Temat: MR 3420 V2.1 i brick po aktualizacji firmware'u

Witajcie, pierwszy raz spotkałem się z tak dziwną sprawą. Kupiłem MR 3420 v2.1 i próbowałem wgrać gargoyle. Po wgraniu router już nie wstał. Reanimowałem go i spróbowałem jeszcze raz - to samo, znowu pad po aktualizacji. Spróbowałem z innymi obrazami - gargoyle en, luci, czyste openwrt... za każdym razem pada po aktualizacji i nie wstaje (swieci sie tylko dioda power). Macie pomysł co to może być?
Dodam, że aktualizuję, bo na oryginalnym firmware router we współpracy z modemem Huawei E398 jest strasznie niestabilny (gubi PIN, nie może zidentyfikować modemu itd.)

2

Odp: MR 3420 V2.1 i brick po aktualizacji firmware'u

Zainstaluj lede. To co kupiłeś ma nowy flash nie rozpoznawany przez stare gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary, czy jest LEDE z LUCI dla MR3420 v2? Znalazłem tylko gołe lede (http://dl.eko.one.pl/lede/17.01-SNAPSHO … x/generic/) ale z konsoli konfiguracja zajmie mi 3 dni więc wolałbym go nie instalować hmm

4

http://downloads.lede-project.org/relea … x/generic/

tylko tam pewnie nic od usb nie ma. Jak chcesz do modemu to moje mifi zainstaluj.

5

Cezary, dziękuję, muszę to przemyśleć, bo chyba bez ręcznej konfiguracji się nie obejdzie. Wifi to u mnie dodatek, korzystam raczej z LAN-u. Czyli pewnie jednak na LEDE się skończy + doinstalowanie pakietów do obsługi modemu.
W LEDE domyślnie nie ma GUI, tak? Cała konfiguracja via SSH? sad

6

Cezary napisał/a:

To co kupiłeś ma nowy flash nie rozpoznawany przez stare gargoyle.

Rozumiem, że bez obejrzenia środka nie ma możliwości zidentyfikowania jaki flash jest w routerze?

7

Jak wgrasz lede to się w logach pewnie znajdziesz co wykrył.

8

stiepan napisał/a:

Cezary, dziękuję, muszę to przemyśleć, bo chyba bez ręcznej konfiguracji się nie obejdzie. Wifi to u mnie dodatek, korzystam raczej z LAN-u. Czyli pewnie jednak na LEDE się skończy + doinstalowanie pakietów do obsługi modemu.
W LEDE domyślnie nie ma GUI, tak? Cała konfiguracja via SSH? sad

LEDE ma gui, luci. Takie samo jak w openwrt.