Temat: sprzęt do LTE NJU MOBILE

witam serdecznie wszystkich userów !
Szukam sprzętu do LTE nju mobile.
Wczoraj odkryłem, że orange odpaliło mi "4G".
download dochodzi nawet do 60 mbps...
obecnie korzystam z TP LINK 3420 v1 na fabrycznym sofcie + huawei e3131.
operator chyba własnie coś w związku z odpaleniem LTE zrobił bo download spadł mi do 1.5 mbps a up mam 3-3.5.
szukam nowego sprzętu, nie wiem czy 3420 poradzi sobie prądowo z modemem LTE ( np 3372), bo mam z nim kłopot juz na tym modemie ( przy wysyłaniu plików na np youtube rozłącza sie jakby prądu mu brakowało - gdy go wepne do usb 3.0 w laptopie, jest ok).

Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, ale nie kupić z drugiej strony bubla na chwilę.
nie wiem czy lepszym rozwiązaniem jest kupno modemu LTE i test czy 3420 go uciągnie, czy też kupno całego zestawu, a jak tak to czy lepiej kupić router LTE z wbudowanym modemem...np.tu mamy uzywkę http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6702659249
czy też iść w mobilny router (można za cene modemu niemal kupic mifi) ?

z góry przepraszam, jeśli pytań za dużo...

2

Odp: sprzęt do LTE NJU MOBILE

Kup modem e3372 i aktywny hub usb. powinno załatwić sprawę.

3

Tylko nie B593. Jeśli już to rzuć okiem na  B315 od Huawei. Wystrzegaj się tylko wykastrowanego sprzętu pochodzącego z T-Mobile.

4

intruder napisał/a:

Tylko nie B593. Jeśli już to rzuć okiem na  B315 od Huawei. Wystrzegaj się tylko wykastrowanego sprzętu pochodzącego z T-Mobile.

Dziękuję za uświadomienie. Wszędzie gdzie pisałem na forach to mi polecali ...
Co do huba to jest sens widać 100 zł na dobry hub jeśli możne ta 100 dodać do budżetu na albo router z wbudowanym modemem albo zestaw ?
B315 pewnie jednak jest drogi. ..

5

Modem usb można zawsze zabrać ze sobą i używać w laptopie w podróży. Chyba że nie masz takich potrzeb to kup router z wbudowanym slotem na sim. Znajomemu dobrze się sprawuje D-link dwr921

6

Ja potrzebuję netu do domu, wybrałem mobilny tylko z barku alternatywa dla łącza stacjonarnego ( płaciłem 40 zł za 3mbps Down i 0.2 up ...)
Drogie są routery stacjonarne all in one.
Taniej wyjdzie kupić albo sam modem +router albo router MiFi

7

Ja dokładnie szukam zestawu router + modem do tego samego celu (nju mobile), przy czym chce kupić najtaniej jak się da. Chyba najlepszym  i najtańszym rozwiązaniem faktycznie będzie Modem LTE Huawei E3372h-153 + Router TP-LINK 3420 na Allegro do 300 zł z przesyłką.

Asus TUF-AX4200 | AX3000T | NSA310b | PiHole

8

Ja właśnie mam 3420 tylko v1.
Na innym forum polecają Asus Ac51u... Czyżby był ok?
Sam nie wiem czy wydać kasę na zestaw czy kupić mobilny router ...?
Wolałbym więcej niż 300 nie dac

9 (edytowany przez gegu 2017-03-19 21:23:49)

Jak ma być zestaw router i modem, a do tego tanio i dobrze to nexx wt3020 z Chin + e3372. Koszt nexxa 60zł i do tego modem używka 100zł - łącznie 160zł. Wada jest taka, że modem nie ma agregacji pasm lte-a.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

10

A są modemy z agregacja ?

11

Np. Netgear AC810S

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12

tomtech napisał/a:

A są modemy z agregacja ?

Same modemy na usb nie. Przynajmniej wg. mojej obecnej wiedzy.
Jedynie routery wifi/mifi z wbudowanym modemem - np. takie coś, jak zapodał Cezary.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

13

Jakub o tym pisał: http://jdtech.pl/2016/12/dlaczego-ciagl … a-usb.html

14

mieszkam w małym mieszkaniu jednopoziomowym.
czy dobra alterantywa jest router mobilny ? wszedzie sa raczej słabe oceny ja natomiast wiecej niz 300-350 zł nie wydam na sprzęt....

15

Więc nie kupuj lte-a bo pewnie i tak obciążenia stacji nie przeskoczysz. Kup nexx wt3020 + huawei e3372

16

Na forum jdtech polecali mi Asusa Ac51u + e3372 hilink

17

Ten model nie jest obecnie wspierany przez openwrt/lede.

18

Cezary napisał/a:

Ten model nie jest obecnie wspierany przez openwrt/lede.

Wiem, ale będzie pracował z e3372 ?

19

Na tym forum zajmujemy się openwrt. Wiesz jaki jest prawdopodobieństwo że ktoś ma ten konkretnie router na oryginalnym oprogramowaniu i ma ten konkretnie modem dołączony? Skoro na jdtech.pl ktoś to polecił to znaczy raczej że używa, więc tam pytaj.