Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [SOLVED] MR3420 Gargoyle + E3372 HiLink = nie widzi modemu
Tak, 80 zmień na 81, zapisz, zrestartuj.
Tak też zrobiłem i oczywiście przekierowałem port 81 do adresu routera chyba dobrze ? Zauważyłem że jak chcę się połączyć z gui z telefonu połączonego przez gsm to nie chce się łączyć a jak telefon połączony przez wifi to działa.
Dograłem też język polski ale chyba coś knoci bo jak jest na język polski to domena ddns nie działa.
O ile kojarzę, to zwykły śmiertelnik ma zablokowane porty da ruchu przychodzącego w sieciach mobilnych. Bez dodatkowej usługi nie połączysz się z internetu do serwera na łączu modemowym.
Cezary a czy np. jest możliwość mieć dostęp do routera tak jak teraz mam i np. dostęp też do modemu podłączonego do routera ?
Teraz jak podłącze kamery i dostaną adres IP to wystarczy że przekieruję jakieś porty na routerze do tych kamer i powinno być ok ?
Czy np. jest szansa na jakieś 3ginf na tym modemie HiLink i tym routerze tak jak mam to teraz skonfigurowane ?
O ile kojarzę, to zwykły śmiertelnik ma zablokowane porty da ruchu przychodzącego w sieciach mobilnych. Bez dodatkowej usługi nie połączysz się z internetu do serwera na łączu modemowym.
Ja mam wykupiony zewnętrzny adres IP i nie ma problemu łącze się zdalnie ale ze sprzętów podłączonych do np. WIFI kablówka jak chcę z tel. to nie idzie.
Spróbuj na modemie skonfigurować Virtual server (Settings -> Security)
@fido: jaki apn masz ustawiony? Bo niektórzy wymagają innego apnu niż "internet".
apn mam ustawione vpn tak ma być ponoć jak mam zewnętrzne IP taką informacje od Orange otrzymałem.
Spróbuj na modemie skonfigurować Virtual server (Settings -> Security)
Ustawię zobaczę.
http://iknowsomething.com/orange-lte-pu … -adres-ip/
Itd. Więc najpierw dowiedź się jak jest naprawdę.
Już to kiedyś czytałem, nawet właśnie z konsultantem Orange gadałem bo jak miała być podpisana umowa to właśnie miał być zewnętrzy adres żeby właśnie można kamery podłączyć i oglądać zdalnie. Oczywiście jak już umowa zostało podpisana i przyszedł czas na podłączenie to się okazało jednak że nie można do kamer się dostać. Został wykonany telefon i się okazało że jednak nie ma zewnętrznego adresu bo nie przysługuje a ewentualnie może pan włączyć ale za kasę - a miało to być w ramach abonamentu za free. Na szczęście znajmy ma wygadaną córkę która nie popuściła i powołała się na nagraną rozmowę ze sprzedawcą usługi i się okazało że jednak miało to być za free no i jest ale działa jak działa.
Cezary czy jest szansa na wyświetlanie informacji 3ginfo czy tylko w nowszej wersji gargoyle ?
Jak sobie ręcznie skopiujesz pliki z nowszej wersji 3ginfo, jak sobie ścieżki do wgeta zmienisz (bo masz na karcie) to może działać.
A może byś Cezary pomógł jak to zrobić tak dla laika ;-)
Nowe pliki masz tu: https://github.com/obsy/packages/tree/m … files-text
Pobierz sobie całe archiwum i skopuj je do routra w tych samych miejscach. W szczególności potrzebujesz huawei_hilink.sh i 3ginfo.sh żeby było nowe. Jak kopiować wiesz - przez winscp.
Potem wchodzisz już na routerze w edycję pliku /usr/share/3ginfo/scripts/huawei_hilink.sh (vi - wiesz jak to zrobić), i zmieniasz /usr/bin/wget na /mnt/data/wget - bo tam masz plik. Zapisujesz, w /etc/config/3ginfo ustawiasz option device 192.168.8.1 jeżeli jeszcze tego nie masz i już. Robisz z konsoli
3ginfo
i powinno pokazać dane.
zmieniasz /usr/bin/wget na /mnt/data/wget - bo tam masz plik.
Wydaje mi się że powinno być /mnt/dysk/wgest a nie "data" czy się mylę ?
Ale jeszcze chyba muszę zmienić port na jakiś inny bo standartowo jest na 81 a u mnie teraz na 81 jest zdalny dostęp.
/mnt/dysk/wget oczywiście. Tak, musisz zmienić port.
Kliknij na packages zaraz obok listy branch, po prawej będzie clone or download.
Oczywiście skopiować plik z folderu files-text ?
Przy próbie skopiowania pojawia się błąd o braku miejsca
Podmienić pliki od 3ginfo-text, tak.
Oczywiście skopiować plik z folderu files-text ?
Przy próbie skopiowania pojawia się błąd o braku miejsca
Więc sorry, nie masz już miejsca na to.
Ale coś dziwne bo nawet przy próbie usunięcia danego pliku też pojawia się komunikat o braku miejsca
To nie jest dziwne tylko to tak działa. Nie masz miejsca żeby nawet zapisać informację o fakcie usunięcia pliku. Nawet w faq to dawno umieściłem.
Pytanie wczoraj żeby mieć pewność zrobiłem sobie kopię ustawień routera jak wszystko działało, później coś kombinowałem z 3ginfo i może przez to brak miejsca. Czy jak przywrócę ustawienia domyślne i wówczas poprzez GUI mogę przywrócić ustawienia z backupu te które działały to będzie działać bez problemu czy muszę przywracać w jakiś inny sposób
Nie, ustawić ręcznie. W backupie są wszystkie pliki, nie tylko te które zmodyfikowałeś. A mr3420 ma za mało flash żeby odtworzyć wszystkie jeszcze raz.
Chyba że będziesz wyciągał z backupu poszczególne pliki i sobie podmieniał je.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [SOLVED] MR3420 Gargoyle + E3372 HiLink = nie widzi modemu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc