Odp: 3ginfo ze wsparciem dla modemów Huawei HiLink
A łączysz się z LTE czy z H+ lub UMTS??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → 3ginfo ze wsparciem dla modemów Huawei HiLink
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A łączysz się z LTE czy z H+ lub UMTS??
Na e3372 hilink z play tak często jest. Jak modem nie oddaje tej informacji to 3ginfo też tego nie pokaże oczywiście.
W pierwszym poście masz informacje jak zrobić debug, więc zrób i obejrzyj sobie co jest w plikach.
Mi chodzi o to gdy modem hilink jest trybie lte to aby wyswietlał bts. Wgetnossl mam zainstalowane.
Jeżeli modem nie dostarcza tych danych to nie wyświetli się. Kropka.
Witam
Mam pytanie - w poradniku jest info, że po wpisaniu: http://192.168.1.1:81 powinna pojawić się strona z parametrami modemu/połączenia- zgadza się?
Jeżeli zainstalowałeś pakiet 3ginfo i zrobiłeś /etc/init.d/3ginfo start
Dzięki - tego mi brakowało!
Pozdrawiam
Cezary czy jest możliwość aby w 3ginfo na www podawało na jakiej częstotliwości łączy się modem że jest to LTE 1800 czy LTE 2100
Jeżeli tylko sam modem podaje taką informację. Ten który masz podaje?
Np. mój E3372h na sofcie
Wersja oprogramowania modemu: 22.323.01.00.00
Wersja interfejsu WWW: 17.100.13.01.03-Mod1.5z uaktywnionym pokazywaniem dodatkowych parametrów pokazuje w zakładce Informacje o urządzeniu między innymi:
Band: B3
EARFCN (Down/Up): 1798 / 19798
Frequency (Down/Up): 1864.8 / 1769.8 MHz
Bandwidth (Down/Up): 15 / 15 MHzJednak poprzez api nie udało mi się tego wyciągnąć.
Ale o czymś innym chciałem napisać, mianowicie wczoraj postanowiłem zmusić 3ginfo do współpracy z tym modemem na LEDE, no i gładko nie poszło. Po zainstalowaniu wget-nossl i skonfigurowaniu 3ginfo pokazywał mi na www tylko status "Połączony" i kompletnie nic więcej. Natomiast wywołany z konsoli poprawnie wyświetlał dostępne parametry. Wywołanie
/usr/share/3ginfo/scripts/huawei_hilink.sh 192.168.8.1 debugpoprawnie utworzyło pliki api w /tmp. Po tym odświeżenie strony w przeglądarce i wszystko ładnie pokazało. Kolejne odświeżenie i znowu same kreski.
Doszedłem, że przy wywołaniu z konsoli skryptów 3ginfo wget działa poprawnie, natomiast jak są wywoływane z przeglądarki to wget po prostu nie działa. Po zamianie wszystkich wywołań wget'a w pliku huawei_hilink.sh z
wget -t ...na
/usr/bin/wget -t ...wszystko działa jak należy.
Gui swoją drogą a api swoją drogą . Z tego co wiem to w api hilinka nie ma jak wyciągnąć bieżącego bandu lte.
Jak najbardziej rozumiem. I tylko dlatego wspomniałem o tym, bo chciałem napisać to drugie moje spostrzeżenie, a nikt Ci nie odpowiedział ![]()
Doszedłem, że przy wywołaniu z konsoli skryptów 3ginfo wget działa poprawnie, natomiast jak są wywoływane z przeglądarki to wget po prostu nie działa. Po zamianie wszystkich wywołań wget'a w pliku huawei_hilink.sh z
wget -t ...na
/usr/bin/wget -t ...wszystko działa jak należy.
Masz rację. Huawei i tak wymaga pełnej wersji wgeta. Zmodyfikowałem skrypt i dodałem pełne ścieżki do wgeta, dzięki.
Cezary czy jest możliwość aby w 3ginfo na www podawało na jakiej częstotliwości łączy się modem że jest to LTE 1800 czy LTE 2100
Jeżeli tylko sam modem podaje taką informację. Ten który masz podaje?
Co do pytania to mój modem podaje takie informacje:
Nazwa urządzenia: E3372
Wersja oprogramowania modemu: 22.300.09.00.00
Wersja sprzętu modemu: CL1E3372SM
PCI: 52
Band: B1
EARFCN (Down/Up): 474 / 18474
Frequency (Down/Up): 2157.4 / 1967.4 MHz
Bandwidth (Down/Up): 5 / 5 MHzRownież podaje lac
LAC (hex/dec): 00CC / 204 a 3ginfo nie zaczytuje.
To co pokazałeś jest z gui modemu a nie z api w którym tych informacji nie ma. Sam zweryfikuj to co piszę.
Właśnie przejrzałem całe API i nie ma o tym ani słowa.
No właśnie...
Jeśli modem ma zainstalowane wyświetlanie dodatkowych parametrów (band, dokładna częstotliwość, itd.), to aby je odczytać z poziomu routera wystarczy wykonać komendę:
/usr/bin/wget -t 3 -O /tmp/add_param.xml "http://$IP/config/deviceinformation/add_param.xml" >/dev/null 2>&1W wyniku tego otrzymujemy plik o przykładowej zawartości:
<?xml version="1.0"?>
<config>
<lac>E8D3</lac>
<cell_id>0433F701</cell_id>
<band>20</band>
<earfcn1>6200</earfcn1>
<freq1>7960</freq1>
<bandwidth1>10000</bandwidth1>
<earfcn2>24200</earfcn2>
<freq2>8370</freq2>
<bandwidth2>10000</bandwidth2>
<rssi>-71</rssi>
<cnt>54997</cnt>
</config>O brawo. Sprawdzę jutro czy działa to z softem który mam.
Na informację natknąłem się przypadkowo na forum 4pda.ru w poszukiwaniu informacji o E5577.
Jeśli Ci zadziała i jeśli będziesz w związku z tym nanosił jakieś zmiany to prośba o dodanie jeszcze jednej.
Osobiście używam E5577 jako zwykłego hilinka wpiętego do routera na LEDE. Przewaga jego nad E3372 jest taka, że ma lepsze anteny wewnętrzne (lepszy sygnał i lepsze transfery - przynajmniej u mnie) i nie wymaga żadnych kombinacji z zasilaniem USB.
Twój skrypt huawei_hilink.sh odpytuje go prawie prawidłowo, poza samą jego nazwą. Plik device-information wygląda tak:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<error>
<code>100003</code>
<message></message>
</error>Dlatego dodałem jeszcze odczyt device/basic_information, który wygląda tak:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<response>
<productfamily>LTE</productfamily>
<classify>mobile-wifi</classify>
<multimode>0</multimode>
<restore_default_status>1</restore_default_status>
<sim_save_pin_enable>1</sim_save_pin_enable>
<devicename>E5577Cs-321</devicename>
</response>Dodałem też linijkę we fragmencie skryptu odpowiedzialnym na wypisanie nazwy urządzenia:
device=$(getvalue device-information DeviceName)
[ -n "$device" ] || device=$(getvalue device-basic_information devicename)
[ -n "$device" ] && echo "DEVICE:huawei $device HiLink"Po tym routerek przedstawia się w 3ginfo jako:
huawei E5577Cs-321 HiLinkMoże to nie typowy hilink, ale skoro za niego robi to może tak być.
Edit.: Właściwie to w ogóle wywaliłem device-information i zostawiłem tylko device-basic_information oraz zmieniłem:
device=$(getvalue device-basic_information devicename)
class=$(getvalue device-basic_information classify)
[ -n "$device" ] && echo "DEVICE:huawei $device $class"I teraz E5577 przedstawia się:
Urządzenie:huawei E5577Cs-321 mobile-wifia E3372:
Urządzenie:huawei E3372 hilinkInnych nie mam do przetestowania.
Dodałem to do źródeł zgodnie z sugestią.
A wyświetlanie Parametrów LTE nie dodawałeś do strony www i wyświetlanie lac
<?xml version="1.0"?>^M
<config>^M
<lac>00CC</lac>^M
<cell_id>00233F34</cell_id>^M
<band>1</band>^M
<earfcn1>474</earfcn1>^M
<freq1>21574</freq1>^M
<bandwidth1>5000</bandwidth1>^M
<earfcn2>18474</earfcn2>^M
<freq2>19674</freq2>^M
<bandwidth2>5000</bandwidth2>^M
<rssi>-75</rssi>^M
<cnt>248</cnt>^M
</config>Nie dodałem jeszcze. Nie mam jeszcze dostępu do przerobionego hilinka żeby to sprawdzić.
Właśnie przeglądam /usr/share/3ginfo/scripts/huawei_hilink.sh i na wzór tego co jest dodać add_param.xml
Jak to dodać nie musisz mi tłumaczyć
Pisałem - będę miał dostęp do modemu to sprawdzę czy działa i ew. dodam.
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → 3ginfo ze wsparciem dla modemów Huawei HiLink
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc