1

Temat: LEDE z Luci 17.01 i modem GSM

Witam,

Z LUCI i LEDE to moja pierwsza randka smile.

Podstawowe opcje LAN już ustawiłem z GUI, podłączyłem teraz modem Huawei E3372h-153. Czy z GUI konfiguracji WAN ustawię, aby internet szedł z modemu ?

Którą z dostępnych opcji wybrać ?

Pozdrawiam
Vodnik

2

Odp: LEDE z Luci 17.01 i modem GSM

Zależy czy masz hilinka czy zwykły. W pierwszym przypadku wybierz dhcp z urządzeniem eth1 czy eth2 (od routera zależy) w drugim - ncm. Przeczytaj https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

Oryginalne luci z openwrt czy lede nie ma w gui konfigurowania ncm, moje mają w podstawowym zakresie. Ale lepiej ustaw z konsoli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak rozumiem, z Hilink to te wersje, gdzie modem staje sie karta sieciowa i konfiguruje poprzez WEB tak ?

4

Dokładnie tak.

5

A czy znajde gdzies poradnik krok po kroku jak w tym środowisku LEDE i LuCi skonfigurować multi-WAN najlepiej z GUI ?

chodzi mi o konfigurację że gdy mam podpięty kabel do WAN to  router korzysta z połączenia kablowego i np statycznej konfiguracji, a gdy nie ma takiego połączenia automatycznie bez potrzeby ingerencji w konfigurację uaktywni połączenie 3G, i ponownie gdy pojawi się kabel, przepnie się na to połączenie.

6

Z konsoli tak, na eko.one.pl. Z luci graficznie - kiedyś było, obecnie nie wiem, nie wiem czy komuś chce się grzebać w luci.

7

Szukając nadziałem się na takie coś:

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=849

czy to jest aktualne względem LEDE ?

8

Nie, nie jest. Pisałem, na eko.one.pl jest o mwan3, o multiwanie zapomnij.

9

Dzięki Cezary. Działa.

Chyba ostatnie pytanie. mwan3 realizuje Balance i Failover. Jak skonfigurować ten moduł, aby realizował jedynie funkcję Failover ?

Domyślnie jest balance 60/40, co ustawić, aby przy obu łączach dostępnych, ruch szedł TYLKO łączem kablowym, oraz w sytuacji, gdy przy niedostępnym kablu jak działa rezerwa na GSM, aby po uzyskaniu połączenia kablowego od razu się na nie przełączył ?

10

Ehm... a czytałeś poradnik?

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mwan3#load … gifailover

Drugie łącze zawsze musi być aktywne i jak odpowiednio ustawisz wagi to będzie wykorzystywane tylko do pingowania czy żyje.

11

Cezary - czytałem smile inaczej nie napisałbym, ze działa - jest bardzo dobrze opisany.

Ale jak mam ustawione balans 99/1, to dla 100 GB, nadal jest to 1 GB z GSM jak dobrze rozumiem. czy da się określić 100/0 ewentualnie ułamkowo ?

Czy jednak źle rozumiem, że jeżeli mam podstawowa siec, to nie skorzysta mi z drugiej sieci poza pingowaniem w celu analizy aktywności łącza.

Pozdrawiam
Vodnik

12 (edytowany przez Cezary 2017-04-03 09:10:54)

Zrób eksperyment, ustaw sobie snifer (tcpdump) na drugie łącze i zobacz czy cokolwiek poza pingami leci nim.

PS - albo zrób inaczej - skorzystaj z polityki wan_wan2, powinieneś mieć wtedy faktyczny failover z przełączeniem ruchu na drugie łącze.