy gdzie w putty ?
aka sciezke mam napisać

i pózniej co mam zrobic samo chmod 755 /lib/network/config.sh w konsoli ssh

?

dzięki wielkie za cierpliwość i ze mi pomagasz tongue

12

program. google, pierwszy link z brzegu smile.

To coś pozwala przerzucać pliki do komputera z ssh. Coś jak ftp (i tak wygląda)

13

Zainstalowałe i wrzuciłem ten plik do tego katalogu zastapiłem tamten.

http://img221.imageshack.us/img221/927/imgp4321ze8.jpg

i chyba tak mialem w konsoli wpisac ?

http://img404.imageshack.us/img404/3555/imgp4319ia7.jpg

mimo to nie mam internetu.. nie wiem co robie nie tak...

14

zrestartować ruter.

A potem jeżeli nadal nie masz internetu to pokaż wynik poleceń
ifconfig
iwconfig
route

15

root@OpenWrt:~# ifconfig
br-lan    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:17:31:DC:06:8F
          inet addr:192.168.1.1  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:367 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:216 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:26013 (25.4 KiB)  TX bytes:21140 (20.6 KiB)

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:17:31:DC:06:8F
          RX packets:362 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:224 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:33573 (32.7 KiB)  TX bytes:26804 (26.1 KiB)
          Interrupt:4

eth0.0    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:17:31:DC:06:8F
          RX packets:367 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:216 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:27481 (26.8 KiB)  TX bytes:22004 (21.4 KiB)

eth0.1    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:17:31:DC:06:8F
          RX packets:7 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:11 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:350 (350.0 B)  TX bytes:4466 (4.3 KiB)

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

root@OpenWrt:~# ipconfig
-ash: ipconfig: not found
root@OpenWrt:~# iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

eth1      no wireless extensions.

eth0.0    no wireless extensions.

eth0.1    no wireless extensions.

br-lan    no wireless extensions.

wl0       IEEE 802.11-DS  ESSID:""
          Mode:Managed  Channel:0  Access Point: Not-Associated
          Bit Rate:54 Mb/s   Tx-Power:32 dBm
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality:5  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

root@OpenWrt:~# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-lan
root@OpenWrt:~#

16

Taki miał być? 00:17:31:DC:06:8F

17

Dobra widzię. Adres MAC wprowadza sie z ":" nie z "-" ! Źle to zrobiłeś. Zrób jeszcze raz.

18

Jest Szanowny Panie Cezary, dziękuje bardzo za pomoc i za poświęcony czas !!!
Teraz ide męczyć Panów z tych forów co mi Pan podał ;-) żeby mi pomogli zamontować dysk, sformatować i zainstalować rtorrenta

Dziękuję bardzo ;-)

19

No i tak się dziwnie składa, że znów trafisz na mnie smile

20 (edytowany przez m4rsh4ll 2008-11-20 21:09:23)

hm.. w takim razie jeśli ma Pan jeszcze czas to zadam tutaj pytanie tongue,  ew jesli już Pan dzisiaj jest zmęczony to proszę jutro o odpowiedz..

obsługa USB:

SB
Wsparcie USB w OpenWrt

Obsługa USB sprowadza się zwykle do instalacji niezbędnych modułów do obsługi interfejsu USB. Należy zainstalować pakiety zapewniające „ogólną” obsługę USB:

ipkg install kmod-usb-core 

oraz jeden z sterowników interfejsu kmod-usb-ohci lub kmod-usb-uhci. Jeżeli nie wiadomo, który sterownik jest niezbędny, należy zainstalować oba

ipkg install kmod-usb-ohci kmod-usb-uhci-iv

(dla ASUS WL-500gP niezbędny jest sterownik UHCI). Jeżeli router wyposażony jest w USB standardu 2.0 należy dodatkowo zainstalować rozszerzony sterownik obsługujący ten standard.

ipkg install kmod-usb2

W niektórych przypadkach (WL-500gP z jądrem 2.4) mogą czasami występować problemy po zainstalowaniu kmod-usb2 - błędy zapisu na dysku, znikanie zawartości katalogów itp. W takim przypadku należy odinstalować ten pakiet. Przepustowość zostanie obniżona do USB 1.1, ale zostaną wyeliminowane błędy związane z obsługą USB 2.

Następnie należy zainstalować drivery do obsługi poszczególnych klas urządzeń:

*
      dla dysków przenośnych wspierających USB storage (należy pamiętać także o instalacji odpowiedniego systemu plików!):

ipkg install kmod-usb-storage kmod-fs-ext2 kmod-fs-ext3 kmod-fs-vfat

*
      dla urządzeń video (kmod-pwc dla kamer video Philipsa):

ipkg install kmod-videodev kmod-pwc

*
      dla urządzeń zapewniających interfejs szeregowy (odpowiednio)

ipkg install kmod-usb-serial kmod-usb-serial-belkin kmod-usb-serial-ftdi kmod-usb-serial-mct-u232 kmod-usb-serial-pl2303 kmod-usb-serial-visor kmod-usb-acm

*
      dla drukarek

ipkg install kmod-usb-printer

Jeżeli w systemie brakuje modułu do obsługi danego urządzenia, należy wymagany moduł skompilować samodzielnie (a następnie umieścić go w /lib/modules/2.4.xx/) lub wyszukać odpowiedni pakiet na stronie http://www.ipkg.be/.

Po zainstalowaniu zaleca się wykonanie restartu urządzenia.

Pakietów szukam na tej stronie ?

http://www.ipkg.be/search?q=kmod-usb-core

ale, który jest do mojego Kamikaze ? I gdzie mam te pakiety rozpakować i umieścić w routerze, żeby się instalowało ? tongue
tam chyba pisze ze w katalogu,, /lib/modules/2.4.xx/)

21

http://eko.one.pl/index.php?page=openwr … aze%208.09

Coś daleko szukasz.

22 (edytowany przez m4rsh4ll 2008-11-20 21:44:52)

ok dziękuje w nocy się tym zajmę ;-)
pozdrawiam

23

Witam,
Zamiast zakładać nowy temat dopiszę się do tego, bo jest chyba najbardziej zbliżony do mojego problemu.

Zainstalowałem sobie Kamikaze 8.09.1 na wl500gP dzisiaj, ale chcialem sprawic tez podpiac do niego swoj dysk twardy. Jesli chodzi o szczegoly techniczne (moze pomoga) to 500gb na SATA w zewnetrznej obudowie na usb sformatowana na ext2. Wczesniej mialem ja podpieta do tego samego routera na oryginalnym sofcie. Dobra, tyle tytulem wstepu, bo pewnie zanudzam smile

Korzystalem z tego: http://openwrt.pl/ (temat: USB HDD) w celu podpiecia dysku usb. Poinstalowalem wszystkie pakiety, ale gdy wpisuje w 'putty' komende

config mount

zamiast tego, co tak pokazane otrzymuje odpowiedz:

-ash: config: not found

Innym razem probowalem wg instrukcji zamieszczonej na tej stronie, ale efekt jest ten sam. Szczerze to wszystko jest tutaj naprawde swietnie wytlumaczone, elegancko krok po kroku. Po prostu ja nie jestem "zaprzyjazniony" z linuxem i naprwade ciezko mi znalezc blad w tym, co robie.

Jesli ktos moglby mi pomoc, bylbym wdzieczny, choc nie bardzo mam to jak okazac. Z gory serdecznie dziekuje za pomoc.

24

mount to polecenie

Plik konfiguracyjny w openwrt od tego to /etc/config/fstab, edytujesz to edytorem smile o nazwie vi (taki jest wbudowany, są też inne) czyli żeby zmienić coś w pliku robisz

vi /etc/config/fstab

25 (edytowany przez Haamish 2009-07-05 20:53:53)

Dzieki, dziala jak nalezy.

Udalo mi sie zamontowac dysk, w gui (LuCI) widac ladnie podpiety dysk, nawet z iloscia miejsca wiec jest dobrze. Pojawia sie jednak nastepne pytanie, jesli mozna. Chcialbym, aby zasoby podlaczonego dysku byly dostepne z komputera w sieci jako np. dysk w "Moje miejsce sieciowe" albo jakkolwiek inaczej. Mozna takie cos zrobic?

EDIT:
Pozwole sobie jeszcze spytac, czy klient torrentowy rtorrent albo ctorrent (przepraszam, jesli to to samo) dziala zauwazalnie lepiej niz w przypadku tego z oryginalnego softa? A jesli tak, a ja go zainstaluje, jak sie do niego dobrac z poziomu gui? Jak sie w ogole do niego dobrac?