1

Temat: Linksys WRT3200ACM vs TP-LINK Archer C2600 vs Netgear R7800

Witam. Panowie doradźcie który z powyższych do nowego domu. Chodzi oczywiście o wsparcie openwrt.
Wiem że linksys najmocniejsze bebechy ale tylko jedno usb 3 drugie tylko 2 (esata) ale jest jeszcze gargoyle na niego.
Tp-link najsłabszy procesor. Czytam różne testy, recenzje ale głownie na firmowych softach. Główne pytanie czy najnowsze lede ewentualnie gargoyle wykorzystuje te wszystkie technologie wi-fi? Różnice w cenie do przełknięcia. Chciałbym pod jedno usb podłączyć modem LTE a pod drugie dysk. Która platforma bardziej przyszłościowa ?

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

2

Odp: Linksys WRT3200ACM vs TP-LINK Archer C2600 vs Netgear R7800

Mam dwa pierwsze - w linksysie są lekko niedopracowane sterowniki wifi, wiele ludzi narzeka na nie. TP-Link jako atheros/qualcomm jest na bieżąco ze sterownikami, ale nie ma sata i ma mało flash stosunku do rywali. O R7800 nie wypowiem się, bo go tylko w sklepie widziałem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuje za odpowiedz. Na esata mi nie zależy,  przeciwnie wole dwa  usb3. Skłaniam się ku  R7800. Mocniejszy procesor niż w tp-linku no i duży  flash. Dość długo na rynku i pełne wsparcie jak Cezary napisał.  Czy ktoś posiadający Netgeara lub mający z nim styczność może się wypowiedzieć?

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

4

Temat który mnie interesuje. Również skłaniam się ku Netgear R7800 ale zastanawiam się jeszcze nad Zyxel nbg6817. Miał ktoś z nim styczność?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

5 (edytowany przez boood 2017-04-09 19:18:28)

Czy  w tych  routerach nie będzie problemu z wydajnością prądową dla modemów LTE podłączonych pod usb 3.0 z jednoczesnym podłączeniem dysku 2,5 cala pod drugie usb 3.0 ?

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

6

boood napisał/a:

Witam. Panowie doradźcie który z powyższych do nowego domu. Chodzi oczywiście o wsparcie openwrt.
Wiem że linksys najmocniejsze bebechy ale tylko jedno usb 3 drugie tylko 2 (esata) ale jest jeszcze gargoyle na niego.
Tp-link najsłabszy procesor. Czytam różne testy, recenzje ale głownie na firmowych softach. Główne pytanie czy najnowsze lede ewentualnie gargoyle wykorzystuje te wszystkie technologie wi-fi? Różnice w cenie do przełknięcia. Chciałbym pod jedno usb podłączyć modem LTE a pod drugie dysk. Która platforma bardziej przyszłościowa ?

O ath10k i mwlwifi jest tutaj: https://forum.lede-project.org/t/next-r … ng-else/80.
O R7800 jest tu https://forum.lede-project.org/t/netgea … ca9984/285 i tu https://forum.lede-project.org/t/build- … -r7800/316

Ogólnie pisząc to wchodzisz na https://forum.lede-project.org/, wklepujesz w wyszukiwarkę nazwę routera i czytasz wink

7

boood napisał/a:

Czy ktoś posiadający Netgeara lub mający z nim styczność może się wypowiedzieć?

Co chcesz wiedzieć?

Używam od stycznia i od początku na LEDE. Po ostatniej aktualizacji w lutym działa ponad miesiąc bez przerwy. Praktycznie cały czas ciągnął LTE na E3272 HiLink wpiętym bezpośrednio w USB (od kwietnia na światełku). Zasięg od -87 do -95 dB więc bez rewelacji ale potrafił wyciągać ponad 40Mb/s bez zwisów. Sprzęt stabilny jak skała, zasięg Wi-Fi rewelacyjny (pozbyłem się repeatera), dobre wsparcie społeczności, LEDE (master) działa już na nim stabilnie na jądrze 4.9 i podobno (jeszcze sam nie sprawdzałem) działa hardware crypto, więc może offloadować SSL-a. Można wykorzystać prawie całego flash-a ale sprawdź poradnik w przypiętych.

Wydajność więcej niz wystarczająca: dnsmasq ma ustawiony cache na 1000 (a co ma się pamięć marnować smile ) i blokuje prawie 700 000 hostów wink a nadal ponad 120MB wolnej pamięci, przez większość czasu procek się nudzi.

Jeżeli faktycznie będzie widoczna różnica z hardware crypto, to chyba podłączę jakiegoś SSD-ka do e-SATA i przerzucam serwery z VPS-a wink

Wally