Temat: ZyXEL P-2602RL-D1A - Debranding BabyBox, czyli coś poszło nie tak
Witam.
Temat raczej niezwiązany forum OpenWRT, ale mam nadzieję, że któryś z fachowców pochyli się nad moim tematem i zasugeruje mi rozwiązane. Stałem się posiadaczem Rutera ZyXEL P-2602RL-D1A w TP funkcjonującego kiedyś pod nazwą BabyBox. Samo urządzenie nic szczególnego, ale posiada wbudowaną bramkę dla dwóch telefonów voip. Posiadam konta voip-owe we Freeconet, więc nie było możliwości przestawić w urządzeniu adresów serwerów sip na sip.fcn.pl. PoGooglowałem trochę w internecie i znalazłem rozwiązanie tutaj-> kliknij aby wyświetlić i tutaj-> kliknij aby wyświetlić. Przygotowałem się odpowiednio do całej procedury debrandingu BabyBoxa i na Allegro zakupiłem Konwerter RS323 TLL MAX232 taki jak tutaj-> kliknij aby wyświetlić. Gdyby link przestał funcjonować, to poniżej zamieszczam zdjęcie konwertera.
Podłączyłem wszystko jak należy i zabrałem się do przeprogramowywania i zamiany BabyBoxa na w pełni funkcjonalnego ZyXEL-a P-2602RL-D1A.
Potrzebne pliki pobrałem stąd Link. Zrobiłem wszystko po kolei tak jak jest opisane w instrukcji debrandingu do momentu wgrania Firmware. Niestety ze skutkiem jak poniżej.
Oczywiście całą procedurę przeprogramowania BabyBoxa zrobiłem przy użyciu HyperTerminala pod Windows Xp. Wgranie Firmware zakończyło się niepowodzeniem po kilkunastu sekundach, dlatego zmieniłem HyperTerminal na Tera Term. Tutaj cały proces wgrania firmware do urządzenia przebiegał do końca, tylko podczas erasingu występował błąd tak jak na print screenie powyżej.
Poniżej zrzut ekranu po wejściu w tryb debugowania
Tutaj po wydaniu polecenia ATSH. Oczywiście adres MAC urządzenia zamazałem.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale zauważyłem, że u mnie parametr Default Country Code jest ustawiony na 00 zamiast na F6.
Gdyby ktoś miał pomysł na rozwiązanie tego problemu byłbym bardzo wdzięczny.
Poniżej zamieszczam linka do plików Zyxcela i nie tylko. Może komuś się przyda.
www.jstic.com/Newsgroup/Zyxel/