1

Temat: MR3220v2 do zwiększenia zasięgu wifi - gargoyle

Chciałby rozszerzyć zasięg wifi w domu. Wymyśliłem że użyje do tego stary router MR3220v2 Tplink. Jest tam wgrany 1.8.1 Gargoyle, zrobiłem także reset.

Chciałbym TPlink podłączyć kablem routera z którego mam wifi i na TPlinku ustawić tak aby tylko zwiększał zasięg istniejącego wifi. Klikałem, ustawiałem i hu.. Efekt był taki że w pewnym momencie szlag trafił pierwszy router - nie było z nim kontaktu (chociaż nawet go nie dotykałem) i musiałem tam zrobić reset i ustawiać wszystko od początku.
Nawet pomyślałem że wgram orignalny firmaware to Tplinka, ale brak miejsca żeby wgrać tam plik bin (4,1MB). Odzyskiwanie z bin przez GUI gargoyle nie akcetpuje pliku z oryginalnym firmaware. Odrzuciłem ten pomysł.

W każdym razie, ten Gargoyle po resecie na MR3220v2 jest bardzo okrojony, pewnie trzeba wgrać jakąś nowszą wersję - pytanie którą żeby była obsługa tego co chce zrobić ?

Po wgraniu rozszerzonego gargoyle jak powinienem to podłączyć/skonfigurować ?:
1. połączenie z routera 1 (od LAN) przez kabel do TPLINK (do LAN czy WAN ?) ?
2. wyłączam DHCP na TPLINK, ustawiam mu IP z puli routera 1 ? (na routerze 1 mam 192.168.1.1, a DHCP w przedziale od .100 - .254, więc wydaje mi się że powinienem wybrać coś z zakresu 192.168.1.2 - 192.168.1.99 jak adres Tplink? )
3. konfiguracja wifi na TPLinku - czy tutaj muszę podać nazwę wifi jako zupełnie nową ? wtedy będe miał 2 wifi w domu - czy można jakoś zrobić żeby było jedno wifi a to urządzenie było niewidoczne ?
4. chcę żeby działało to w ten sposób że urządzenia które połączą się wifi TPLink były tak jakby podpięte do głównego routera, tj.:
- np.: miały dostęp do drukarki i NAS  które są wpięte na stałe pod adresami 192.168.1.40, 192.168.1.50 czy kamerek IP (192.168.1.13:7713)
- mam stały zewnętrzny adres IP, chciałbym również mieć dostęp do takich urządzeń przez przekierowany port z zewnątrz

2

Odp: MR3220v2 do zwiększenia zasięgu wifi - gargoyle

Oryginalny soft - https://dl.eko.one.pl/orig/tl-mr3220v2/

Konfiguracja reperatera: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1047

Uprzedzając pytanie - tak, to działa od zawsze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.